Help:Terugdraaien van ongewenste wijzigingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Help:Revert)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Help:Revert

Het terugdraaien van ongewenste wijzigingen (reverten) is iets wat iedereen kan en in principe ook mag.

Gnome-document-revert.svg

Als je van mening bent dat de laatstelijk toegevoegde wijziging het artikel niet ten goede kwam kun je de voorgaande versie daarvan terugzetten. Dit doe je door eerst met de knop geschiedenis de verschillen met de voorgaande versie op je scherm te vragen en even te controleren of het kind niet met het badwater weggegooid wordt. Het komt nogal eens voor dat er in één wijzigsessie zowel bruikbare als twijfelachtige of zelfs foutieve wijzingen zijn aangebracht. De bruikbare wijzigingen willen we natuurlijk graag houden.

Als je er zeker van bent dat een voorgaande versie de betere is doe je het volgende:

  • klik op de tab <geschiedenis>.
  • klik op de datum van de gewenste versie in de geschiedenis van die pagina. De oudere versie komt op je scherm.
  • klik op de tab <bewerk> bovenaan.
  • geef bij "Samenvatting" aan dat het om een terugdraaien van vandalisme gaat, door er "rv" of "terugdraaien vandalisme" te typen
  • klik op <Pagina opslaan> onderaan de pagina.

Een moderator, terugdraaier of global rollbacker ziet bij wijzigingen een extra link "Terugdraaien" waarmee dit in het kader van vandalismebestrijding zelfs met 1 klik teruggedraaid kan worden.

Wat is ongewenst?[bewerken]

Voordat je een wijziging terugdraait, moet je beoordelen of de wijziging inderdaad onterecht was. Dat is eenvoudig als er op een artikel over Finland staat dat zwarte koffie erg lekker is, of als er schuttingtaal is toegevoegd. Er zijn echter ook heel veel twijfelgevallen.

Zie je een ongewenste wijziging, kijk dan nog even verder. Het is best mogelijk dat er een waardevolle bijdrage is geleverd, maar dat er wat vreemds tussengeslopen is. Behoud dan het ene en verwijder het andere.

Soms ook wordt er een waardevolle bijdrage geleverd die stijf staat van de spel- en taalfouten. Niet iedereen kan nu eenmaal foutloos schrijven. Zonder meer terugdraaien zou dan niet terecht zijn - neem liever de moeite de fouten te verbeteren. Je geeft daarmee ook aan dat je de bijdrage inhoudelijk kunt waarderen.

Wikipedia wordt veel geplaagd door subtiele wijzigingen die niet zo gemakkelijk te controleren zijn, bijvoorbeeld het aantal inwoners van een stad. Vooral als een dergelijke wijziging door een anonieme gebruiker wordt aangebracht, is enig wantrouwen gerechtvaardigd. In principe heeft echter iedereen het voordeel van de twijfel, want terugdraaien zou erg onbeleefd zijn als de wijziging correct was. Het is in zo'n geval beter even te wachten, enig onderzoek te doen of het terugdraaien aan een ander over te laten.

Soms vind je van een bijdrage dat het geen verbetering is, maar ook geen verslechtering. Laat het dan zo. Kennelijk vindt de ander het een verbetering.

Melding[bewerken]

Gevallen van vandalisme mogen worden gemeld op de overlegpagina van de gebruiker. Je kunt, als het er nog niet staat, beginnen met het sjabloon {{brp}}. Daarna schrijf je op een aparte regel datum en tijdstip en de naam van het artikel. Schrijf de naam van het artikel liever niet als een link tussen vierkante haken, want dan wordt het voor de vandaal heel gemakkelijk de pagina terug te vinden en meer vandalisme te plegen.

Het komt voor dat een vandaal zelf zijn wijzigingen weer herstelt. We noemen dat autorevert. Het was misschien iemand die tot zijn verrassing merkte dat het zomaar mogelijk was dingen te veranderen, en besloot de boel weer netjes achter te laten. Zo iemand is niet een echte vandaal, de autorevert siert hem, maar zijn probeersels worden door de wikigemeenschap niet echt gewaardeerd. In dat geval is het sjabloon {{brp}} erg grof, je kunt beter {{zb}} gebruiken of {{hola}} met een persoonlijk bericht, waarmee je zegt dat hij de zandbak mag gebruiken. Schrijf in dat geval ook duidelijk autorevert op de overlegpagina.

Zie ook[bewerken]