Kleine rupsklauwier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kleine rupsklauwier
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Kleine rupsklauwier (Tephrodornis pondicerianus)
Kleine rupsklauwier (Tephrodornis pondicerianus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Tephrodornithidae
Geslacht:Tephrodornis (Rupsklauwieren)
Soort
Tephrodornis pondicerianus
(Gmelin, 1789)
Afbeeldingen Kleine rupsklauwier op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine rupsklauwier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kleine rupsklauwier (Tephrodornis pondicerianus) is een vogelsoort uit het geslacht Tephrodornis. Het is een middelgrote vogel die zowel op een klauwier als een vliegenvanger lijkt. Ze komen voor in een groot gebied op het Indische Subcontinent en in Indochina.

Beschrijving[bewerken]

De kleine rupsklauwier lijkt sterk op de grote rupsklauwier. Hij is gemiddeld iets kleiner (16 tot 17 cm lang) en is donkergrijs van boven en lichtgrijs tot wit van onder. Rond het oog zit een bijna zwart "masker", met daarboven een witte wenkbrauwstreep (die de grote rupsklauwier niet heeft). Verder heeft de kleine rupsklauwier witte buitenste staartpennen. De witte stuit is kleiner (soms ontbrekend) dan de stuit van de grote rupsklauwier.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

Er zijn drie ondersoorten. De nominaat komt voor in het oosten van India en verder naar het oosten tot in het zuiden van Laos. T. p. pallidus komt voor in Pakistan en het noordwesten van India en T. p. orientis komt voor in Cambodja en Zuid-Vietnam. Het is een vogel van half open landschappen met loofbos tot op een hoogte van 1500 m boven de zeespiegel.

De soort telt 3 ondersoorten:

  • T. p. pallidus: Pakistan en noordwestelijk India.
  • T. p. pondicerianus: van oostelijk India tot zuidelijk Laos.
  • T. p. orientis: Cambodja en zuidelijk Vietnam.

Status[bewerken]

De kleine rupsklauwier (T. pondicerianus sensu lato) heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om die redenen staat deze rupsklauwier als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]