Jostabes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jostabes
Jostabeeren.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Grossulariaceae (Ribesfamilie)
Geslacht: Ribes (Ribes)
Hybride
Ribes ×nidigrolaria
Rud.Bauer & A.Bauer (1989)
Ribes nidigrolaria inflorescence.jpg
Afbeeldingen Jostabes op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De jostabes (Ribes ×nidigrolaria, Ribes nidigrolaria of Ribes nigrum ×uva-crispa) of josta is een plant uit de ribesfamilie (Grossulariaceae). De plant is ontstaan uit een complexe kruising van de zwarte bes (Ribes nigrum), de kruisbes (Ribes uva-crispum) en de worcesterbes (Ribes divaricatum). De naam is afkomstig van de Duitse namen Schwarze Johannisbeere (zwarte bes) en Stachelbeere (kruisbes). De jostabes is diepzwart, circa 1,2 cm groot en heeft een smaak die gelijkt op zoetere zwarte bessen. Het vitamine C-gehalte is evenals bij de zwarte bes hoog. De jostabes bloeit in april met trossen. De bes is in juni en juli rijp. De bessen zitten met drie tot vijf bijeen. De doornloze struik wordt tot 2 m hoog.

De vroegste kruisingen tussen de soort Ribes succirubrum en verschillende kruisbessenrassen werd al in 1922 door de Duitser Erwin Baur gemaakt, die de bes 'Jochelbeere' noemde. Het doel van de kruisingen was een meeldauw resistente bes te ontwikkelen. De jostabes is dan ook resistent tegen de Amerikaanse kruisbessenmeeldauw (Sphaerotheca mors-uvae) en verder resistent tegen bessenrondknopmijt en zwartebessenroest.

De jostabes is zeer goed te gebruiken als jam, marmelade en vruchtensap, maar is ook vers te eten en goed te bewaren in de diepvries.

Rassen[bewerken]

  • 'Caseille'
  • 'Jochina'
  • 'Jogranda'
  • 'Jostine'
  • 'Jocheline'
  • 'Josta'