Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Plaats Antwerpen
Land Vlag van België België
Basisgegevens
Website www.uza.be
Kenmerken
Type Academisch ziekenhuis
Verbonden universiteit Universiteit Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is het universitair ziekenhuis van de Universiteit Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1972 startte de UIA met een doctoraatsopleiding geneeskunde te Antwerpen. Om de studenten hun praktische opleiding te laten volgen werd er samengewerkt met de ziekenhuizen van het Algemeen Kinderziekenhuis te Antwerpen, het Middelheim, Stuyvenberg, Sint-Vincentius, Sint-Camillius en Sint-Augustinus. Hier werden voldoende universitaire ziekenhuisbedden gevonden. In 1975 werd de bouw van een universitair ziekenhuis te Antwerpen goedgekeurd.

De officiële eerstesteenlegging vond plaats op 13 september 1976. De bouwgronden gelegen in de groene omgeving op de grens van Edegem en Wilrijk nabij de Drie Eikenstraat waren reeds voorzien voor de bouw van het UIA. De bouw van de verschillende sites werd voltooid in 1979 waarna het ziekenhuis zijn deuren in september opende. Daar het aantal patiënten lager lag dan verwacht kampte het ziekenhuis met financiële problemen. Na enkele politieke ingrepen werd de benodigde financiële hulp ontvangen. De provincie Antwerpen werd hierna gedeeltelijk eigenaar van de gebouwen. De jongste jaren normaliseerde de situatie en tekende het UZA een groei op van de bezettingsgraad. De ambulante activiteiten (raadplegingen) zitten al enkele jaren aan een maximum.

Bij het 25-jarig bestaan van het UZA in 2004 onderging het UZA een facelift. Er kwam een nieuw logo en de baseline 'kennis - ervaring - zorg' werd geïntroduceerd.

Zorgverlening[bewerken]

Het ziekenhuis voorziet in een breed gamma aan medische diensten. De klemtoon ligt daarbij op kritische zorg en zwaardere pathologieën. Hierdoor is het UZA, in lijn met haar universitair karakter, voor vele patiënten een laatste kans-ziekenhuis.

Luc Beaucourt was urgentiearts op de spoedafdeling van het UZA.

Opleiding[bewerken]

Het UZA is een belangrijk opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat naast het verlenen van specialistische zorg ook de vorming van (para)medici tot de kernopdracht van het UZA behoort.

Onderzoek[bewerken]

In een universitair ziekenhuis als het UZA houden artsen en zorgverleners zich naast patiëntenzorg ook bezig met eigen klinisch onderzoek en met de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe medische technologieën. Dit onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

De jongste jaren kwamen verschillende UZA-artsen in het nieuws met belangrijke innovaties op medisch vlak.

Publicaties[bewerken]

Het UZA publiceert vier keer per jaar het informatiemagazine magUZA.

Trivia[bewerken]

Het UZA fungeert af en toe als buitendecor voor de Vlaamse televisieserie Spoed.

Externe links[bewerken]