Jouke de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jouke de Vries (Deersum, 26 september 1960) is decaan van de faculteit Campus Den Haag van de Universiteit Leiden en hoogleraar Bestuurskunde.

Jouke de Vries studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met bestuurskunde als kopstudie. In 1984 werd hij benoemd tot universitair docent bij de vakgroep Bestuurskunde. Hij promoveerde in 1989 bij prof. dr. Hans Daudt en prof. dr. Hans Daalder op het proefschrift “Grondpolitiek en kabinetscrises”.

Bestuurskunde[bewerken]

In 1999 werd De Vries benoemd tot hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Ook is hij vanaf dat moment wetenschappelijk directeur van de Campus Den Haag (een dependance van de Universiteit Leiden in Den Haag). De Vries publiceert regelmatig in internationale en nationale tijdschriften. Belangrijke publicaties van zijn hand zijn: Paars en de managementstaat, Een onderbroken evenwicht in de Nederlandse politiek (over Paars en de revolte van Fortuyn) en Controlling Public Expenditure. De Vries hield diverse belangrijke lezingen zoals de Thorbeckelezing (een Leids-Gentse samenwerking) in 2005 en de Burgemeesterslezing (van Stichting Atrium en Deloitte) in 2008. Hij was columnist van de Staatscourant en schreef verder onder meer voor dagblad Trouw.

Politiek en maatschappij[bewerken]

De Vries is lid van de PvdA. Hij is curator van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Hij deed in 2002, samen met Wouter Bos, Jeltje van Nieuwenhoven en Klaas de Vries mee aan de interne verkiezingen om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Met zijn kandidaatstelling van buiten wilde hij de PvdA, na de revolte van Fortuyn, meer openbreken. Op verzoek van Wouter Bos was De Vries vervolgens voorzitter van de commissie publieke sector en publieke dienstverlening. Naast wetenschappelijke activiteiten verricht De Vries vele bestuurlijke taken. Hij is lid van de Haagse Academische Coalitie (HAC), van de Thorbecke Vereniging, van het Montesquieu instituut voor parlementaire geschiedenis en van de adviesraad van The Hague Centre for Strategic Studies. Hij was tevens vicevoorzitter van de Nationale Conventie, die in opdracht van het kabinet voorstellen deed ter verbetering van de Nederlandse democratie.Jouke de Vries is lid van het bestuur van The Hague Institute for Global Justice en beschermheer van de B.I.L..

Leeuwarden[bewerken]

In november 2013 werd hij benoemd tot informateur in de gemeente Leeuwarden.

In mei 2015 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Governance and public policy aan de Rijksuniversiteit Groningen, en decaan wordt van de elfde faculteit van deze universiteit in de stad Leeuwarden ("Campus Leeuwarden").[1]

Persoonlijk leven[bewerken]

De Vries is gehuwd en heeft twee kinderen.