Jom Jeroesjalajiem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Magere Hein (overleg | bijdragen) op 9 feb 2019 om 11:58. (Bewerkingen door 77.171.9.98 (overleg) teruggedraaid tot de laatste versie van ErikvanB. Niet neutraal)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het vieren van Jom Jeroesjalajiem in de Jaffatraat te Jeruzalem

Jom Jeroesjalajiem (Hebreeuws: יום ירושלים) is een nationale Israëlische feestdag en betekent letterlijk "Jeruzalemdag". Jaarlijks wordt op deze nationale feestdag gevierd dat Oost-Jeruzalem inclusief de Oude Stad middels de Zesdaagse Oorlog van 1967 in Israëlische handen viel. Voor die tijd was Jeruzalem verdeeld in een westelijk, Israëlisch deel (Yerushalayim) en oostelijk, Jordaans deel (Al-Quds). Daartussen lag een afscheiding, middels hekken en barricades. Nadien werden alle afscheidingen verwijderd. In het Nederlands wordt deze dag ook wel Eenwording van Jeruzalem genoemd.

Jom Jeroesjalajim valt ieder jaar op 28 iar (in de maand mei of juni).

Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp (Jeruzalem) roept de dag veel weerstand op bij Palestijnen. Geregeld worden Joden aangevallen tijdens of rond de datum van het feest.[1][2][3][4] In 2011 kwamen ook Joden negatief in het nieuws. In dat jaar riepen rechts-extremistische Joden provocerende teksten, zoals 'Slacht de Arabieren!', waarna schermutselingen ontstonden met Arabieren en de politie.[5]

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Yom Yerushalayim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.