Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gemeente Amsterdam telt 7503 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Deze rijksmonumenten zijn uitgesplitst per stadsdeel.

Centrum[bewerken]

Amsterdam-Centrum heeft, met 6280 inschrijvingen, verreweg de meeste inschrijvingen in het rijksmonumentenregister in Amsterdam. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam Centrum voor een overzicht. Dit is uitgesplitst per buurt:

Verschillende straten hebben ook een eigen lijst, zie daarvoor Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam Centrum.


Nieuw-West[bewerken]

Amsterdam-Nieuw-West heeft 6 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Nieuw-West (Amsterdam) voor een overzicht.


Noord[bewerken]

Amsterdam-Noord heeft 135 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Noord voor een overzicht. Een aantal dorpen hebben een eigen lijst:


Oost[bewerken]

Amsterdam-Oost heeft 53 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Oost voor een overzicht.


West[bewerken]

Amsterdam-West heeft 123 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-West voor een overzicht.


Zuid[bewerken]

Amsterdam-Zuid heeft 301 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Zuid voor een overzicht.


Zuidoost[bewerken]

Amsterdam-Zuidoost heeft 3 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Zuidoost voor een overzicht.


Beschermde gezichten[bewerken]

Gemeentelijke monumenten[bewerken]

Naast rijksmonumenten telt Amsterdam ruim 1600 gemeentelijke monumenten, die door de gemeente en de stadsdelen zelf zijn aangewezen. Zie de lijst van gemeentelijke monumenten in Amsterdam voor een overzicht.