KUKA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KUKA Industrial Robots
Logo van KUKA
Logo van KUKA
Oprichting 1898/1995
Oprichter(s) Johann Josef Keller en Jakob Knappich
Sleutelfiguren Peter Mohnen (interim CEO)
Hoofdkantoor Augsburg, Duitsland
Werknemers 13.200 (KUKA AG, per 31-12-2016)
Producten Industriële robots
Industrie Werktuigbouwkunde
Omzet KUKA Robotics: €993 miljoen (2016)
KUKA AG: €2948 miljoen (2016)
Website www.kuka.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Het bedrijf is in 1898 door Johann Josef Keller en Jacob Knappich opgericht

KUKA Industrial Robots is een van de voornaamste fabrikanten van industriële robots en automatiseringssystemen voor diverse industrieën, voor onder meer automotive, gefabriceerde metalen, voeding en plastics. Het bedrijf heeft wereldwijd 25 dochterondernemingen, voornamelijk sales- en servicevestigingen, onder andere in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Brazilië, Argentinië en Chili en Azië alsook in bijna alle Europese landen. KUKA is een geregistreerd merk voor industriële robots en andere producten van het bedrijf. De naam van het bedrijf bestaat uit de beginletters van de oprichters, Keller und Knappich Augsburg. In 2017 zijn bijna alle aandelen in handen van het Chinese bedrijf Midea.

KUKA´s industriële robots

Geschiedenis[bewerken]

KUKA werd in 1898 door Johann Josef Keller en Jakob Knappich in Augsburg, Duitsland opgericht. Lag de focus in de beginjaren op huis- en straatverlichting, concentreerde men zich al snel op andere dingen (lasapparatuur en –installaties; grotere containers), om zich uiteindelijk tot 1966 als een marktleider van gemeentevoertuigen in Europa te etableren. In 1973 werd er pionierswerk verricht en s’werelds eerste industriële robot FAMULUS[1] ontwikkeld. Het bedrijf behoort in deze tijd tot het Quandt concern. In 1980 trok zich familie Quandt echter terug en er ontstond een openbare vennootschap. Het bedrijf werd in 1995 in KUKA Schweissanlagen GmbH (nu KUKA Systems GmbH) en KUKA Roboter GmbH opgesplitst. Vandaag de dag concentreert zich KUKA op geavanceerde automatiseringsoplossingen voor in industriële productieprocessen. Het bedrijf behoort tot KUKA AG (voormalig IWKA Group).

Recente ontwikkelingen[bewerken]

  • 1971 – Europas eerste lasstraat voor Daimler Benz gebouwd.
  • 1973 - FAMULUS – eerste industriële robot met zes elektromechanisch aangedreven assen.
  • 1976 – IR 6/60 – Een compleet nieuw robotmodel met zes elektromechanisch aangedreven assen. Tegenwoordig variëren de robots van het bedrijf met 4 en 6 assen van 3 kg tot 1.000 kg nuttige lading en een bereik van 350 mm tot 3700 mm.
  • 1989 – Een nieuwe generatie industriële robots wordt ontwikkeld – borstelloze motoren voor lage onderhoudskosten en een hogere technische capaciteit.
  • 2007 – KUKA „titan“ – de tot dan toe grootste en sterkste industriële robot met zes assen, vermelding in het Guinness Book of Records.[2]
  • 2010 – De robotserie KR QUANTEC is de eerste robot familie die een draaglast van 90 kg tot 300 kg en een bereik tot 3100 mm compleet afdekt.
  • 2012 – De nieuwe compacte robotserie KR AGILUS komt op de markt.
  • 2014 – Overname Swisslog
  • 2017 – Overname door het Chinese bedrijf Midea

Activiteiten[bewerken]

Automotive: Puntlassen autocarrosserieën

Het hoofdkantoor van KUKA Robotics met wereldwijd meer dan 4.700 medewerkers (stand: 31-12-2016), is in Augsburg. De klanten van het bedrijf zijn vooral in de automobielindustrie, maar in toenemende mate ook in andere branches te vinden. KUKA Robotics is wereldwijd een van de drie marktleiders op het gebied van industriële robots in de automobielindustrie en enige marktleider in Europa.

Eind 2014 deed KUKA een overnamebod op alle uitstaande aandelen van het Zwitserse bedrijf Swisslog.[3]. KUKA wil hiermee zijn positie versterken en een grote diversiteit van klanten automatiseringsoplossingen kunnen bieden. Swisslog is vooral actief in de distributiesector, inclusief e-commerce en farma, en de opslag van gekoelde voeding en opslag van medicatie in ziekenhuizen. Swisslog blijft een zelfstandig onderdeel binnen KUKA en behoudt zijn merknaam.[3]

In mei 2016 deed het Chinese bedrijf Midea een bod op alle aandelen KUKA.[4] Midea maakt huishoudelijke apparatuur en wil meer producten met een hogere toegevoegde waarde en technologische inhoud leveren.[4] In februari 2016 had het Chinese bedrijf al een belang van 10% in KUKA opgebouwd. Andere grootaandeelhouders zijn de Voith Group met 25% van de aandelen en Friedhelm Loh met 10%.[4] In januari 2017 werd de overname door Midea afgerond, al staat nog een klein deel van de aandelen op de beurs genoteerd. Midea staat toe dat KUKA zelfstandig beleid mag voeren met een eigen hoofdkantoor en management.[5] In november 2017 vertrok KUKA's bestuursvoorzitter Till Reuter vroegtijdig, volgens Duitse media gebeurd onder druk van de Chinese eigenaren.[6]

Bedrijfscijfers[bewerken]

bedragen luiden in miljoenen euro's
Jaar[7] Omzet KUKA Roboter GmhB Omzet KUKA AG
2007 1286
2008 413 1266
2009 330 902
2010 435 1078
2011 616 1435
2012 751 1739
2013 754 1775
2014 835 2096
2015 910 2966
2016 993 2948

Systeeminformatie en toepassingen[bewerken]

Systeeminformatie[bewerken]

De KUKA systeemsoftware is het besturingssysteem en daarmee het hart van de gehele robotbesturing. Het bevat alle basisfuncties die voor gebruik van het robotsysteem benodigd zijn.

De robots hebben een bedienpaneel met geïntegreerde 6D muis en een resolutie van 640 × 480 pixels, waarmee de manipulator wordt bewogen, posities opgeslagen worden (TouchUp) of modules, functies, datalijsten, etc. gemaakt en bewerkt kunnen worden.

Om de assen handmatig te hanteren, moet de schakelaar bediend worden die zich op de achterkant van het bedienpaneel (KUKAControlPanel (KCP)) bevindt. Deze wordt met een VGA-aansluiting en een CAN-bus met de besturing verbonden.

In de besturingskast bevindt zich een industriële PC, die via de MFC met het robotsysteem communiceert. Besturingssignalen tussen manipulator en besturing worden via een zogenaamde DSE RDW-verbinding overgebracht. De DSE kaart bevindt zich in de besturingskast, de RDW-kaart in het voetstuk van de robot.

De besturing van het oudere type KR C1 zijn met Windows 95 geleverd, die op een VxWorks software liep. Tot de randapparatuur horen een cd-rom- en een floppydrive, optioneel ook een Ethernet-, PROFIBUS-, INTERBUS-, DeviceNet- of Profinet-aansluiting.

De besturing van het actuele robottype KR C4, een universeel besturingssysteem voor alle KUKA-robots, wordt met Windows XP geleverd. Tot de randapparatuur horen een USB-aansluiting, een Ethernet-aansluiting en optioneel aansluitingen voor PROFIBUS, INTERBUS, DeviceNet of een Profinet.

De meeste robots worden in „KUKA oranje“ (RAL 2003) en zwart geleverd.

Toepassingen[bewerken]

De toepassingen van de industriële robots zijn veelzijdig. KUKA's robotproducten worden gewoonlijk gebruikt in fabrieken, voor het lassen, laden en ontladen, hanteren, palletiseren, verpakken, bewerken of andere geautomatiseerde taken, maar ook in ziekenhuizen voor hersenchirurgie en radiografie. Industriële robots KUKA worden bijvoorbeeld gebruikt door GM, Chrysler, Ford, Porsche, BMW, Audi, Mercedes-Benz, Volkswagen, Ferrari, Harley-Davidson of Boeing, Siemens, IKEA, Swarovski, Walmart, Nestlé, Budweiser, BSN medical, Coca-Cola en vele anderen[8]. Onderstaand enige concrete toepassingen:

Transport[bewerken]

Bij het transporteren van zware lasten kunnen industriële robots een belangrijke rol spelen. Van hun draaglast en de flexibele positionering wordt vaak gebruikgemaakt.

Levensmiddelenindustrie[bewerken]

De robots van KUKA vinden ook toepassing in de levensmiddelenindustrie. Hier verminderen ze betrouwbaar de belasting van mens en machine bij geavanceerde taken zoals het laden en lossen van verpakkingsmachines, snijden van vlees, stapelen en palletiseren alsook bij het overnemen van kwaliteitscontroles.

Bouw[bewerken]

Verschillende toepassingsmogelijkheden biedt ook de bouwindustrie: Zowel voor een gelijkmatige materiaalstroom alsook voor processen zoals de verdere bewerking en een efficiënte productie worden robots ingezet.

Glasindustrie[bewerken]

Processtappen zoals de thermische verwerking van glas en kwartsglas in de productie van laboratoriumglas, het buigen en vormen of de productie van standaard- en serieartikelen zijn in de glasindustrie toepassingen van de robots.

Gieten en smeden[bewerken]

De industriële robots kunnen direct aan, in en op de gietmachines worden ingezet, omdat ze hitte- en vuilbestendig zijn. In de verdere bewerking zoals het ontbramen, slijpen of boren en bij kwaliteitscontroles kunnen de KUKA-robots ook gebruikt worden.

Houtindustrie[bewerken]

Slijpen, frezen, boren, zagen, palletiseren of sorteren zijn applicaties, die in deze industrie door robots ondersteund kunnen worden.

Metaalbewerking[bewerken]

De voornamelijke toepassingen zijn verwerkingsprocessen zoals boren, frezen, snijden of buigen en stansen. Natuurlijk worden industriële robots ook bij las-, montage-, laad- of lasprocessen ingezet.

Steenbewerking[bewerken]

De keramiek- en steenindustrie gebruikt industriële robots bij het zagen van steenplaten tot totaal geautomatiseerde 3D-bewerking.

Wetenswaardigheden[bewerken]

De industriële robots van KUKA komen ook in verschillende films voor. Toen Goldfinger, de derde James Bond-film, in 1964 uitkwam, hadden de meeste mensen nog nooit van een laser gehoord. De laserscène in de James Bond-film Die Another Day (2002) is een hommage aan Goldfinger. Deze laser is nu echter geautomatiseerd. De laserrobots die naast Pierce Brosnan en Halle Berry staan, zijn industriële robots van KUKA. Na een demonstratie van KUKA voor de producenten van de film voegden de filmmakers een scène toe waarin Halle Berry tegen met laserstraling schietende robotarmen vecht.

Robots van KUKA verschenen in 2003 in Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life en recentelijk in Thunderbirds (2005). In de film The Da Vinci Code (2006) reikt een KUKA robot Tom Hanks in een bank een kistje met een cryptex erin.

In 2001 ontwikkelde KUKA de Robocoaster, de eerste industriële robot ter wereld die personen draagt. De robot zorgt voor een achtbaanachtige bewegingssequentie voor twee passagiers, de rit kan worden geprogrammeerd. De Robocoaster wordt als flat rides en achtbaanritten in thema- en amusementsparken ingezet.[9] [10] [11] [12]

Externe link[bewerken]