Luchtbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luchtbal (Antwerpen))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Luchtbal is de niet meer gebruikelijke Nederlandse benaming voor een luchtballon.

Luchtbal is een wijk in het noorden van het district Antwerpen (postnummer 2030), in de Belgische stad Antwerpen. Ze ligt langs de Noorderlaan en is omsloten door de haven in het westen, het Albertkanaal in het zuiden, de Ring en de Spoorlijn 12 Antwerpen - Lage Zwaluwe in het oosten (grens met Merksem) en de A12 in het noorden (wijk Rozemaai en het natuurgebied Oude Landen).

Voor 1927 maakte het noorden van de wijk nog deel uit van de gemeente Ekeren en het zuiden van de gemeente Merksem. De Vosseschijn (ook afgekort tot Vos of Olme genoemd), dit is de benedenloop van de Laarse Beek, vormde de grens tussen beide gemeenten.

Geschiedenis[bewerken]

De kastelein van de herberg aan de brug van de toenmalige Ekersesteenweg over de Vosseschijn hernoemde, naar aanleiding van een daar gelande luchtballon, zijn zaak tot "De Luchtbal". De aan de brug over de Vosseschijn op de Ekersesteenweg gelegen halte van de buurttram tussen Antwerpen en Ekeren werd later, naar dit etablissement, eveneens "Luchtbal" genoemd evenals de omgeving van deze halte. Toen het zuidelijke gedeelte van de Ekersesteenweg door de Noorderlaan werd vervangen, werd ook de oude herberg nog geen honderd meter verder door een nieuwe zaak op de hoek van de Manchesterlaan met de Noorderlaan vervangen. Ook kwam er een nieuw spoorwegstation aan de Manchesterlaan, dat voor 1878 nog station Merksem heette en in 2006 als station Antwerpen-Luchtbal naar de Groenendaallaan verplaatst werd. Een andere nabijgelegen herberg was "De Veestapel".

Trivia[bewerken]

  • De tv-serie de Familie Backeljau en de film Rosie uit 1998 werden opgenomen in deze wijk.
  • De Antwerpse socialistische schepen en burgemeester Frans Detiège woonde aan de Manchesterlaan op de benedenverdieping van een van de lage appartementsgebouwen nabij de Cardiffstraat samen met vrouw en dochters Leona (de latere burgemeester van Antwerpen) en Maria, die beiden school liepen in de lagere gemeenteschool nr. 30 aan de Quebecstraat. Ietwat verder, eveneens op de Manchesterlaan in het appartementsgebouw aan de hoek met de Noorderlaan, woonde de Antwerpse CVP-schepen Frans Tijsmans, naar wie de tunnel onder het Kanaaldok is genoemd.
  • De gemeenteschool nr. 30 aan de Quebecstraat werd "Zwemschool" genoemd wegens de aanwezigheid van een zwembad, wat haar in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een unicum maakte. De naam werd in 2014 vervangen door "De optimist".
  • De Luchtbal werd destijds (kort na WOI) ingedeeld in "de Lage" en de "Hoge Luchtbal". Het lage gedeelte bestond uit typische huisjes in cottage-stijl, vaak met tuintje. Het hoge deel bestond uit hoge woonblokken, waarvan de oudste de 'Canadablok' (uit twee delen, omsloten door Tampicoplein, Canadalaan, Santiagostraat en Columbialaan en gescheiden door de Hondurasstraat). Tussen Canadablok (noordzijde Tampicoplein) en de 'Lage' Luchtbal (Manchesterlaan) bevond zich het eerste decennium na WOII een grote vlakte van opgespoten zand en de twee delen werden met elkaar verbonden door een asseweg. Later werden daar de "hoge blokken" gebouwd.
  • Aan de oostzijde van de Canadablok (tussen Columbiastraat en verhoogde spoorwegberm) was een waterpartij, genaamd "de vest", met brede rietkraag.
  • Aan de zuidkant van de Canadablok (voorbij Santiagostraat) werden 4 langwerpige "paalblokken" opgetrokken.
  • De Luchtbal was destijds bereikbaar met de 'buurtspoorweg'trams die naar de noorderpolderdorpen Ekeren, Hoevenen, Stabroek, Berendrecht en Zandvliet reden (nummers alle beginnend met 7: 72, 75, 77), alsook met de legendarische stadstram 23 die over een gammel spoor over het destijds onbebouwde gebied tussen de Merksemse IJzerlaan en de Noorderlaan (eindhalte aan café 'Stef' nabij de latere 'paalblokken') reed.
  • De straten van de (lage) Luchtbal dragen voor het merendeel de naam van Britse, Ierse en Amerikaanse steden: Manchester, Bristol, Cardiff, Dublin, Glasgow, Boston, Chicago, enzovoort.