Morgen (organisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Morgen, voorheen het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieuplatform (LHUMP), is een Nederlandse overkoepelende studentenorganisatie voor duurzame ontwikkeling. Morgen wil duurzame ontwikkeling integreren in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering van universiteiten en hogescholen en in het studentenleven. Het informeert en ondersteunt studenten(groepen) die aan de slag willen met milieu en duurzame ontwikkeling.

Geschiedenis[bewerken]

Logo Morgen

Morgen is in 1993 opgericht door lokale studentenmilieuorganisaties uit verschillende steden, toen nog onder de naam LHUMP (Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform). Van 1994 tot 1997 was het de studentenafdeling van Jongeren Milieu Actief (JMA). In 1997 werd het LHUMP een zelfstandige organisatie, een officiële vereniging met lokale milieuplatforms als leden. In 1998 ontstond het netwerk Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) vanuit het LHUMP, dat later een (inmiddels opgeheven) zelfstandige organisatie werd.

Op 27 november 2008 nam de organisatie de nieuwe naam 'Morgen' in gebruik, met de ondertitel 'studentennetwerk voor een duurzame toekomst'. Een andere opvallende ontwikkeling in deze periode was dat de organisatie in haar uitingen meer het overkoepelende begrip 'duurzaam' ging gebruiken in plaats van 'milieu'.

Programma en projecten[bewerken]

Morgen voert verschillende projecten uit waarvoor zij subsidie ontvangt vanuit verschillende fondsen.

Uitreiking Manifest van Morgen met o.a. Jan Peter Balkenende en rector maginificus prof. dr. Bert van der Zwaan (Universiteit Utrecht)

Belangrijke lopende projecten zijn:

 1. Het webmagazine Duurzamestudent.nl.
 2. 'DuKo', een duurzame kortingskaart voor studenten in Utrecht.
 3. Sustainabul, Dé ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van Duurzaamheid en transparantie.
 4. Manifest van Morgen, een manifest voor duurzaam hoger onderwijs, geschreven en overhandigd door studenten uit Nederland op 10 oktober 2012 met daarin tien aanbevelingen voor duurzaam onderwijs aan de colleges van bestuur van hogescholen en universiteiten, die binnen vier jaar zouden moeten worden uitgevoerd.

Eerder afgeronde projecten zijn:

 1. Make IT Fair
 2. Duurzame goodiebag
 3. Greening the Ivory Tower
 4. Educated Choices - Duurzaam Inkopen
 5. YouPEC 2008
 6. Groene ICT Symposium 2013 (met SURF, Agentschap NL)
 7. De Groene Zeepbel
 8. Ctrl-Alt-Delete Emissions

Door Morgen toegekende onderscheidingen[bewerken]

Morgen reikt onderscheidingen uit aan organisaties om thema's rondom milieu en duurzaamheid onder de aandacht te brengen. In 2008 en 2010 was er de 'Groene Zeepbel' voor de beste 'Greenwashing-campagne'. Deze spotprijs werd toegekend aan:

 • 2008 – E.ON vanwege zijn campagne voor groene kolencentrales.[1]
 • 2010 – Shell voor zijn dubieuze affakkelpraktijken in de Nigerdelta, terwijl het zich in de media presenteert als zeer betrokken met de luchtkwaliteit.[2]

De Groene Zeepbel werd in 2012 opgevolgd door de 'SustainaBul': een ranglijst van onderwijsinstellingen op grond van hun duurzaamheidsbeleid. Anders dan bij de voorganger, krijgen in dit geval juist de meest duurzame instellingen een prijs. Bij de beoordeling gaat het behalve om een duurzame bedrijfsvoering ook om een goede communicatie en transparantie over het onderwerp, terwijl aandacht voor duurzaamheid in onderwijs en onderzoek in de editie van 2014 meer aandacht kreeg. In het eerste jaar werden alleen universiteiten beoordeeld, vanaf 2013 ook hogescholen. Bovenaan eindigden:

Organisatie[bewerken]

Bij Morgen zijn lokale studentenorganisaties uit verschillende steden aangesloten. Die lokale organisaties zijn de leden van de vereniging Morgen. Een studentenbestuur geeft leiding aan Morgen en wordt daarbij bijgestaan door een adviesraad. Medewerkers en vrijwilligers voeren het programma en de projecten uit.

Morgen is lid van de Nationale Jeugdraad en maakt deel uit van de adviesraad van de Duurzame Onderwijs Coalitie en DUPLHO, het Duurzame Platform voor Hoger Beroepsonderwijs.

Lokale organisaties[bewerken]

De lidorganisaties van Morgen (in alfabetische volgorde):

Externe link[bewerken]