Kinderbijbel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kinderbijbel is een vereenvoudigde versie van de normale Bijbel. Het is normaal gesproken een voorleesbijbel voor ouders die hun kinderen over de verhalen in de Bijbel willen vertellen en hen iets willen meegeven waar ze in de toekomst wat aan hebben.

In een kinderbijbel staan meestal veel afbeeldingen van personen en gebeurtenissen. De grondtekst wordt niet letterlijk gevolgd, er wordt vaak veel rondom de beperkte gegevens in de grondtekst gefantaseerd, zodat een kinderbijbel enige kenmerken heeft van een historische roman en de tekst gemakkelijker leesbaar is. Hier en daar is wat humor[bron?] toegevoegd.

Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland en België kennen veel variaties in kinderbijbels. De kinderbijbel is speciaal gericht op bepaalde leeftijden, zo zijn er kinderbijbels voor 0 tot 4 jaar met op elke bladzijde een plaatje met daaronder 1 à 2 regels tekst.[bron?] Voor kinderen van 4 tot 7 is er al iets meer tekst, en voor oudere kinderen zijn er bijbels in eenvoudig Nederlands, die het uiterlijk van een "gewone" bijbel benaderen.

Zeer bekend is het Kleutervertelboek door Anne de Vries, dat in veel talen is vertaald.