Jan Montyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Montyn (Oudewater, 13 november 1924) is een Nederlandse schilder, tekenaar, graficus en dichter. Hij geniet internationaal grote bekendheid, met name vanwege zijn kleurenetsen. Werk van hem bevindt zich in veel museale collecties, waaronder de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en die van het Museum of Modern Art in New York.

Geschiedenis[bewerken]

Montyn werd in 1924 geboren in een gereformeerd gezin te Oudewater. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd hij zonder de consequenties te overzien lid van de nationaalsocialistische jeugdstorm. Met de jeugdstorm ging hij op trainingskamp in Oostenrijk. Hierna monsterde hij aan bij de Kriegsmarine, waar hij een schipbreuk meemaakte die hij ternauwernood overleefde. Na deze ramp werd hij naar het oostfront gestuurd om te dienen in de loopgravenoorlog in Koerland. Na de Tweede Wereldoorlog meldde hij zich bij het vreemdelingenlegioen, waaruit hij al na korte tijd besloot te ontsnappen. Terug in Nederland werd hij als collaborateur in zijn vroegere omgeving niet meer geaccepteerd en werd hij in 1950 vrijwilliger bij een Nederlandse legergroep in de Koreaanse Oorlog. Weer terug in Nederland werd daarmee zijn verleden in het Duitse krijgsdienst als gecompenseerd beschouwd, maar toch raakte hij in een psychologische crisis. Het uitgebreid opschrijven van wat hij meemaakte bracht hem er weer bovenop. Hij houdt zich sindsdien bezig met schilderen en raakte daarmee internationaal bekend.

Literatuur[bewerken]

Over het roerige leven van Jan Montyn schreef Dirk Ayelt Kooiman de biografische roman Montyn. De uitgave Asia is een monografie over Montyns tekeningen en aquarellen. De uitgave Montyn, het grafische werk is een monografie over Montyns etsen.

Externe links[bewerken]