Jouke de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jouke de Vries
Jouke de Vries
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Jouke de Vries
Geboortedatum 26 september 1960
Geboorteplaats Deersum
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Bestuurskunde
Universiteit Universiteit Leiden
Proefschrift Grondpolitiek en kabinetscrises
Promotor Hans Daudt
Hans Daalder
Soort hoogleraar gewoon hoogleraar
Beroep bestuurskundige
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Jouke de Vries (Deersum, 26 september 1960) is een Nederlandse hoogleraar en bestuurskundige. Sinds 1 oktober 2018 is hij voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

Loopbaan[bewerken | bron bewerken]

Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met bestuurskunde als kopstudie. In 1984 werd hij benoemd tot universitair docent bij de vakgroep Bestuurskunde. Hij promoveerde in 1989 bij de hoogleraren Hans Daudt en Hans Daalder op het proefschrift Grondpolitiek en kabinetscrises.

In 1999 werd De Vries benoemd tot hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Ook is hij vanaf dat moment wetenschappelijk directeur van de Campus Den Haag (een dependance van de Universiteit Leiden in Den Haag). De Vries publiceert regelmatig in internationale en nationale tijdschriften. Belangrijke publicaties van zijn hand zijn: Paars en de managementstaat, Een onderbroken evenwicht in de Nederlandse politiek (over Paars en de revolte van Fortuyn) en Controlling Public Expenditure. De Vries hield diverse belangrijke lezingen zoals de Thorbeckelezing (een Leids-Gentse samenwerking) in 2005 en de Burgemeesterslezing (van Stichting Atrium en Deloitte) in 2008. Hij was columnist van de Staatscourant en schreef verder onder meer voor dagblad Trouw.

In mei 2015 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Governance and public policy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren decaan van de elfde faculteit van deze universiteit (de Campus Fryslân) in Leeuwarden.[1] Sinds 1 oktober 2018 is hij voorzitter van het College van Bestuur van de Groninger universiteit.[2]

Politiek en maatschappij[bewerken | bron bewerken]

De Vries is lid van de PvdA. Hij is curator van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2002 deed hij samen met Wouter Bos, Jeltje van Nieuwenhoven en Klaas de Vries mee aan de interne verkiezingen om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Met zijn kandidaatstelling van buiten wilde hij de PvdA, na de revolte van Fortuyn, meer openbreken. Op verzoek van Wouter Bos was De Vries vervolgens voorzitter van de commissie publieke sector en publieke dienstverlening.

Naast wetenschappelijke activiteiten verricht De Vries vele bestuurlijke taken. Hij is lid van de Haagse Academische Coalitie (HAC), van de Thorbecke Vereniging, van het Montesquieu instituut voor parlementaire geschiedenis en van de adviesraad van The Hague Centre for Strategic Studies. Hij was tevens vicevoorzitter van de Nationale Conventie, die in opdracht van het kabinet voorstellen deed ter verbetering van de Nederlandse democratie. Jouke de Vries is lid van het bestuur van The Hague Institute for Global Justice en beschermheer van de Bestuurskundige Interfacultaire vereniging Leiden.

In 2013-2014 was hij informateur voor de coalitievorming bij het College van B & W in de gemeente Leeuwarden.

Persoonlijk leven[bewerken | bron bewerken]

De Vries is gehuwd en heeft twee kinderen.