Louis Jourdan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis Jourdan
Louis Jourdan in de trailer van Madame Bovary (1949).
Algemene informatie
Volledige naam Louis Gendre
Geboren Marseille, 19 juni 1921
Overleden Beverly Hills, 14 februari 2015
Land Vlag van Frankrijk (1794–1815, 1830–1974, 2020-heden).svg Frankrijk
Werk
Jaren actief 1939–1992
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Louis Jourdan, geboren als Louis Gendre (Marseille, 19 juni 1921Beverly Hills, 14 februari 2015) was een Frans filmacteur, onder meer bekend van zijn rollen in Gigi, The Best of Everything en de James Bondfilm Octopussy

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Jourdan werd geboren als de zoon van Yvonne Jourdan en Henry Gendre, een hoteleigenaar.[1] Hij volgde onderwijs in Frankrijk, Turkije en Engeland, en nam acteerlessen aan de École dramatique in Parijs. In 1939 maakte hij zijn acteerdebuut.

Tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog, bleef hij films maken totdat hij werd verplicht om mee te werken aan propagandafilms van de nazi's; hij weigerde en sloot zich aan bij de résistance. Zijn vader werd gearresteerd door de Gestapo.[2] Nadat Frankrijk in 1944 door de geallieerden werd bevrijd, trouwde Jourdan met Berthe Frederique, met wie hij een zoon kreeg.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 nam hij het aanbod uit Hollywood aan om in The Paradine Case van Alfred Hitchcock te spelen, naast acteur Gregory Peck. Na een aantal Amerikaanse films, waaronder de romantische dramafilm Three Coins in the Fountain (1954), maakte hij zijn debuut op Broadway met een hoofdrol in The Immoralist, een drama van Billy Rose. Vervolgens maakte hij in 1955 zijn Amerikaanse televisiedebuut met de serie Paris Precint.

In de jaren 50 was hij te zien in een aantal internationale films, waaronder La mariée est trop belle met actrice Brigitte Bardot. Een van zijn bekendere rollen had hij in de filmversie van Colettes roman Gigi (1958), waarin hij een hoofdrol vertolkte naast Leslie Caron en Maurice Chevalier. De film won negen Oscars, waaronder die voor Beste Film. In de jaren daarna verscheen Jourdan ook op televisie, zoals in Count Dracula (1977) van de BBC en in de aflevering "Murder Under Glass" van Columbo (1978). Hij had de hoofdrol in de spannende film Run a Crooked Mile (1969).

In 1983 speelde hij de rol van de slechterik Kamal Khan in de James Bondfilm Octopussy, met Roger Moore als James Bond. Een jaar later vertolkte hij de rol van Pierre de Coubertin in The First Olympics: Athens 1896, een televisieserie over de Olympische Zomerspelen 1896.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Jourdans enige kind, zoon Louis Henry Kourdan, overleed in 1981 aan een overdosis drugs en werd gecremeerd in Los Angeles. Jourdan heeft twee sterren op de Hollywood Walk of Fame, in 6153 en 6445 Hollywood Blvd.

Jourdan verhuisde na de opnames voor zijn laatste film Year of the Comet (1992) naar Zuid-Frankrijk met zijn vrouw Berthe Frederique Jourdan. Met haar is hij ruim 60 jaar getrouwd geweest tot zij in 2014 overleed. Hij overwinterde altijd in zijn huis in Beverly Hills waar hij uiteindelijk op 14 februari 2015 op 93-jarige leeftijd overleed.[3]

Filmografie (ruime selectie speelfilms)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Jourdan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.