Linda Dekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linda Dekker
Personage uit Goede tijden, slechte tijden
Babette van Veen in 1994
Debuut 1 oktober 1990
Speelduur 1990–98 • 2005–06 • 2015–
Bedacht door Reg Watson
(NL bewerking: Olga Madsen)
Gespeeld door Babette van Veen
Status Huidig; Hoofdrol
Afleveringen 1–186, 267–395, 552–1405, 1430–1435, 3039–3095, 5181–
Persoonsinformatie
Volledige naam Linda Bouwhuis-Dekker
Alias Linda Hamans
Linda Norris
Linda Bouwhuis
Geslacht Vrouw
Geboren 2 februari 1972
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Kapsalonmanager
Medewerker De Rozenboom (Bediening)
Familie
Ouders Titus Dekker
Marianne Dekker
Broers Simon Dekker
Huwelijk Erik Hamans (1997–2005)
Bill Norris (2006–16)
Anton Bouwhuis (2017–)
Kinderen Sam Dekker
Rover Dekker
Familie Jeanne Dekker (tante)
Nettie Boelens (nicht)

Linda Bouwhuis-Dekker is een fictief personage uit de Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Linda wordt gespeeld door actrice Babette van Veen en debuteerde in de eerste aflevering op 1 oktober 1990. Van Veen onderbrak haar werkzaamheden bij de soap meerdere keren, maar speelt sinds juni 2015 weer een vaste rol in GTST. Het personage Linda is gebaseerd op Penny Russell uit de Australische soapserie The Restless Years; ze is voornamelijk bekend vanwege haar driehoeksverhouding met Arnie & Roos en van haar affaires met oudere mannen (Herman en Robert).

Casting en creatie[bewerken]

Casting[bewerken]

Van Veen werd gevraagd voor de rol van Linda Dekker en hoefde maar twee screentests te doen om de rol daadwerkelijk te krijgen. Hoewel ook andere actrices auditie deden, o.a. Cynthia Abma, waren de producenten er vanaf begin al van overtuigd dat ze Van Veen wilden. Van Veen gaf aan interesse te hebben in de rol, vooral ook omdat de rol van Linda tijdens de eerste twee seizoenen niet twee volledige seizoen aanwezig zou zijn. Dit omdat de verhaallijnen een letterlijke vertaling waren van de Australische versie. Van Veen wist dit en vond dit juist fijn, zodat ze ernaast ook aan andere producties kon werken. Vanaf seizoen 3 in 1993 besloten de schrijvers op eigen houtje verder te gaan en eigen verhaallijnen te creëren. Van Veen besloot hierin mee te gaan en vanaf dan speelt ze vijf jaar lang onafgebroken de rol.

Achtergrond[bewerken]

In het najaar van 2010 werd de rol van Bianca Bouwhuis geïntroduceerd in de serie. De rol werd aanvankelijk gespeeld door actrice Cynthia Abma (2010-13), maar werd later overgenomen door actrice Elvira Out (2013-15). Out wist echter niet de charme aan de rol van Bianca te geven die de kijkers gewend waren van Abma. In het najaar van 2014 besloten de makers van de serie dat de rol van Bianca ten einde zou komen. De schrijvers van de serie moesten op zoek naar een nieuwe maatschappelijk ingestelde huisvrouw. In april 2015 werd bekend dat actrice Babette van Veen opnieuw gestalte zou gaan geven aan de rol van Linda Dekker. Het personage Linda kende in het verleden een egoïstisch en zelfingenomen karakter. Bij haar terugkeer in 2015 had Linda een transformatie ondergaan: ze was niet meer zo bitchy en een volwassener vrouw met liefde voor haar twee puberende kinderen.

Door het wegvallen van het personage Bianca Bouwhuis kwam het personage Anton Bouwhuis relatief alleen te staan. Het was dan ook al vanaf het begin duidelijk dat Linda en Anton gestalte zouden gaan geven aan een nieuw gezin met puberende kinderen. Deze kinderen, Sam en Rover, waren afkomstig uit het huwelijk van Linda.

Verhaallijnen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

1990–98[bewerken]

Linda Dekker werd als kind wees en werd met haar oudere broer Simon opgevoed door Helen Helmink. Tijdens de middelbare school kreeg ze een relatie met Arnie Alberts. Na haar schoolperiode besloot ze mannen te misbruiken. Ze verleidde deze om zelf een loopbaan op te bouwen en verbrak haar relatie met Arnie om een relatie te beginnen met miljonairszoon Rien Hogendoorn. Deze financierde samen met zijn vader haar zangloopbaan die mislukte. Daarna verliet Dekker Rien en begon een relatie met diens vader Herman Hogendoorn. Met hem verhuisde ze naar New York waar ze door hem mishandeld werd. Haar jeugdvriend Arnie Alberts haalde haar uit Amerika op en zij vervolgde haar pogingen om als zangeres door te breken waardoor haar herstarte romance met Arnie ten einde kwam. Dekker verhuisde naar Duitsland en een jaar later naar Parijs waar ze als prostituee ging werken maar uitgebuit werd door haar pooiers. Zij vroeg Arnie opnieuw haar te helpen maar die weigerde. Twee vrienden van Arnie, Peter Kelder en Mickey Lammers hielpen haar uit het bordeel te ontsnappen en terug te keren naar Meerdijk. Hier begon zij met financiële ondersteuning van Robert Alberts samen met Fatima Yilmaz een modewinkel, LindaLook en kreeg een verhouding met Robert Alberts die getrouwd is. Nadat diens vrouw Laura erachter komt en haar man door een passpiegel duwde waarbij deze gewond raakte kwam de relatie ten einde. De modewinkel werd vervolgens meerdere malen overvallen door een groep jongeren die uiteindelijk werden gearresteerd. Hierna kreeg zij een relatie met de kunstenaar Stan Nijholt die echter al een relatie had met haar vroegere schoonmoeder Laura. Selmhorst kwam achter de relatie en viel Linda aan met een schaar en deze diende een aanklacht tegen haar in. Na bemiddeling van onder meer Robert, Stan en Arnie liet Dekker haar aanklacht vallen. Hierna richtte zij samen met voormalig schoolvriendin Suzanne Balk een bureau op, Variety, dat kantoor hield in een bedrijfsgebouw waar ook het bedrijf Alberts&Alberts huisde. Dekker kreeg hier weer contact met Arnie Alberts waarmee zij opnieuw een relatie begon. Arnie was echter reeds samen met een andere vrouw, Roos, en kon uiteindelijk niet kiezen. Hij verliet Meerdijk en ging werken op een cruiseschip om zo rustig te kunnen nadenken met wie hij verder wild gaan. Uiteindelijk koos hij na terugkomst voor Roos maar verongelukte kort daarna in Venezuela. Dekker ging op reis voor een opdracht van Variety naar Thailand en werd op de luchthaven gearresteerd omdat Ada Erens haar koffer gevuld had met verdovende middelen. In de gevangenis leerde ze Erik Hamans kennen met wie ze na vrijlating trouwde en waarmee ze zich in Brazilië vestigde. Ze keerde hierna kort terug naar Meerdijk als haar doodgewaande broer Simon daar plotseling verschijnt.

2005–06[bewerken]

Vanwege de begrafenis van haar overleden jeugdliefde Arnie Alberts keerde de inmiddels gescheiden Dekker tijdelijk naar Meerdijk terug. Zij vroeg het bureau van haar overleden vriend een reclamecampagne te ontwikkelen voor haar kledinglijn en had vervolgens weer een relatie met haar vroegere vriend Robert. Ze kreeg een zakelijk conflict met Morris Fischer die haar hard duwde waarbij ze ernstig ten val kwam en tegelijkertijd last kreeg van haar ziekte narcolepsie. Hierdoor werd ze door Morris als dood aangezien waarna ze werd gedumpt bij de vuilverwerking. Bijgekomen keerde ze terug naar Meerdijk en vertrok daarna naar Brazilië, maar niet voordat ze wraak had genomen op Morris.

2015–heden[bewerken]

Linda woonde in Canada en was inmiddels getrouwd met de Nederlandse Amerikaan Bill Norris. Zij besloot omdat ze financieel aan de grond zitten en omdat haar echtgenoot twijfelde aan het misbruiken van hun zoon Rover door de plaatselijke dominee met hem terug te keren naar Meerdijk. Haar dochter Sam die in Canada op kostschool zat zou later overkomen en wilde zich in Nederland richten op haar sportcarrière. Linda werd manager van het bedrijf Sapsalon waar ze terechtkon na het overlijden van de eigenaar Bianca Bouwhuis en haar man Anton Bouwhuis de zaak niet meer alleen draaiende wilde houden. Het samenwerken ging moeizaam omdat Anton zelf de beslissingen wilde nemen. Maxime Sanders haatte Anton omdat hij zijn vrouw verdedigde nadat die haar vriend Ardil Baydar vermoordde. Maxime en Linda beraamden een plan om de Sapsalon met verlies te laten draaien zodat Maxime de zaak kon overnemen en Linda de leiding kreeg. Linda kreeg echter berouw, werd verliefd op Anton en zij gingen samenwonen. Op het huwelijksfeest van Anton Bouwhuis en haarzelf kon Bill Norris niet van haar afblijven. Ze zoenden elkaar. Het huwelijk van Linda en Anton lijkt lange tijd stootvast totdat Anton voor een andere baan buiten het ziekenhuis kiest en een relatie begint met de jonge nagelstyliste Shanti Vening, die ook haar intrek neemt in het huis. Linda zet haar zinnen op een vechtscheiding en krijgt een wapen in handen als ze hoort dat Shanti laaggeletterd is. Shanti's moeder, drugshandelaarster Billy de Palma, is er getuige van hoe haar vervreemde dochter publiekelijk voor schut wordt gezet door Linda. Billy helpt Linda aan een cocaineverslaving en vertelt pas de waarheid nadat Linda brand heeft gesticht op de kamer van Anton en Shanti, en daar verslag van doet. Spijt krijgt Linda pas als ze gearresteerd wordt, en Anton haar eraan herinnert dat hij en Shanti dood hadden kunnen zijn. Anton doet een goed woordje voor Linda en maakt het uit met Shanti die zwanger van hem is maar uiteindelijk een miskraam krijgt. Linda wordt gechanteerd door Billy; ze moet ervoor zorgen dat Anton en Shanti weer bij elkaar komen, anders wordt haar drugsgebruik bekendgemaakt. Linda weigert daaraan toe te geven; ze keert terug naar Anton en biecht alles op.