Jan IV van Nassau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan IV
1410-1475
Jan IV van Nassau
Graaf van Nassau-Dillenburg,
graaf van Vianden en graaf van Diez;
Heer van Breda en de Lek
Periode 1442-1475
Voorganger Engelbrecht I
Opvolger Engelbrecht II & Jan V
Vader Engelbrecht I van Nassau-Siegen
Moeder Johanna van Polanen van de Lek
Jan IV van Nassau met zijn echtgenote Maria van Loon-Heinsberg door Bernard van Orley, ca 1528-1530
Wapen van Johann IV van de grafsteen van zijn dochter Adriana in de 'Marienkirche' in Hanau

Jan (Johan) IV van Nassau-Dillenburg, meestal genoemd Jan IV van Nassau (1 augustus 1410 - Dillenburg, 3 februari 1475), heer van Breda, was de zoon van Engelbrecht I van Nassau-Siegen en Johanna van Polanen. Beiden stelden hun leven in dienst van de hertogelijke macht in Brussel, Engelbrecht I onder de Brabantse en Jan IV onder de Bourgondische hertog.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jan IV noemde zich Graaf van Nassau, Vianden en Dietz. In 1451 erfde hij van zijn broer Hendrik II van Nassau-Dillenburg de Duitse gebieden van het huis Nassau-Dillenburg, waardoor alle Nassause bezittingen uit de Ottoonse linie, met uitzondering van Nassau-Beilstein, weer in handen van één persoon kwamen.

Jan IV speelde een rol in het hertogdom Brabant, waar Filips de Goede, hertog van Bourgondië sinds 1430 hertog was. De graaf was militair zowel onder Filips de Goede als onder Karel de Stoute. Hij werd benoemd tot drossaard van Brabant, wat hij tot zijn dood bleef.

In 1445 begeleidde hij hertog Filips bij diens aanval op het graafschap Holland. Jan was als maarschalk van Hertogdom Westfalen stadhouder van de aartsbisschop van Keulen in diens hertogdom Westfalen. De graaf breidde het kasteel van Breda uit met torens en stichtte een grote bibliotheek.

Graaf Jan is gestorven in Dillenburg. Zijn lichaam ligt begraven in het Praalgraf van Engelbrecht I van Nassau in de Grote Kerk aan de Grote Markt te Breda, zijn hart is begraven in Dillenburg.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 februari 1440 huwde hij met gravin Maria van Loon-Heinsberg (1424-1502), een telg uit een vooraanstaande adellijke familie, die afstamde van de graven van Loon. Zij was een zuster van Jan van Heinsberg, de prins-bisschop van Luik. Haar vader was Johan I van Loon-Heinsberg, heer van Heinsberg en Blankenberg (1360-1438) die getrouwd was met Margaretha van Gennep (-1419).

Door zijn huwelijk met Maria van Loon kwamen Diest, Zichem, Lummen, Millen, Gangelt, Waldfeucht en Stein aan de Maas in zijn bezit.

Uit het huwelijk tussen Jan IV en Maria van Loon-Heinsberg zijn zes kinderen geboren:

Bastaardkinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan IV had bastaardkinderen.

Burcht Reinhardstein
Deze Jan de Bastaard was in de Bredase Nieuwstraat de bewoner van het huis Assendelft. Het grafmonument voor hem bevindt zich in de Hubertuskapel in de Grote Kerk van Breda.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]