Krabbenetende wasbeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Krabbenhond)
Krabbenetende wasbeer
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Krabbenetende wasbeer
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Procyonidae (Kleine beren)
Geslacht:Procyon (Wasberen)
Soort
Procyon cancrivorus
(G. Cuvier, 1798)
Verspreiding (Zuid-Amerika)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Krabbenetende wasbeer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De krabbenetende wasbeer[2] of krabbenhond[3] (Procyon cancrivorus) is een roofdier uit de familie van de wasberen (Procyonidae) dat voorkomt van Costa Rica tot aan de Rio de la Plata in Uruguay en Noord-Argentinië. Ze worden ook wel mapache of mapachín genoemd. Ze worden 54 tot 76 cm lang (kop-romp), met een staart van 25 tot 38 cm. Ze wegen 2 tot 8 kg.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De vacht van de krabbenetende wasbeer is kort, dicht en roodbruin tot donkergrijs van kleur. De buik en de keel zijn lichter gekleurd, terwijl de poten donkerbruin zijn. Net als de wasbeer (Procyon lotor) heeft ook deze soort een zwart masker rondom de ogen en een geringde staart. De krabbenetende wasbeer is echter slanker gebouwd en hij heeft ook langere poten, kleinere oren en een kortere en ruigere pels.

Leefomgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De krabbenetende wasbeer bewoont kustgebieden, mangrovebossen, zoetwatermoerassen en bosgebieden, vrijwel altijd in de buurt van water. In Costa Rica en Panama, waar de krabbenetende wasbeer samen voorkomt met de gewone wasbeer, leeft de gewone wasbeer vooral in mangrovebossen terwijl de krbbenetende wasbeer vooral voorkomt in de zoetwatergebieden.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Op het menu van de krabbenetende wasbeer staan kikkers, weekdieren, schaaldieren zoals krabben, garnalen en kreeften, eieren, vruchten en zaden.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Krabbenetende wasberen zijn vooral actief in de avond. Ze gaan dan langs en in het water op zoek naar voedsel, dat gepakt wordt met de gevoelige, beweeglijke “handjes”. Deze soort leeft vaak solitair, maar soms ook in kleine groepjes van meerdere wijfjes en jonge wasbeertjes. De krabbenetende wasbeer is een bodembewonend dier, dat echter goed in bomen kan klimmen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

In juli tot augustus worden na een draagtijd van 60–73 dagen twee tot zes jongen geboren in een met gras en bladeren beklede boomholte, die na ongeveer 8 maanden zelfstandig worden. Alleen het vrouwtje zorgt voor de jonge wasbeertjes.

In dierentuinen[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa is de krabbenetende wasbeer te zien in de volgende dierentuinen: