Lucas Sanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lucas Sanders
Personage uit ''Goede tijden, slechte tijden en Nieuwe Tijden''
Lucas Sanders
Debuut 19 september 2000
Laatst gezien 9 maart 2021
Speelduur 2000–2006 • 2009–2021
Reden vertrek Vetrekt met Tiffy en Wolf naar China
Bedacht door Karin van der Meer
Marjan Ippel
Gespeeld door Ferry Doedens (2009–2021)
(en verschillende kinderen)
Afleveringen GTST: 1947–3105 • 3867–5274 • 5405 • 5483–6365
NT: 1–57 • 75 • 139 • 222–224
Persoonsinformatie
Volledige naam Lucas Sanders
Bijnaam Luuk (door Lorena, Vincent , Nina & Kimberly)
Nichtje (door Maxime)
Alias Jonas Fischer
Lucas Rindertsma
Geboren 19 maart 1992
Geboorteland Nederland Vlag van Nederland
Nationaliteit Nederlandse Vlag van Nederland
Beroep zakenman, eigenaar van XSelfie, eigenaar De Koning
Familie
Ouders Stefano Sanders
Janine Elschot
Zussen Nina Sanders
Huwelijk Menno Kuiper (2014)
Partnerschap Tiffy Koster (2020–)
Kinderen Wolf Sanders
Grootouders Maximiliaan Sanders
Sophia Sanders
Oscar Demeris
Daphne Demeris
Familie Ludo Sanders (oom)
Maxime Sanders (tante)
Marcus Sanders (oom)
Nick Sanders (oom/neef)
Marieke de Moor (tante)
Nola Sanders (nichtje)
Max Mauricius (neefje)
Jeffrey Alberts (neef)
Amy Kortenaer (nicht)
Vincent Muller (neef)
Kimberly Sanders (nicht)
Valentijn Sanders (neef/achterneef)
Portaal  Portaalicoon   Media

Lucas Sanders is een personage uit de Nederlandse soapseries Goede tijden, slechte tijden en Nieuwe Tijden. Hij is de zoon van Stefano Sanders en Janine Elschot. Tot januari 2006 woonde Lucas in Meerdijk; samen met zijn vader verhuisde hij naar New York, waar hij bleef tot 2009. Daarna keerde Lucas terug naar Meerdijk om bij zijn moeder te gaan wonen. Lucas is het eerste openlijk mannelijke homoseksuele hoofdpersonage in de geschiedenis van GTST. Sinds juni 2009 wordt de rol van Lucas vertolkt door Ferry Doedens. Op 31 december 2015 vertrekt hij met zijn geliefde Pelle naar Hawaï. Vanaf 6 juni 2016 speelt Doedens de hoofdrol in de app "Meerdijk", om de kijkers vast op te warmen voor de spin-off Nieuwe Tijden van Goede tijden, slechte tijden. Tussen 2016 en 2018 was Lucas ook in de spin-off te zien.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 11 tot 15[bewerken | brontekst bewerken]

De rol van Lucas Sanders werd in seizoen 11 tot 15 vertolkt door verschillende kinderen. In 2005 werd de rol overgenomen door de toen negenjarige Mits Hommeles voor enkele afleveringen. De productie was toen die tijd bezig om kinderen door dezelfde kinderen te laten spelen in plaats van steeds anderen. Daarom werd gedacht dat Hommeles ook voor lange periode in de serie te zien zou zijn, maar hij verdween na twee weken al uit beeld. Na twee maanden en de zomerstop kwam Lucas weer in beeld kwam. Het personage werd vanaf dat moment gespeeld door de dertienjarige Jeffrey Stevens. Stevens bleef tot eind januari 2006 in de serie. Tot dat moment was de rol van Lucas slechts een bijrol.

Recasting (seizoen 19 en verder)[bewerken | brontekst bewerken]

Ferry Doedens stond ingeschreven bij castingbureau Kemna Casting, toen hij werd gecontacteerd om auditie te doen voor een Nederlandse televisieserie. Pas gedurende het castingproces werd duidelijk dat het een rol in Goede tijden, slechte tijden betrof.[1] Andere auditanten die het tot de laatste auditieronde haalden, waren Neil Hendriks en Olivier Deriga.[2]

Uiteindelijk lekte door een krabbel op Hyves uit dat Doedens de rol had bemachtigd. Op dat moment was Doedens vooral bekend als deelnemer bij het vierde seizoen van Idols.[3][4] Deriga, naar later bleek de tweede keus van het castingbureau, verscheen enkele maanden later toch in GTST, zij het in een gastrol als een onenightstand van Lucas.[5][6] Lucas is het eerste mannelijke homoseksuele hoofdpersonage in de geschiedenis van GTST.[7]

Op het moment dat bekend werd gemaakt dat Doedens was gecast voor de rol van Lucas, begon te circuleren dat andere vaste acteurs het niet zagen zitten om met Doedens scènes te spelen. Dit is volgens Doedens uit zijn verband gerukt.[8][9] Het personage Lucas Sanders verliet in december 2015 de serie.

In het voorjaar van 2016 gingen er geruchten dat Doedens terug zou keren in de soap en die werden zowel door RTL, Endemol als de acteur zelf bevestigd noch ontkend. Op 7 april 2016 werd bekendgemaakt dat Doedens terug zou keren in de huid van Lucas Sanders in de spin-off soap Nieuwe Tijden.[10] In de backdoor-pilot in de cliffhanger van Goede tijden, Slechte tijden op 1 juli 2016 was Doedens weer eenmalig te zien als Lucas. In de uitzending van Chantal blijft slapen van 27 oktober 2016 werd door Doedens persoonlijk bekendgemaakt dat hij voor het einde van 2016 weer terugkeert als Lucas in Goede tijden, Slechte tijden. Vanaf 21 december 2016 speelt Doedens weer in Goede tijden, Slechte tijden, tevens maakt het personage zijn vertrek uit Nieuwe Tijden. In de afleveringen van 10 februari en 29 september 2017 had Doedens beide een comeback in Nieuwe Tijden. Tevens kwam Doedens terug voor drie afleveringen die te zien waren op 24 en/of 31 augustus 2018.

In juni 2020 werd bekend gemaakt dat Doedens door het niet in acht nemen van de RIVM-maatregelen en de coronaprotocollen tijdens de coronapandemie die door de producent zijn opgesteld voor twee weken op non-actie gezet.[11] Dit escaleerde uiteindelijk tot ontslag, wanneer later blijkt dat Doedens nog steeds de regels niet nastreefde. Doedens heeft nog draaidagen tot en met november dat jaar.[12]

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas is opgegroeid met de rijkdom van de familie Sanders en heeft een bijbehorend uitgavepatroon: zodra hij geld heeft, kan hij niet wachten om het uit te geven. Dit vaak zonder er goed bij na te denken en met verkeerde investeringen tot gevolg. Lucas wordt omschreven als "een jongen die altijd positief is", die niet meteen het achterste van zijn tong laat zien, gevat is en weet wat hij wil. Verder is hij een spring in 't veld, kan hij niet tegen onrecht en is hij ruimdenkend ingesteld. Sluwe trekjes maken hem tot een "echte Sanders". Als Lucas iemand niet aardig vindt, zal hij het niet laten om een paar rake opmerkingen te maken om dit duidelijk te maken.[13] Lucas is onder andere bevriend met Noud Alberts en Lorena Gonzalez. Zijn liefdesleven is turbulent: zeker in de eerste maanden na zijn terugkeer naar Meerdijk heeft hij veel onenightstands. Ook praat Lucas regelmatig 'sneller dan hij denkt'.

Levensverhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Geboorte[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas is het resultaat uit een onenightstand tussen Stefano Sanders en Janine Elschot. Hij werd verwekt in een periode dat Ludo Sanders, de echtgenoot van Janine, in een rolstoel zit. Hun huwelijk gaat door een dal omdat Ludo zijn frustraties omtrent zijn plotselinge handicap afreageert op zijn vrouw. Janine vindt troost bij Stefano, op dat moment gezien als de zoon van Ludo. Als ze ontdekt dat ze zwanger is verzwijgt ze voor Ludo dat het kind niet van hem is. Ze wist haar echtgenoot hiervan te overtuigen; Ludo hoort pas dat het kind van Stefano is als hij Bowien Galema, zijn rivale en op dat moment de vrouw van Stefano, van een bergkloof dreigt te duwen.

Janine vreest voor het leven van haar kind en besluit onder te duiken bij haar beste vriendin Barbara Fischer en haar man Jef Alberts. Het echtpaar heeft net zelf een kind verloren; Jonas, gedragen door draagmoeder Meike Griffioen, was te vroeg geboren en stierf door complicaties. Janine wil de dood van haar zoon veinzen en vraagt haar vrienden Lucas de plaats van Jonas in te laten nemen, zodat haar zoon veilig is voor de rancuneuze Ludo. Ondanks de bezwaren van Jef om Ludo voor te liegen, gaat iedereen akkoord met het plan. Niet lang daarna claimt Meike haar kind bij Barbara en Jef. Janine besluit open kaart te spelen: ze vertelt Ludo de waarheid over Lucas en haalt haar kind terug. Janine en Ludo gaan uit elkaar; Barbara en Jef zijn ontroostbaar en schuiven hun gezamenlijke kinderwens opzij.

Jeugd en puberteit[bewerken | brontekst bewerken]

Stefano wil wraak nemen op Ludo omdat hij heeft staan toekijken hoe Bowien de dood vond en vindt een partner in Janine. Om Ludo een hak te zetten, besluiten Stefano en Janine zelfs om te trouwen. Uiteindelijk zien ze in dat wraak niet de juiste oplossing is en wordt de scheiding aangevraagd. Daarna bestaat er een co-ouderschap over Lucas tussen Stefano en Janine. Lucas groeit op bij zijn moeder en halfzus Nina. Hij kijkt als peuter de dood in de ogen als hij snoept van een door Isabella Kortenaer vergiftigde lolly, eigenlijk bedoeld voor Nina als wraak op Ludo. Lucas wordt op tijd gevonden door Ray Groenoord en herstelt uiteindelijk volledig.

Hij is ongeveer twaalf jaar wanneer zijn vader Stefano – na het overlijden van zijn vrouw Yasmin Fuentes – naar New York verhuist om daar een kunstonderneming te beginnen. Lucas blijft in eerste instantie bij zijn moeder, maar na een korte vakantie in New York besluit Lucas om, tegen de zin van zijn moeder, definitief naar Amerika te emigreren. Vanaf dat moment ziet Janine haar zoon vooral opgroeien via de webcam. Lucas is voor de kijker op dat moment uit beeld verdwenen. Er is weinig over deze periode bekend, behalve dat Lucas op zijn veertiende voor zijn vader uit de kast komt. Zijn eerste vriendje was blijven slapen en aan de ontbijttafel had Stefano niets door tot Lucas de jongen vol op de mond zoende. Volgens Lucas nam zijn vader het goed op dat zijn zoon homoseksueel is – "het maakt me niet uit wie je bent, als je maar gelukkig wordt". Lucas vertelt dit niet aan zijn moeder; zijn halfzus Nina neemt hij wel in vertrouwen, maar zij weet haar mond te houden. Naar eigen zeggen kwam hij er niet achter dat hij homo was, maar wist hij het gewoon. Hij zegt er nooit een probleem mee gehad te hebben om aan anderen te vertellen dat hij homo is: in New York waren er zoveel homoseksuelen in zijn directe omgeving dat hij op zijn vijftiende dacht dat "de halve wereld gay was".

Terugkeer naar Meerdijk[bewerken | brontekst bewerken]

Vlak na het behalen van zijn diploma aan een high school in New York keert Lucas op 30 juni 2009 terug in Meerdijk, tot grote vreugde van vooral Janine. Lucas beschrijft zijn komst op dat moment als tijdelijk, maar heeft voor zichzelf op dat moment al besloten dat hij in Meerdijk wil blijven. Ondertussen flirt hij er lustig op los, onder andere met de vriend van zijn zus, Dex Huygens. Als Nina en Lucas samen met Dex iets gaan drinken in De Koning, voelt Dex zich heel erg ongemakkelijk als hij ontdekt dat hij verleid wordt. Dex wordt woedend, maar Nina kan zijn reactie niet begrijpen. Lucas vermoedt dat Dex ook homo is maar nog in de kast zit; Dex ontkent en zijn relatie met Nina komt onder druk te staan. Later wordt duidelijk dat Dex ooit is aangerand door zijn voetbalcoach en daardoor moeite heeft met homoseksualiteit. Lucas reageert begripvol en past zijn gedrag naar Dex aan, maar echt vrienden worden ze nooit.

Ook bij Janine is de schrok groot wanneer ze op een ochtend samen met haar zoon en zijn scharrel aan tafel zit; Lucas komt op dezelfde subtiele manier voor zijn moeder uit de kast zoals hij eerder bij zijn vader deed. Janine heeft het er moeilijk mee dat Lucas haar niet in vertrouwen heeft genomen over zijn geaardheid, waarop Lucas haar verwijt dat Janine zich te weinig in hem heeft geïnteresseerd toen hij in New York woonde. Hij zadelt zijn moeder hiermee met een schuldgevoel op; haar vriend Jack vindt dat Lucas te ver is gegaan en spreekt hem erop aan. Lucas biedt zijn excuses aan.

Ondertussen blijkt dat Lucas een uitbundige levensstijl heeft ontwikkeld: hij doet elke week één of meerdere scharrels op bij het uitgaan, iets waar Janine zich aan ergert. Ook merkt ze dat Lucas verder nogal verveeld is: hij heeft nergens zin in en doet gedurende de dag niet veel meer dan plezier maken. Ze vraagt haar goede vriendin Laura of ze niet een functie beschikbaar heeft in De Rozenboom die Lucas kan opvullen. Tegen zijn zin wordt Lucas bell-boy. Op zijn eerste werkdag ontmoet hij Vincent; hij kan het niet laten om met hem te flirten. De interesse blijkt wederzijds en de twee gaan samen de lift in om daar seks te hebben. Ze zetten de lift stil, waardoor de gasten er last van hebben. Laura belt een monteur om de lift te maken; zodra de lift beneden komt beseft Laura dat Lucas zich met andere zaken heeft beziggehouden dan werk. Lucas zijn eerste werkdag in het hotel eindigt met zijn ontslag.

Lucas vs. Dex[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn korte carrière als bell-boy regelt Ludo voor Lucas een baantje bij Jakero, een reclamebureau en een dochteronderneming van Sanders Incorporated. Op de werkvloer ontstaat er een strijd tussen Lucas en Dex, die elkaar proberen af te troeven. Bovendien kan Dex niet tegen het gevoel dat hij steeds wordt verleid. Tijdens een bezoekje aan Disneyland Parijs lijkt het beter te gaan tussen Dex en Lucas, totdat Lucas Dex als grapje bij zijn borst grijpt. Dex scheldt Lucas uit en Nina, Dex' vriendinnetje, ziet dit. Nina neemt het op voor haar halfbroer en wil niets meer met Dex te maken hebben zolang hij Lucas niet accepteert. Zodra Nina te weten komt dat Dex ooit is aangerand, is ze wat milder. Bij Jakero blijft het stroef gaan tussen Dex en Lucas, waarop Dex besluit ook Lucas te vertellen over zijn ervaring met de voetbalcoach. Lucas gelooft hem niet.

Op oudejaarsavond organiseren Lucas en Noud afzonderlijk van een feestje. De twee sluiten een weddenschap: wie krijgt de meeste mensen op zijn feest. Dex heeft geen zin in een feestje, maar weet er niet onderuit te komen. Lucas heeft al snel in de gaten dat iedereen naar Nouds feest gaan en hij besluit om ook die kant op te gaan. Onderweg naar Nouds huis komt Lucas Noud al tegen. Lucas geeft zijn verlies toe en de twee omhelzen elkaar. Op dat moment worden ze benaderd door drie potenrammers, die de twee vrienden aanzien voor een homostel; ze worden in elkaar geslagen. Dex is hier getuige van – hij was bier halen – maar doet niets. Ook zijn vader Martijn is getuige van de vechtpartij en ziet dat zijn zoon niets doet. Martijn is uiteindelijk degene die het opneemt voor Lucas en Noud en de drie ruziezoekers wegjaagt. Lucas is ernstig gewond geraakt en wordt overgebracht naar het ziekenhuis, met Noud trouw aan zijn bed. Lucas is blij dat Noud er is, omdat hij gevoelens voor hem heeft. Dit probeert hij duidelijk te maken aan Noud, maar die heeft niets door. In het ziekenhuis ontmoet Lucas verpleger Marco Buis; om Noud te vergeten gaat hij met hem naar bed en de twee hebben een korte seksuele relatie. Janine vraagt zich af of Marco wel doorheeft dat het Lucas alleen om de seks te doen is en dat de relatie niet gebaseerd is op liefde. In Charlies vraagt Lucas aan Marco wat zijn gevoelens voor hem zijn. Als Marco toegeeft dat hij verliefd is, breekt Lucas met hem.

Nina en Dex delen folders uit aan de inwoners van Meerdijk om erachter te komen wie Lucas in elkaar heeft geslagen. Dex weet wie het is, maar verzwijgt aan iedereen dat hij meer weet. Tijdens het flyeren wordt Dex aangesproken door Conrad, een van de potenrammers. Hij chanteert Dex ermee dat hij niets gedaan heeft en Dex kan niets anders doen dan zijn mond houden tegen de politie. Lucas en Noud vragen aan Jack of hij zijn connecties niet kan gebruiken om erachter te komen wie hen in elkaar heeft geslagen. Jack gaat op onderzoek uit en komt ook uit bij Conrad. Jack spreekt de jongen aan op straat en neemt het gesprek met bekentenis en al, op en stuurt het bandje naar de rechtbank. Diezelfde dag confronteert hij Dex met wat hij gehoord heeft: hij weet dat Dex erbij was en niets heeft gedaan om Lucas en Noud te helpen. Nina is kwaad en wil Dex niet meer zien. Conrad is woedend als hij hoort dat hij voor de rechtbank moet verschijnen. 's Avonds laat loopt Lucas over straat en wordt hij opnieuw aangevallen door Conrad. Dex komt op dat moment langsfietsen en weet niet wat hij moet doen. Hij besluit om deze keer wel in te grijpen en weet samen met Lucas Conrad te overmeesteren. Lucas is Dex dankbaar dat hij nu wel heeft geholpen. Nina denkt dat Dex dit heeft gedaan om zijn relatie met haar te redden en is eerst kwaad, maar uiteindelijk komt het goed tussen Nina en Dex.

Moord en liefde[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas voelt zijn gevoelens voor Noud opnieuw opkomen. In De Koning probeert hij Noud te ontlopen en gaat hij bij Marco aan de bar zitten. Lucas bekent aan Marco dat hij verliefd is op Noud. Hoewel Marco hem adviseert ervoor te gaan met Noud, begint Lucas opnieuw een seksuele relatie met Marco. Deze heeft dit al snel door en vraagt Lucas een keuze te maken. Lucas kiest voor Marco, maar maakt het even later toch weer uit.

Noud moet een sanatorium opknappen en Lucas besluit om samen met Charlie een grap uit halen. De twee gaan naar het sanatorium en laten Noud schrikken; later lachen ze erom en vertellen ze spannende verhalen aan elkaar tot ze vreemde geluiden horen. Noud gaat op onderzoek uit, maar wordt neergeslagen; later wordt hij gevonden door Lucas. Ronja heeft op dat moment gehoord dat Arthur, de ex-vriend van Charlie, spoorloos verdwenen is en wil Charlie waarschuwen omdat ze vermoedt dat hij Charlie iets aan wil doen. Ze gaat naar het sanatorium toe, maar Charlie wil haar niet geloven. Als ze weg wil gaan, komt ze Arthur tegen en verstopt zich in een kast. Daar is ze getuige van de moord op Arthur, die ze ervan verdacht haar vriend Paul Karels te hebben vermoord. Ronja beseft dat Arthur geen kwaad in de zin had; hij sterft in haar armen. Later wordt Noud levensbedreigend verwond door dezelfde persoon die Arthur vermoordde. Jack schiet de man dood; het blijkt Marco te zijn, die erop uit was Noud te vermoorden. Hij heeft ook Paul vermoord: op de avond van de moord had Paul de paraplu van Noud geleend. Marco dacht dat Paul Noud was en reed hem aan met de auto. Op dat moment besefte hij dat hij iemand anders had aangereden en pleegde vluchtmisdrijf. Marco bleef echter jaloers op de band tussen Lucas en Noud en probeerde die laatste opnieuw te vermoorden.

Lucas en Charlie worden vastgebonden teruggevonden door Rik. Lucas gaat met Noud mee naar het ziekenhuis. Als hij alleen met Noud is, kust Lucas hem op de mond; dan wordt Noud plotseling wakker. Noud doet net alsof hij niets heeft gemerkt, maar confronteert Lucas er een tijdje later mee. Noud wil niets meer met Lucas te maken hebben omdat hij heeft verzwegen verliefd op hem te zijn. Lucas probeert het op allerlei manieren goed te maken, maar het wil niet lukken. Uiteindelijk biedt Noud zijn excuses aan voor zijn gedrag wanneer Lucas hem duidelijk maakt dat hij op deze manier discriminerend is. Hun vriendschap is hersteld, tot Lucas Wiet aan Noud probeert te koppelen. Noud kan de koppelpoging niet waarderen en de vriendschap is even bekoeld.

Edwin Bouwhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas' liefdesleven is in rustiger vaarwater gekomen tot oktober 2010. Dan ontmoeten Wiet en Lucas de broers Sjoerd en Edwin Bouwhuis. Wiet en Lucas zijn van de jongens gecharmeerd en besluiten om elk een van de broers te versieren. Lucas stuit echter op het agressieve kantje van Sjoerd in zijn versierpoging: Sjoerd is er niet van gediend en drukt Lucas tegen de bar. Lucas geeft zich gewonnen en houdt verder af. Wiet probeert ondertussen Edwin te versieren en de klik lijkt wederzijds, maar ze vindt dat hij wat meer initiatief mag nemen. Later wordt ze door Edwin afgewezen en op dat moment weet Sjoerd haar ervan te overtuigen dat hij een veel betere partij voor haar is; ondanks dat ze al snel verkering hebben, blijft Wiet ook gevoelens houden voor Edwin. Lucas heeft ondertussen ook zijn pijlen gericht op Edwin en is serieus verliefd op hem geworden. Hij is ervan overtuigd dat Edwin homo is maar hier niet voor durft uit te komen omdat hij bang is voor de reactie van zijn familie. Lucas ontvangt wisselende signalen van Edwin – zo hebben ze lange tijd oogcontact op een feestje van Nina, maar geeft Edwin af en toe ook aandacht aan Wiet. Lucas besluit hem uit de tent te lokken; hij vertelt Edwin over zijn coming-out en ervaringen met familie en vrienden. Edwin luistert maar geeft verder geen kik; Lucas weet niet goed hoe hij het verder moet aanpakken maar blijft fantasieën houden over Edwin.

Enige tijd later weet Edwin een korte stage te regelen bij Jakero; zijn moeder moet hem overhalen om hier ook daadwerkelijk aan te beginnen. Als Edwin ontdekt dat Lucas zijn stagementor is, lijkt hij er meer zin in te hebben; Lucas denkt in de plaats van Edwin dat die hem niet als stagementor wil. Uiteindelijk begint Edwin aan de stage, maar de samenwerking loopt spaak wanneer Edwin te weten komt dat Lucas en Noud zijn broer Sjoerd hebben verlinkt bij de politie; Sjoerd heeft in het bijzijn van Lucas en Noud een steen door de ruit gegooid bij oplichter Rutger Goedhart, op de avond dat hij vermoord werd. Enige tijd later verpest een dronken Sjoerd het verjaardagsfeest van Lucas door een beeldje van Ludo om te gooien; Sjoerd is nog steeds kwaad op Lucas en Noud. Edwin probeert zijn broer te kalmeren en zorgt er uiteindelijk voor dat hij door Wiet naar huis wordt gebracht. Lucas laat zijn vrienden weten dat het feest is afgelopen en hij gaat kwaad naar zijn slaapkamer. Dan klopt Edwin op de deur; hij excuseert zich voor het gedrag van zijn broer. Hij wil weggaan, maar bedenkt zich en zoent Lucas vol op de mond. Meteen geeft Edwin aan dat het niet de bedoeling was en hij laat Lucas achter met een gemengd gevoel. De volgende ochtend zoekt Lucas Edwin thuis op en vraagt hem op de man af wat hij voor hem voelt; Edwin antwoordt enkel met 'Niks'. Lucas wil Edwin dwingen uit de kast te komen en stelt zich op als vertrouwenspersoon voor Edwin, maar zijn opdringerigheid zorgt enkel voor frustratie en heeft als resultaat dat Edwin dichtklapt. Als Lucas later bij Janine zijn beklag doet over Edwin, doet zij hem inzien dat hij te opdringerig is geweest en Edwin de ruimte moet geven om zichzelf te accepteren, voor hij dat met anderen kan delen. Lucas beseft dat hij het makkelijk had toen hij uit de kast kwam; zijn ouders – en op dat moment vooral zijn vader – hadden er geen probleem mee en in zijn directe omgeving waren er veel homoseksuelen. Lucas laat aan Edwin weten dat hij voortaan niet meer opdringerig zal zijn en Edwin de ruimte geeft om zichzelf te accepteren.

Lucas heeft het niet meer naar zijn zin bij Jakero en neemt ontslag, naar eigen zeggen omdat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Ondanks zijn eerder faliekant misgelopen investering in EEPASA – Lucas investeerde een paar duizend euro in het project van Rutger Goedhart – investeert Lucas het geld uit zijn vaders trustfonds in de nieuwe club die Bing wil openen. Hij wil meteen zijn eigen zin doordrijven – zo zou hij alleen willen meewerken als het een gayclub wordt en hij de inrichting mag bepalen – maar Bing weet een overeenkomst te bereiken die voor beide partijen voordelen met zich meebrengt. Wanneer Lucas Edwin een rondleiding geeft door het nog te verbouwen pand, komen de twee vast te zitten in een toilethokje. Lucas weet zich in te houden en begint met Edwin slechts een gesprek, al verandert het onderwerp al snel naar Lucas' ervaringen in de homoscene. Edwin lijkt geïnteresseerd in Lucas' verhaal en vraagt zelfs door, iets dat Lucas de indruk geeft dat het niet lang meer zal duren voor ze een stel zijn. Echter, die avond zoent Edwin met Wiet, die ook nog steeds een oogje op hem heeft. Lucas moet met lede ogen aanzien hoe zijn beste vriendin er met Edwin vandoor gaat. Lucas blijft ervan overtuigd dat Edwin homo is en blijft het onderwerp bij hem aankaarten; Edwin geeft Lucas gemengde signalen en Lucas heeft het hier moeilijk mee. Lucas zorgt ervoor dat hij Wiet overbiedt bij een mannenveiling, zodat hij met Edwin op date kan. Hoewel Edwin in eerste instantie tegen de date opziet – vooral omdat Lucas wil bepalen wat ze gaan doen – hebben ze toch een leuke dag samen wanneer Edwin de regie overneemt. Ze hebben een lang gesprek, waar Lucas een goed gevoel aan overhoudt. Wanneer Lucas een kaart krijgt op Valentijnsdag, is hij ervan overtuigd dat deze van Edwin komt. Hij zoekt hem op en confronteert hem hiermee; Edwin zweert echter de kaart niet te hebben gestuurd. Hij vraagt erop door, waarna hij door Lucas ervan wordt beschuldigd jaloers te zijn op het feit dat hij een aanbidder zou hebben.

Wiet heeft ondertussen in de gaten dat haar vriendje iets voor haar verzwijgt en vlucht in het experimenteren met ecstasy en GHB. Ook Edwins moeder Bianca heeft in de gaten dat het niet goed gaat tussen Edwin en Wiet en adviseert hem om het uit te maken als hij niet verliefd meer is, om Wiet zo meer leed te besparen. Net wanneer Edwin aan Lucas toegeeft gevoelens voor hem te hebben en besluit het eerst te willen uitmaken met Wiet voor hij een relatie met Lucas begint, neemt Wiet een overdosis en belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Edwin besluit te willen wachten met Wiet te dumpen tot ze uit het ziekenhuis is.

Edwin vindt het moeilijk om Wiet te vertellen wat de reden is waarom hij het uitmaakt; Wiet is verdrietig en boos als ze hoort dat Edwin verliefd is op Lucas, maar Edwin weet haar toch een goed gevoel te geven. Vanaf dat moment hebben Lucas en Edwin een relatie, maar voor ze dit ook openbaar maken, wil Edwin eerst zijn ouders en broer inlichten. Lucas geeft aan hem te steunen en er voor hem te zijn. Hoewel eerst aangeslagen, reageert Bianca positief wanneer Edwin uit de kast komt, maar waarschuwt hem dat niet iedereen zo zal reageren. Edwin wil het ook meteen aan zijn vader vertellen, maar door tijdgebrek van Anton zijn kant, komt het er niet van. Bianca besluit hem alvast voor te bereiden omdat ze weet dat Anton wat huiverig is tegenover homoseksualiteit. Anton wil niet geloven dat zijn zoon homo is en bestempelt het als "een fase waar hij doorheen moet". Wanneer Edwin het zelf tegen hem wil vertellen, vertelt Bianca dat zij het al verteld heeft, waarop Edwin vraagt om een reactie. Anton stelt zijn antwoord uit tot na zijn verjaardagsfeest van die avond. Geheel tegen de zin van Edwin wordt hij de hele avond door zijn vader genegeerd en Edwin voelt zich beledigd wanneer Anton vraagt of Rikki "misschien iets voor hem is". Als tegenreactie besluit Edwin om Lucas openbaar en ten overstaan van zijn vader te zoenen, om vervolgens nog eens duidelijk te maken dat ze een stel zijn, tot woede van Anton. Ook Sjoerd is aangeslagen en mijdt zijn broer ook nog de volgende dag, om later zelfs duidelijk te maken dat hij niets meer met zijn broer te maken wil hebben. Bianca besluit te bemiddelen in de ruzie; Sjoerd bekent dat hij moet wennen aan het feit dat zijn broer homo is, maar geeft aan dat hij het vooral moeilijk vond dat hij van niets wist. De broers maken het goed.

Anton blijft het echter moeilijk hebben met de geaardheid van zijn zoon; Ludo weigert de verzoeken van zowel Anton als Lucas om te bemiddelen. Anton blijft hopen dat Edwin en Lucas vanzelf uit elkaar gaan. Om aan zijn vrouw en zoons te laten zien dat hij zijn best doet om de situatie te accepteren, nodigt hij Lucas uit voor een familiediner. Als Lucas aan het einde van de avond weg wil gaan, beginnen hij en Edwin te zoenen en belandden in het praktijklokaal van Anton. Daar worden ze betrapt door Anton, die volledig door het lint gaat en inslaat op Lucas. Lucas moet worden opgenomen in het ziekenhuis; voor Edwin is de maat vol en hij vertrekt nog diezelfde avond uit huis, om tijdelijk bij de familie Sanders te bivakkeren. Bianca probeert Edwin naar huis te krijgen, maar hij zegt nergens naartoe te gaan tot zijn vader zijn excuses heeft aangeboden. Anton doet onder druk van zijn vrouw een goedmaakpoging en Edwin komt terug naar huis, maar merkt al snel aan zijn gedrag dat er niets veranderd is. Lucas heeft het er moeilijk mee dat zowel hij als zijn vriend afkeurende en afwijzende blikken krijgen toegezonden van Anton en wil daar met Anton over praten. Edwin wil dit niet en denkt Lucas ervan te hebben overtuigd, maar moet even laten constateren dat Lucas Anton in het bijzijn van patiënten op zijn gedrag heeft aangesproken. Edwin is kwaad op Lucas, maar hij weet het snel goed te maken. Niet lang daarna nodigt Anton Lucas opnieuw uit voor een diner, dit keer ook in het bijzijn van een oude vriend van de familie. Anton heeft het moeilijk om Lucas voor te stellen als de vriend van Edwin en houdt het op het dubbelzinnige "vriend van Edwin", waar Edwin enigszins bitsig aan toe voegt dat Lucas zíjn vriend is en niet zomaar een vriend. Anton negeert het, maar krijgt een klap van Sjoerd in het gezicht wanneer die voor zijn broer opkomt. Lucas en Edwin vertrekken, net als de vriend van de familie, en Sjoerd verschanst zich op zijn slaapkamer. Bianca is kwaad op Anton en laat hem zelfs op de bank slapen. De dag erna kondigt ze aan te willen scheiden, omdat ze Antons afwijzing ten opzichte van Edwin niet voor zichzelf kan goedpraten. Anton lijkt te beseffen dat er iets moet veranderen en gaat naar Edwin toe. Hij vertelt Edwin dat hij homoseksualiteit ziet als zwak en minderwaardig, omdat je "als volwaardig man" geen seks kan hebben met een andere man. Anton geeft toe dat hij hoge verwachtingen had van zijn oudste zoon, maar nu - zo vult Edwin aan - schaamt hij zich voor hem en is hij een grote teleurstelling. Hij zag in Edwin "een krachtig mens, zachtaardig maar met een sterke wil, een echte man" en dat dat beeld nu rigoureus is veranderd vindt hij moeilijk te accepteren, maar dat hij het wel wíl accepteren. Anton maakt duidelijk dat hij echt wel van zijn zoon houdt, dat het probleem bij hemzelf ligt en hij een hekel heeft aan het gevoel dat hij nu heeft. Anton vraagt Edwin hem te helpen om weer een gezin te vormen; Edwin gaat hierop in, tot vreugde van zowel Anton als Bianca. Desondanks blijft Edwin het gevoel houden anders te worden behandeld dan Sjoerd.

De situatie krijgt een venijnig staartje wanneer blijkt dat een van de patiënten van Anton zijn beklag heeft gedaan bij het medisch tuchtcollege in verband met Antons gesuggereerde homohaat. Er wordt een onderzoek ingesteld en dat nieuws verspreidt zich al snel doorheen Antons patiëntenbestand, waarna enkele patiënten overstappen naar een andere huisarts. Anton, Bianca, Edwin en Lucas worden verhoord in het kader van het onderzoek; voorafgaand vraagt Anton, vrezend voor het lot van zijn praktijk, aan Edwin en Lucas om hun versie van de feiten enigszins af te zwakken. Lucas is kwaad wanneer Edwin hierop niet meteen een antwoord weet - Lucas wil niet liegen over zijn problemen om de problemen van Anton op te lossen. Edwin wil hem hierin bijstaan en meldt dan ook aan zijn vader dat zowel hij als Lucas de waarheid niet zullen verdraaien. Nadat iedereen een gesprek heeft gehad, maakt Edwin het uit met Lucas. Hij geeft geen reden voor zijn beslissing en laat Lucas in woede vertrekken. Bianca stelt zich eveneens de vraag waarom Edwin het heeft uitgemaakt, waarop Edwin antwoordt dat hij het zat is het gevoel te hebben te moeten kiezen tussen zijn vriend en zijn vader, die elkaar niet zomaar zullen accepteren. Hij geeft als het ware de strijd op en geeft zich gewonnen; door Lucas uit zijn leven te bannen krijgt zijn vader zijn zin. Anton vangt dit gesprek toevallig op en roept Edwin later bij zich; hij laat weten dat hij geen beste vader is geweest omdat hij het moeilijk had met zijn geaardheid. Hij probeert Edwin ervan te overtuigen dat hij niet zijn vriendje aan de kant moet zetten voor hem; hij zegt dat hij naar Lucas toe moet gaan om te zeggen dat hij van hem houdt. Bianca is er een stille getuige van wanneer vader en zoon voor het eerst in lange tijd nader tot elkaar lijken te komen. Lucas en Edwin komen terug bij elkaar en besteden veel tijd aan elkaar, iets dat Anton betreurt met het oog op Edwins eindexamens. Wanneer Edwin zakt voor zijn examens verwijt hij dit zijn vriendje - die hem van het leren heeft afgehouden - en zijn vader - die hem stress bezorgde vanwege zijn problemen met de geaardheid van zijn zoon. Om zijn examens het volgende jaar wel te halen, stelt Lucas voor dat Edwin zijn tijd beter moet gaan verdelen tussen de liefde en de studieboeken. Anton is verrast door Lucas' verstandige aanpak en het lijkt een begin voor een betere verstandhouding tussen Lucas en Anton.

Coma en dood van Edwin[bewerken | brontekst bewerken]

Nina en Noud Alberts geven elkaar het jawoord; wat een mooie dag had moeten worden, eindigt in een drama: Wiet is verliefd op Noud en wil Nina uit vergaande jaloezie neerschieten met het wapen van Jack. Janine vangt de kogel op die voor haar dochter bedoeld was; door het geloste schot ontstaat er paniek en stort de feesttent deels in. Naast Janine zijn ook Rosa, Danny en Lucas gewond geraakt. Edwin is gebroken wanneer blijkt dat Lucas na te zijn geopereerd in een coma is gezakt. Edwin spendeert veel tijd aan Lucas' bed en doet verwoede pogingen hem te doen ontwaken, door er te zijn, tegen hem te praten en hem muziek te laten luisteren. De situatie van Lucas verandert echter niet, tot verdriet van zijn familie en zijn vriendje. Ondertussen krijgt Edwin gevoelens voor een verpleger op de Intensive Care en later de coassistent van Anton, Ron Bos. Hij wil er echter niet aan toegeven, omdat hij wil wachten op Lucas. Echter, op het moment dat Lucas ontwaakt heeft Edwin het opgegeven: hij zoent met Ron. Dat er iets gaande is tussen Edwin en Ron, komt via via ook bij Lucas terecht. Lucas confronteert Edwin hiermee, waarop Edwin in eerste instantie ontkent. Nina wordt door Lucas eropuit gestuurd om Edwin in de gaten te houden. Ze hoort van Anton dat Edwin en Ron een tijd om elkaar heen hebben gedraaid, maar dat dit nu voorbij is. Nina gaat verhaal halen bij Edwin, die bekent dat ze één keer gezoend hebben. Hij vraagt Nina om hierover te zwijgen tegen Lucas, omdat het niets te betekenen had. Nina laat meteen weten dat als Edwin het zelf niet aan Lucas vertelt, zij het in zijn plaats doet. Edwin zegt dat hij het zal vertellen, maar zwijgt, ook in Nina's bijzijn. Lucas vraagt Nina wat ze weet; ze vertelt dat Edwin en Ron gezoend hebben. Lucas reageert in eerste instantie erg nuchter, maar als hij alsnog een bekentenis van Edwin probeert te krijgen, spreekt tegen Edwin het vermoeden uit dat hij verliefd is op Ron. Edwin bekent dat hij te veel voelt voor Ron, waarop Lucas het uitmaakt, zogezegd omdat hij hem niet meer 100% kan vertrouwen. Echter, de liefde voor Edwin is niet over: Lucas vermijdt alle contact met Edwin, maar bekent meermaals tegenover Nina en Janine dat hij nog steeds verliefd is op hem. Lucas zet zich over zijn twijfels na Edwins overspel heen en laat hem weten dat hij hem mist. Edwin wil echter een rustpauze in lassen, om uit te zoeken of hij met Ron verder wil. Dit levert meerdere confrontaties tussen Edwin en Lucas op.

Jack neemt na zijn solozeiltocht een nieuwe variant van het ebolavirus mee naar Meerdijk. Jack wordt ziek en besmet meerdere anderen, waaronder Ron, die hem bij zijn ziekenhuisopname behandelt. Net als Edwin het goed wil maken met Lucas, krijgt hij telefoon van Ron: hij vertoont symptomen van het virus en vraagt Edwin naar het ziekenhuis te komen. De ziekte verloopt bij Ron ontzettend snel en hij sterft enkele uren nadat het virus bij hem werd vastgesteld. Edwin zoekt toenadering tot Lucas. Janine heeft inmiddels de ernst van de situatie omtrent het virus door en verbiedt Lucas om in de buurt van Edwin te zijn. Lucas vindt dat ze overdrijft, zeker wanneer Edwin meerdere malen negatief wordt getest op het virus. Edwin kapt hun intieme momenten af omdat hij bang is Lucas te besmetten, omdat hij ondanks de testuitslagen vreest besmet te zijn. Lucas en Edwin hebben het definitief bijgelegd als Edwin symptomen vertoont van het virus: hij krijgt een bloedneus en wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Edwin wordt voor het eerst positief getest op het virus en gaat snel achteruit. Hij heeft een laatste opleving; net als zijn vader aankomt met zijn eigen, niet op mensen geteste vaccin, sterft Edwin met Lucas, Bianca, Sjoerd, Rikki en dus ook Anton aan zijn zijde. Lucas is gebroken: hij en Edwin spraken over hun toekomst samen. Lucas wil niet naar Edwin toe, die thuis ligt opgebaard, en uit verwijten naar Noud, die wonderbaarlijk herstelt van zijn besmetting. Zijn moeder weet hem op het nippertje over te halen om afscheid te nemen van Edwin. Na Edwin zijn dood gaat het steeds slechter met Lucas en gaat, nauwelijks zichtbaar voor de buitenwereld, zelfdestructief gedrag vertonen. Onder invloed van drank en drugs verpest hij de begrafenis van Edwin en enige tijd later sticht hij brand in zijn ouderlijk huis welke van binnen totaal afbrandt. Lucas is ongedeerd: hij heeft alleen rook ingeademd en mag het ziekenhuis weer snel verlaten. Ludo is woest als hij ontdekt dat Lucas de brand heeft aangestoken – veel waardevolle spullen zijn verloren gegaan. Lucas geeft met moeite toe dat het niet goed met hem gaat; Ludo en Janine willen hem helpen over de dood van Edwin te komen. Janine heeft het moeilijk omdat ze het gevoel heeft dat ze er nooit voor Lucas is geweest. Ze weet niet goed hoe ze hem kan helpen in zijn rouwproces en vindt het moeilijk wanneer Lucas flirt met andere jongens. Zij denkt dat hij te snel verder wil gaan, maar Nina weet dat Lucas' manier is om dit aan te pakken en hij nu zichzelf is, in tegenstelling tot de eerste periode na Edwins dood.

Confrontatie met Aysen Baydar[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Lucas zijn leven weer op het goede spoor wil zetten en de rouwperiode van Edwin afsluit, besluit Lucas om een rondje te gaan rijden met de Porsche van Ludo. Doordat Lucas vlot van eigenschap is gaat het gaspedaal binnen de bebouwde kom net even te hard waarna agente Aysen Baydar, die in burger achter hem rijdt, hem staande houdt. Ze geeft Lucas vervolgens een boete, waarna Lucas direct in verweer gaat door te zeggen dat ze er een onnodig probleem van maakt en 'dat het Nederland is, en niet Turkije' om duidelijk te maken dat ze het incident door de vingers zou moeten zien. Aysen beschouwt dit als belediging en sluit hem op in de cel als straf. Na een paar uur laat ze hem onder druk van een andere rechercheur weer vrij, maar vertelt Lucas dat hij op zijn tellen moet passen. Hierna achtervolgt ze Lucas steeds om hem snel te kunnen betrappen bij een mogelijke overtreding.

Doordat Aysen zich tegenover Lucas zeer hinderlijk gedraagt besluit Lucas om hier een eind aan te maken en haar eens voor het blok te zetten. Samen met Lorena, die nog steeds denkt dat Aysen Danny heeft vermoord, bedenkt hij een plan om haar stiekem te drogeren met drugs in Dansatoria, zodat zij een slechte naam zal krijgen als agente. Het resultaat verloopt goed, Aysen wordt inderdaad gedrogeerd, maar in plaats van in Dansatoria te blijven gaat ze weg en stapt in de auto. Tijdens de autorit rijdt ze Sjors aan, waarna Sjors in het ziekenhuis moet worden opgenomen en er een verlamming wordt geconstateerd. Een bloedproef bij Aysen maakt duidelijk dat ze gedrogeerd is, waarna ze vervolgens wraak op Lucas wil nemen, omdat ze hem ervan verdenkt haar gedrogeerd te hebben. Tijdens haar wraakacties ontvoert ze Lucas tot ongenoegen van Jack die hierop furieus reageert. Bij de ontvoering maakt ze duidelijk dat ze een hekel heeft aan 'rijke jongetjes met veel geld die altijd maar patserig doen'. Lucas bekent bijna, maar Jack komt net op tijd binnen, hij heeft Aysen opgespoord.

Lucas voelt zich langzamerhand in het nauw gedreven en wordt vervolgens door de wraak van Aysen weer opgepakt doordat in zijn kluis in Dansatoria drugs (GHB) is aangetroffen, terwijl Aysen dit zelf erin gelegd heeft. Hierdoor wordt Lucas afgeschilderd als een drugsdealer binnen zijn eigen nachtclub.

Lucas bekent uiteindelijk dat hij Aysen gedrogeerd heeft en krijgt vervolgens samen met Lorena een taakstraf waarbij hij papiertjes in het park moet opruimen.

Bilal Demir[bewerken | brontekst bewerken]

Lucas ontmoet Bilal Demir op een avond in Dansatoria. Lucas vindt hem meteen aantrekkelijk en flirt met hem. Bilal is hier niet van gediend en noemt het ziek dat Lucas gevoelens heeft voor mannen. Niet veel later ontvangt Lucas een brief met kaartjes voor de musical Wicked. Zijn overleden vriend Edwin Bouwhuis had dit geregeld voor zijn dood. In eerste instantie wil Lucas niet gaan omdat hij dan de hele avond alleen maar zal janken. Noud Alberts en Maxime Sanders weten Lucas toch te overtuigen om te gaan. Na de musical valt Lucas op de bank in slaap. In de droom verschijnt Edwin die hem duidelijk maakt dat Bilal homo is en dat hij de nieuwe grote liefde van Lucas zou kunnen zijn. Na deze droom is Lucas ervan overtuigd dat Bilal homo is. Hij confronteert Bilal, maar deze wordt ontzettend kwaad. Toch leidt het uiteindelijk tot een zoen. Bilal beweert dat hij handelde in een opwelling, maar dat hij verliefd is op Nuran Baydar. De twee gaan zelfs trouwen. Lucas blijft volhouden en uiteindelijk geeft Bilal toe aan zijn gevoelens. De twee vrijen met elkaar, maar na deze vrijpartij is Bilal ontzettend emotioneel. Hij heeft een van de belangrijkste redenen van zijn geloof overtreden. Bilal kiest er toch voor om met Nuran te trouwen. Lucas is hier niet blij mee, maar accepteert uiteindelijk de keuze van Bilal. Op het huwelijk is niet Bilal maar Nuran degene die het huwelijk afblaast. Ze is verliefd op Rik de Jong. Later op de avond gaat Bilal naar Lucas toe. Hij wil bij Lucas zijn. Lucas vraagt of hij nu echt voor hem kiest en Bilal bevestigt dit. De twee jongens vrijen opnieuw met elkaar en zijn erg gelukkig. Maar dit is slechts van korte duur. Bilal heeft als voorwaarde voor hun relatie dat deze geheim blijft. Lucas gaat hier niet mee akkoord omdat hij niet terug de kast in wil. Lucas en Bilal nemen emotioneel afscheid van elkaar.

Menno Kuiper en de "dood" van Tim Loderus[bewerken | brontekst bewerken]

Als Lucas merkt dat Wiet weer geïnteresseerd lijkt in Noud, probeert hij haar aan een leuke man te koppelen. Deze man is Menno Kuiper. Hij blijkt geen interesse in Wiet te hebben omdat hij homoseksueel is. Menno en Lucas hebben een leuke avond maar als Menno hoort wie Lucas is, is hij opeens verdwenen. Menno is namelijk rijksrechercheur en onderzoekt het functioneren van Aysen Baydar. En aangezien Lucas onderdeel van deze zaak is, houdt hij afstand. Toch lukt hem dit niet altijd en uiteindelijk blijkt de aantrekkingskracht tussen de beide heren te groot. Ze beginnen een geheime relatie. Helaas loopt dit niet goed af en Aysen komt erachter. Hierdoor mislukt Menno's onderzoek en hij geeft Lucas daarvan de schuld. Menno verlaat Meerdijk, maar niet voor lang. Hij kan Lucas niet vergeten en wil hem terug. Alleen is Lucas nu minder enthousiast. Want kan hij erop vertrouwen dat Menno niet weer meteen wegvlucht als er problemen zijn? Uiteindelijk weet Menno Lucas te overtuigen en de twee komen weer bij elkaar. Menno doet even later onderzoek naar de moord op Mike Brandt. Omdat Ludo en Nina ook verdacht zijn, leidt dit tot problemen tussen Lucas en Menno. Uiteindelijk komen beide tot elkaar, en houdt Menno Lucas minder van zich af. Al snel wordt hij door Lucas ten huwelijk gevraagd, waar hij uiteindelijk na enig aarzelen akkoord mee gaat. Echter besluit Lucas na enige strubbelingen het huwelijk toch weer af te blazen, maar hij heeft alsnog gevoelens voor Menno. Pas op kerstavond besluiten ze toch weer te gaan trouwen, omdat ze elkaar niet kunnen vergeten, en beginnen ze trouwplannen te maken. Menno kan het niet uitstaan om Lucas' verdriet aan te zien, als Lucas te horen krijgt dat zijn vader Stefano niet naar de trouwerij kan komen om hem weg te geven. Daarom wil Menno hem verrassen met een huwelijksreis naar NY om daar zijn vader alsnog te kunnen ontmoeten. Op 24 januari (uitzenddatum) trouwen Menno en Lucas en als verrassing van Menno komt Lucas' vader toch naar het bruiloft. Nudat Lucas getrouwd is, vindt Bing hem rustiger. Hij wil het wilde weer in Lucas losmaken door samen op een nacht de boot van Lucas' oom Ludo te stelen, en er een joyride mee te maken. Die nacht is echter ook Tim Loderus in het meer aan het waden, na een ruzie te hebben gehad met zijn vader Anton Bouwhuis en afgewezen te zijn door Sjors Langeveld. Bing en Lucas varen Tim aan, maar als de twee na de klap te hebben gehoord gaan kijken wat ze geraakt hadden zie ze enkel een stuk hout. Nietsvermoedend varen ze door, maar als een paar weken later duidelijk wordt dat Tim sinds die nacht vermist is en dat hij voor het laatst is gesignaleerd in het meer, raakt Lucas in paniek, veronderstellend dat zij Tim hebben geraakt. Bing bedreigt Lucas om te voorkomen dat hij iets vertelt, maar Lucas vertelt het aan Menno Kuiper (zijn echtgenoot), Ludo zelf en Janine Elschot (zijn moeder) alvorens hij de radeloze Sjoerd Bouwhuis (Tims halfbroer) en vervolgens de politie inlicht. Menno kan er echter niet mee omgaan en begint Lucas te mishandelen. Noud Alberts begint dit te vermoeden en vertelt dit aan Nina, maar als ook Janine het te weten komt willen ze Menno voor het blok zetten zodat hij hulp zoekt maar dit loopt niet goed af als Menno Lucas het ziekenhuis inslaat. Menno gaat in De Rozenboom wonen en gaat in therapie. Een paar weken later betrapt Menno Lucas met een andere man, hij is zo verdrietig dat hij zijn hotelkamer volledig vernielt. Uiteindelijk vertrekt Menno toch naar Duitsland en neemt afscheid van zijn grote liefde Lucas. Lucas vertrekt daarna tijdelijk naar zijn vader in New York.

Nieuwe Tijden en gezin met Tiffy[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Lucas heeft ontdekt dat hij hiv heeft besluit hij dat hij niet meer terug wilt naar Meerdijk en een nieuw leven wil starten in Utrecht. Hier komt hij in een studentenhuis terecht, noemt zichzelf Lucas Rindertsma en begint zelfs een relatie met een vrouw, Tiffy Koster, terwijl hij op mannen valt. Als Amy Kortenaer in hetzelfde studentenhuis komt wonen ontdekt zij dat Lucas zit ondergedoken in Utrecht en hij de hele boel bij elkaar liegt. Met de komst van Pelle Schuiten biecht Lucas alles op en vertrekt weer naar Meerdijk. Hier krijgt hij vervolgens een relatie met Flo Wagenaar. Samen met Flo wilt Lucas via een draagmoeder voor een kind gaan, na een tijd zoeken komen ze uit bij hun vriendin Tiffy Koster die samen met hun een kind wil. Tiffy laat zich insemineren met het zaad van Lucas. Wanneer Tiffy erachter komt dat ze zwanger is liegt ze hierover tegen Lucas en Flo omdat ze bang is dat de twee heren het kind bij de geboorte afpakken. Hierdoor vertrekt de zwangere Tiffy zonder dat iemand hiervan op de hoogte is uit Meerdijk. Doordat Lucas denkt dat de zwangerschap niet gelukt is komt zijn relatie met Flo onder druk te staan, uiteindelijk gaat de relatie over en vertrekt Flo uit Meerdijk. Een aantal maanden later keert een hoogzwangere Tiffy terug en biecht aan Lucas op dat hij de vader van het kind is.[14] Ze besluiten om het kind met z'n tweeën op te gaan voeden en gaan samen in het Paleis wonen. Niet veel later wordt hun zoon Wolf Sanders geboren.[15] Lucas neemt zijn verantwoordelijkheden als vader serieus; hij gaat voorlopig niet meer achter de mannen aan, verkoopt De Koning en gaat een geregistreerd partnerschap aan met Tiffy. Na enige tijd besluit Lucas om toch weer deeltijd te gaan werken; hij valt in bij Boks en wordt door Bing gevraagd om in vaste dienst te komen als manager. Dit valt slecht bij Nina omdat haar huwelijk met Bing op een vechtscheiding is uitgelopen; ze zegt dat ze Lucas nooit meer wil zien als hij die baan aanneemt. Lucas weigert zich mee te laten slepen in Nina's scheidingsperikelen en tekent het contract. Ze leggen het echter bij wanneer de kinderen zijn weggelopen.

Beroep[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bellboy "De Rozenboom" (2009–2009)
  • Reclameontwerper "Jakero" (2009–2011)
  • Mede-eigenaar "Dansatoria" (2011–2014)
  • Eigenaar "X-Selfie" (2014–2015)
  • Barman "Spelonk" (2016)
  • Eigenaar en Barman "De Koning" (2017–2019)
  • Horecamanager "BOKS" (2020–2021)

Relatie[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoenen:1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31
Huidige personages:Anton Bouwhuis · Billy de Palma · Bing Mauricius · Daan Stern · Demi Verduyn · Henk Visser · Ilyas El Amrani · Janine Elschot · JoJo Abrams · Julian Verduyn · Laura Selmhorst · Linda Dekker · Ludo Sanders · Marwan El Amrani · Merel Verduyn · Nina Sanders · Richard van Nooten · Rik de Jong · Saskia Verduyn · Shanti Vening · Steef Verduyn
Voormalige personages:Amir Nazar · Anita Dendermonde · Anna Brandt · Annette van Thijn · Arnie Alberts · Arthur Peters · Aysen Baydar · Barbara Fischer · Benjamin Borges · Bianca Bouwhuis ·Bill Norris · Bowien Galema · Charlie Fischer · Cleo de Wolf · Daantje Mus · Daniël Daniël · Danny de Jong · Dennis Alberts · Dex Huygens · Dian Alberts · Dorothea Grantsaan · Edwin Bouwhuis · Flo Wagenaar · Florien Fischer · Floris van Wickenrode · Fos Fischer · Frits van Houten · Govert Harmsen · Hedwig Harmsen · Helen Helmink · Herman Hogendoorn · Irene Huygens · Isabella Kortenaer · Jack van Houten · Jessica Harmsen · Jef Alberts · Job Zonneveld · Karin Alberts · Kim Verduyn · Kimberly Sanders · Lana Langeveld · Loes de Haan · Lorena Gonzalez · Lucas Sanders · Marcus Sanders · Marieke de Moor · Mark de Moor · Martijn Huygens · Martine Hafkamp · Mathilde Carillo · Maxime Sanders · Meike Griffioen · Mickey Lammers · Mike Brandt · Milan Alberts · Mira Brandts Buys · Morris Fischer · Myriam van der Pol · Nuran Baydar · Nick Sanders · Noud Alberts · Pascale Berings · Peter Kelder · Puck Odolphy · Q Bouwhuis · Ray Groenoord · Remco Terhorst · Rien Hogendoorn · Rikki de Jong · Robert Alberts · Ronja Huygens · Roos de Jager · Rover Dekker · Sacha Kramer · Sam Dekker · Simon Dekker · Sjoerd Bouwhuis · Sjors Langeveld · Stan Nijholt · Stefano Sanders · Suzanne Balk · Thijs Kramer · Tiffy Koster · Tim Loderus · Tim Waterman · Valentijn Sanders · Valerie Fischer · Vicky Pouw · Vincent Muller · Wiet van Houten · Yasmin Fuentes · Zoë Xander
Families:Familie Alberts · Familie Van Houten · Familie Fischer · Familie Sanders
Lijsten:Lijst van personages (1990-1999) · Lijst van personages (2000-2009) · Lijst van personages (2010-2019) · Lijst van personages (2020-2029) · Lijst van acteurs en actrices
Regie:Aart van Asperen · Adriënne Wurpel · Annemarie Mooren · Bart Oudshoorn · Berry van Galen · Frank Schoutens · Hans de Korte · Hans Somers · Harald van Eck · Idse Grotenhuis · Johan Nijenhuis · Kaj Driessen · Kaja Wolffers · Mannin de Wildt · Michiel Geijskes · Nataša Hanušová · Pim Vosmaer · Pollo de Pimentel · René Höcker · Robin Pera · Vincent Schuurman · Vivian Pieters
Productie:Dag Neijzen · Frank Schoutens · Idse Grotenhuis · Johan Nijenhuis · Kennard Bos · Marcel van Rongen · Olga Madsen · Peter Römer · Remco Kobus · Vivian Pieters · Willem Zijlstra
Scenario:Anne Huizinga · Cobi Peelen · Desiree Duwel · Femke Bakker · Idse Grotenhuis · Karin van der Meer · Kennard Bos · Lex Passchier · Maarten Almekinders · Marc Linssen · Marije Willemsen · Michiel Richards · Olga Madsen · Rogier Proper · Rohan Gottschalk · Simone Wiegel · Suzanne Hazenberg
Gerelateerd:Linda, Roos & Jessica · Pittige tijden · Good Times · Goede tijden, slechte tijden: De reünie · Ik wil in GTST · GTST Quiz · Nieuwe Tijden · GTST Classics
Muziek:Goede tijden, slechte tijden titelsong