Kousenband (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kousenband
Vigna unguiculata2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Fabaceae
Geslacht:Vigna
Soort:V. unguiculata
Ondersoort
Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Kousenband (plant)
Afbeeldingen Kousenband op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Kousenband, illustratie afkomstig uit de Japanse landbouw-encyclopedie Seikei Zusetsu (1804)

Kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) is een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika. Evenals de cowpea hoort hij tot Vigna unguiculata, gemakshalve vignaboon genoemd. De lange groene peul, de vrucht van de plant, bevat als hij doorrijpt een vijftiental niervormige, bruine of zwarte zaden.

Kousenband heet officieel Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, dat op zijn uitzonderlijke lengte duidt: sesquipedalis is Latijn voor "anderhalve voet lang". Een peul van negentig centimeter is geen uitzondering maar zulke lengtes vereisen een lange groeiperiode onder warme omstandigheden, zoals in Zuidwest-Azië, het Caraïbisch gebied of op Hawaï, waar de kousenband ook wordt geteeld.

In Nederland imiteert men het gewenste klimaat met verwarmde kassen of polytunnels, goed voor kousenbandjes van dertig tot veertig centimeter. De lange gezonde peulen bevatten foliumzuur, kalium en andere mineralen, naast vitaminen B1 en B6.

Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot vier meter hoogte. Bloeiende kousenbandjes halen het kunststukje uit om 's ochtends te openen met een bleekgeel-violette bloem en deze 's middags te sluiten, maar dan is hij inmiddels wel blauw gekleurd. De smaak van kousenband lijkt op die van een sperzieboon, maar is krachtiger en sappiger.

Cowpeas en kousenband zijn populair in het zuiden van de Verenigde Staten (gecombineerd met varkensvlees), de Caraïben, Afrika en Azië.