Japanse kwartel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese dwergkwartel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
1 week old Japanese quail chicks 13.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Coturnix (Kwartels)
Soort
Coturnix japonica
Temminck & Schlegel, 1849[2]
Afbeeldingen Chinese dwergkwartel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese dwergkwartel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Japanse kwartel (Coturnix japonica) is een vogel uit de familie van de Phasianidae (fazanten) die voorkomt in Zuid-Azië en Oost-Azië.Het verschil tussen beide geslachten is niet altijd goed te zien aan de kleur, zo heb je verschillende kleurslagen zoals: wildkleur, bruin pastel wild, bruin wild, créme wild, donker wild, geel wild, getekend bont, pastel wild, wit, zilver wild , de bekendste hiervan varianten zijn : • geelwildkleur • donker wildkleur • bruin • bont • wit. De reden dat het geslacht niet altijd te zien is aan de kleur is dat deze kleurslagen vaak zeer verschillend zijn , zo is bij wildkleur het geslacht vaak makkelijk te herkennen omdat bij deze kleur meestal de haan een egale borst heeft waar de hen juist een gevlekte of gestippelde borst heeft. In tegen deel van bijvoorbeeld de witte kleurslag waarbij de hen en de haan meestal niet van elkaar te onderscheiden zijn , beide kwartels zijn hierbij egaal van kleur.


Leven in de volière[bewerken]

Tegenwoordig zijn deze kwartels populaire volièrevogels. Ze kunnen zonder problemen in een gezelschapsvolière worden gehouden, maar zorg ervoor dat er meer hennetjes dan haantjes aanwezig zijn. De mannetjes kunnen het onderling namelijk niet altijd zo goed vinden en ze jagen continu achter de vrouwtjes aan.

Het is een kwartel die zich graag schuilhoudt tussen de beplanting dus zorg ervoor dat ze in de volière beschikking hebben over planten. Meest geschikt hiervoor zijn flinke, overhangende struiken. Zorg er ook voor dat de kwartels zich in de winter kunnen terugtrekken in een geïsoleerd nachthok. Bijverwarming is in principe niet nodig.

Ze houden zich vooral op de bodem van de volière op, waar ze hun voedsel bijeenscharrelen. Het zijn doorgaans rustige vogels die graag een zandbad nemen.

Voedsel[bewerken]

Japanse kwartels voeden zich met verschillende soorten zaden en insecten. In een volière hoeft u ze normaal niet apart te voederen want ze eten alles wat de andere vogels laten vallen. Als u kweekresultaten wilt, hebben ze in die periode wel levend voer in de vorm van insecten nodig.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in Mongolië, oostelijk Siberië, Japan en Korea.