Julius Vischjager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julius Vischjager (1970)

Julius Vischjager (Amsterdam, 28 januari 1937) is een Nederlands journalist, hoofdredacteur, fotograaf, uitgever en enige medewerker van The Daily Invisible, voor zover bekend de enige handgeschreven krant ter wereld. Hij presenteerde zich aanvankelijk als kabouter.

The Daily Invisible[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de naam van de krant anders doet vermoeden, verschijnt de krant (bijna) iedere week. Soms ook niet, dat is afhankelijk van het humeur van Julius.[1] Vischjager heeft met zijn krant al bijna dertig jaar lang het unieke voorrecht dat hij tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president de laatste vraag mag stellen, waarna de minister-president meestal zelf het vaak wat kolderieke antwoord in The Daily Invisible schrijft.
Toen premier Balkenende de wekelijkse persconferentie van Nieuwspoort verplaatste naar het ministerie van Algemene Zaken, is Julius Vischjager dit privilege tijdelijk afgenomen. Na protesten is het hem teruggegeven.[2]

De teller van het aantal nummers van The Daily Invisible stond op 1 mei 2009 op 528 (speciale ongenummerde uitgaven niet meegerekend). Vischjager verkoopt zijn krant in menig café met de aanbeveling dat het blaadje verzamelwaarde bezit. De laatste Daily Invisible dateert van 12 januari 2016, al kwam er op 27 januari 2017 vanwege zijn 80ste verjaardag nog een jubileumeditie.

Radiomaker[bewerken | brontekst bewerken]

Julius Vischjager was elke donderdagochtend te beluisteren op SALTO in zijn radioprogramma Hoe bedoel U?, de orale variant van zijn krant. Sinds de komst van de "adjunct-hoofdredacteur van de orde en nazorg" was dit programma gevuld met kunst, cultuur, politiek, gedichten van Anna Koster, soms gasten, maar vooral de persoonlijke opvattingen van Julius. Tot een uur na de uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger was hij er aanspreekbaar voor zijn fans.

Pianist[bewerken | brontekst bewerken]

Vischjager is ook pianist en heeft onder andere Chopin, Scarlatti, Schumann, Mozart, Bach en Beethoven op zijn repertoire. Hij is de uitvinder van het zogenaamde vertederingsconcert, een door hem gegeven concert dat hij op uitnodiging van diverse politici geeft.

Het toegezegde en in de media aangekondigde vertederingsconcert van Vischjager in de OBA moet echter nog steeds plaatsvinden. Sedert de opening op 7 juli 2007 van het nieuwe bibliotheekgebouw staat in de centrale hal een "openbare piano", waar de pianist Vischjager in korte optredens vaak te beluisteren is.