Jacques Wirtz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Jacques Wirtz (1924) is een Belgisch tuinarchitect.

Hij startte in 1950 als tuin- en landschapsarchitect. In 1970 brak hij internationaal door met het studieproject voor een ontwerp van het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1970 in het Japanse Osaka. Er volgden opdrachten uit Japan, België, Italië, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Engeland, Portugal en Amerika.

De Franse president François Mitterrand vroeg hem een ontwerp te maken voor de Parijse Jardin du Carrousel et des Tuileries (bij het Louvre). Daarna liet hij hem ook de tuinen van het Élysée herinrichten.

Een ander paradepaardje is de tuin van het UZA in Antwerpen. Daarvoor gebruikte hij inheemse soorten zoals lindebomen, eiken, wilde appelaars, pruimelaars en bessenstruiken in een heuvelachtig aangelegd terrein. Ook de parking is van de hand van Wirtz, die hij omtoverde in een geheel van gebogen lijnen met ook hier weer veel groen.

In 1989 richt hij Wirtz International nv op in Schoten langs de Schotenvaart. In 1986 vervoegt zijn zoon Martin zich tot het familiebedrijf; Peter volgt in 1990. Jacques Wirtz doet het nu kalmer aan, de verantwoordelijkheid ligt bij zijn zonen, maar hij volgt nog wel alle projecten op de voet. Het bedrijf zorgt voor het totaalconcept, gaande van ontwerpen over uitvoeren tot onderhoud.

Jacques Wirtz ontwierp zowel kleine als grote tuinen, de groene aankleding van bedrijfsterreinen en nieuwe woonblokken in de stad, parken, en complete straten en pleinen. De ontwerpen worden gekenmerkt door een dialoog met en een harmonie tussen de architectuur, de sfeer en de omgeving van de tuin zelf, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen.

Realisaties[bewerken]

Prijs[bewerken]

In 2006 ontving Jacques Wirtz de Gouden Penning 2006 van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. De KVAB geeft de prijs elk jaar aan een persoonlijkheid die kunst en wetenschap beoefent, aanmoedigt of verspreidt. Wirtz ontving de prijs omwille van zijn "enorme verdiensten in de bijzondere artistieke discipline van de aanleg van tuinen en de organisatie van het landschap".