Schurega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jubbega-Schurega)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schurega
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schurega
Schurega
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Heerenveen Heerenveen
Coördinaten 52° 58′ NB, 6° 7′ OL
Woonplaats (BAG) Jubbega
Foto's
Jubbega-Schurega kruising
Jubbega-Schurega kruising
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Schurega (Fries: Skuorregea; Stellingwerfs: Schurige) een buurtschap is in de gemeente Heerenveen, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het wordt ook wel geduid als Jubbega-Schurega en ligt ten zuidwesten van Jubbega, dat ook wel wordt geduid als Jubbega-Derde Sluis. De buurtschap valt formeel onder dat het dorp Jubbega. Het vormt samen met het naastgelegen Hoornsterzwaag een tweelingdorp.

De buurtschap ligt van oorsprong als een lintdorp tussen Oudehorne en Hoornsterzwaag in. Het heeft ook een eigen kerk maar wordt desondanks zelf sinds de 19 eeuw niet echt meer als een dorp beschouwd door de groei van Jubbega. Zo soms duidt men het toch als een dorp. Opvallend is dat de buurtschap ondanks dat het een duidelijk een bebouwde kom heeft geen plaatsnaambord heeft, ook niet die van Jubbega.

Schurega is een stuk ouder dan de dorpskern van Jubbega, dat in de 18e eeuw is ontstaan. Al in 1579 stond er een kerk in de plaats. De benaming Jubbega-Schurega werd in de 19e eeuw gebruikt duiding van de twee plaatsen samen. Tussen de twee lag een ontginningsgebied en deze werd tot de jaren 80 van de twintigste eeuw ook als buurtschap geduid, als Jubbegaatsercompagnie.

Door Jubbega-Schurega loopt de Gorredijksterweg en de Schoterlandseweg.

Zie ook[bewerken]