Komkommerfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Komkommerfamilie
Komkommer (Cucumis sativus)
Komkommer (Cucumis sativus)
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Cucurbitales
familie
Cucurbitaceae
Juss. (1789)
Afbeeldingen Komkommerfamilie op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De komkommerfamilie (Cucurbitaceae) is een familie van tweezaadlobbige planten. Het zijn meestal kruiden, maar soms ook struiken. De familie komt voornamelijk voor in de tropen van alle continenten, speciaal in Afrika en Zuid-Amerika. In gematigder streken worden soorten gecultiveerd. Het is een van de belangrijkste voedselproducerende plantenfamilies. Diverse soorten vormen een caudex en zijn daarom geliefd bij verzamelaars van succulenten.

Het gaat om een familie van minder dan duizend soorten. In Nederland komt van nature het geslacht Bryonia voor met als enige soort heggenrank (Bryonia dioica). De familie is bekend vanwege de vruchten, die hetzij onrijp en als groente verhandeld worden, zoals augurk, courgette en komkommer, hetzij rijp en dan veeleer als fruit verhandeld worden, zoals meloen, pompoen en watermeloen. In Madagaskar komt het geslacht Xerosicyos voor.

De volgende soorten worden in aparte artikelen behandeld:

In het Cronquist-systeem (1981) werd de familie in de orde Violales geplaatst. Het APG-systeem (1998) en het APG II-systeem (2003) plaatsen de familie in een orde Cucurbitales.

Externe links[bewerken]