Jasper van Dijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jasper van Dijk
Jasper van Dijk
Algemene informatie
Volledige naam Jasper Jonathan van Dijk
Geboren 20 april 1971
Geboorteplaats Jutphaas
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 30 november 2006
Partij SP
Titulatuur drs.
Politieke functies
2006 Gemeenteraadslid in Amsterdam
2006-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jasper Jonathan van Dijk (Jutphaas, 20 april 1971) is een Nederlands politicus. Namens de Socialistische Partij (SP) is hij sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jasper van Dijk heeft politicologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en was na de gemeenteraadsverkiezingen 2006 enkele maanden gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam. Van Dijk was fractiemedewerker op het gebied van onderwijs geweest bij de Tweede Kamerfractie, hij schreef toen de notitie 'Het vmbo verdient beter'. In 2004 en 2005 is van Dijk fractiemedewerker bij de SP-fractie in het Europees Parlement geweest, daar was hij betrokken bij de campagne tegen de Europese grondwet. In Amsterdam is van Dijk betrokken geweest bij het opzetten van het maandelijkse politiek café Badzout.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond hij op plaats 13 van de kandidatenlijst van de SP, en werd dus verkozen in de Tweede Kamer. Van Dijk is binnen de SP-fractie verantwoordelijk voor onderwijs (hoger onderwijs en voortgezet onderwijs) en media.[1] Hij is in de Kamer lid van de commissies Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Buitenlandse Zaken, Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken, Europese Zaken en Integratiebeleid.[2]

Hij stelt dat hij vooral "de bureaucratie en de grote hoeveelheid managers in de publieke sector wil aanpakken".[2] Op 29 december 2006 publiceerde Jan Marijnissen een interview met Jasper van Dijk over de autonomie van de leraren, competentie-gericht leren en de bureaucratie in het onderwijs, met name in het hbo.[3]

Van Dijk hield zijn maidenspeech op 27 maart 2007 bij het wetsvoorstel Wijziging van de Leerplichtwet 1969.[4] Later hield hij zich in de Kamer onder andere bezig met het behoud van de studiefinanciering en verzette zich tegen het "sociale" leenstelsel dat door het kabinet-Rutte II werd voorgesteld.