Jan IV van Nassau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan IV
1410-1475
Nassau-Dillenburg 1420.svg Graaf van Nassau-Dillenburg
Periode 1442-1475
Voorganger Engelbrecht I
Opvolger Engelbrecht II & Jan V
Vader Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg
Moeder Johanna van Polanen van de Lek
Stamboom.png Stamboom
Jan IV van Nassau met zijn echtgenote Maria van Loon-Heinsberg door Bernard van Orley, ca 1528-1530
Wapen van Johann IV van de grafsteen van zijn dochter Adriana in de 'Marienkirche' in Hanau

Jan (Johan) IV van Nassau (Dillenburg, 1 augustus 1410 - aldaar, 3 februari 1475) was de zoon van Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen. Zijn vader bleek een uitstekend diplomaat, terwijl Jan uitblonk als krijgsman. Beiden stelden hun leven ten dienste van eerst de Brabantse en later de Bourgondische hertogen.

Titels[bewerken]

Biografie[bewerken]

Bij de dood van zijn vader in 1442 erfde Jan IV de Nederlandse bezittingen van het huis Nassau. In 1451 erfde hij van zijn kinderloos gestorven jongste broer Hendrik (1414-1450) de Duitse gebieden van het huis Nassau-Dillenburg, waardoor alle Nassause bezittingen uit de Ottoonse linie, met uitzondering van Nassau-Beilstein, weer in handen van één persoon kwamen.

Jan speelde een belangrijke rol in het hertogdom Brabant, waar Filips van Bourgondië sinds 1430 hertog was. In 1436 werd hij benoemd tot drossaard van Brabant, wat hij tot zijn dood bleef.

Jan is gestorven in Dillenburg. Zijn lichaam ligt begraven in het Praalgraf van Engelbrecht I van Nassau in de Grote Kerk aan de Grote Markt te Breda, zijn hart is begraven in Dillenburg.

Huwelijk[bewerken]

Op 7 februari 1440 huwde hij met gravin Maria van Loon-Heinsberg (1426-1502), een telg uit een vooraanstaande adellijke familie, die afstamde van de graven van Loon. Zij was een zuster van Jan van Heinsberg, de prins-bisschop van Luik. Haar vader was Johan I van Loon-Heinsberg, heer van Heinsberg en Blankenberg (1360-1438) die getrouwd was met Margaretha van Gennep (-1419).

Door zijn huwelijk met Maria van Loon kwam Diest, Zichem, Lummen, Millen, Gangelt, Waldfeucht en Stein aan de Maas in zijn bezit.

Uit het huwelijk tussen Jan IV en Maria van Loon-Heinsberg zijn zes kinderen geboren:

Bastaardkinderen[bewerken]

Jan IV had drie bastaardkinderen bij Aleyd van Lommel (ca. 1420-ca. 1475).

Literatuur[bewerken]