Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De gemeente Amsterdam telt 7503 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Deze rijksmonumenten zijn uitgesplitst per stadsdeel.

Centrum[bewerken]

Amsterdam-Centrum heeft, met 6280 inschrijvingen, verreweg de meeste inschrijvingen in het rijksmonumentenregister in Amsterdam. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam Centrum voor een overzicht. Dit is uitgesplitst per buurt:

Verschillende straten hebben ook een eigen lijst, zie daarvoor Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam Centrum.


Nieuw-West[bewerken]

Amsterdam-Nieuw-West heeft 6 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Nieuw-West (Amsterdam) voor een overzicht.


Noord[bewerken]

Amsterdam-Noord heeft 135 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Noord voor een overzicht. Een aantal dorpen hebben een eigen lijst:


Oost[bewerken]

Amsterdam-Oost heeft 53 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Oost voor een overzicht.


West[bewerken]

Amsterdam-West heeft 123 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-West voor een overzicht.


Zuid[bewerken]

Amsterdam-Zuid heeft 301 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Zuid voor een overzicht.


Zuidoost[bewerken]

Amsterdam-Zuidoost heeft 3 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Zuidoost voor een overzicht.


Beschermde gezichten[bewerken]

Gemeentelijke monumenten[bewerken]

Naast rijksmonumenten telt Amsterdam ruim 1600 gemeentelijke monumenten, die door de gemeente en de stadsdelen zelf zijn aangewezen. Zie de lijst van gemeentelijke monumenten in Amsterdam voor een overzicht.