Liberale Partij van Italië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Partito Liberale Italiano, PLI
Partito Liberale Italiano (PLI) Logo.png
Personen
Partijvoorzitter Emilio Borzino (eerste voorzitter: 1922-1925)
Alfredo Biondi (laatste voorzitter: 1986-1994)
Geschiedenis
Opgericht Bologna, 8 oktober 1922
Algemene gegevens
Actief in Italië
Richting Centrum-rechts
Ideologie Liberalisme, conservatief-liberalisme, klassiek liberalisme, monarchisme (1922-1948)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Politiek in Italië

Emblem of Italy.svg
Politiek in Italië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Italië

De Liberale Partij van Italië (Italiaans: Partito Liberale Italiano, afk. PLI) is een Italiaanse liberale partij. De PLI werd in 1943 opgericht door Benedetto Croce als democratische en antifascistische partij. De wortels van de partij gaan terug tot in de negentiende eeuw, toen er al een Partito Liberale (Liberale Partij) onder Giovanni Giolitti bestond. De in 1943 opgerichte partij kan worden gezien als een voortzetting van de negentiende-eeuwse partij (die in 1926 werd verboden door Mussolini) en baseert zich ook op het gedachtegoed van Giolitti, maar ook op dat van graaf Camillo Cavour. Ook baseerde men zich op de filosofie van Giovanni Gentile.

De PLI trad na haar oprichting toe tot de eerste antifascistische regering van Italië en leden van haar partij traden in Noord-Italië toe tot het verzet tegen de door de nazi's opgerichte marionettenstaat, de Italiaanse Sociale Republiek van Benito Mussolini.

Tijdens het referendum over de vraag of Italië al dan niet de monarchie onder het Huis van Savoye moest bewaren, reageerde men binnen de partijgelederen verdeeld. Desondanks waren de twee eerste presidenten van Italië vooraanstaande leden van de PLI: Enrico De Nicola was van 1946 tot 1948 president en Luigi Einaudi was van 1948 tot 1955 president.

De PLI maakt sinds haar oprichting met grote regelmaat deel uit van de diverse naoorlogse regeringen in Italië.

Het centrum-rechtse karakter van de partij leidde in 1955 tot de afscheiding van enkele linkse leden die de Radicale Partij van Italië oprichtten. In de jaren 90 stapten veel leden van de PLI over naar Forza Italia, de politieke partij van Silvio Berlusconi.

De traditionele thuisbasis van de partij is Piëmont en dan met name de Magliaro Alpi waar veel protestanten wonen.

Zie ook[bewerken]