Oude Landen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het natuurgebied de Oude Landen in Ekeren, Antwerpen

De Oude Landen is een 100 ha groot natuurgebied in de Belgische stad Antwerpen. Het gebied is sinds 1980 beschermd landschap[1] en werd in 2002 door minister Vera Dua erkend als natuurreservaat.

Geschiedenis[bewerken]

Het reservaat is gelegen op het voormalige militair domein Kazerne Luchtbal en is eigendom van de Stad Antwerpen die in de kazerne een politieschool inrichtte en de bedoeling had om van de Oude Landen een woonwijk te maken. Tot 1929 hoorde het gebied van de Oude Landen bij de gemeente Ekeren. In de jaren 70 kwam het domein in de handen van Stad Antwerpen en de Post. Na protest tegen een woonproject werd het natuurgebied.

De naam verwijst vermoedelijk naar het feit dat dit land reeds in de eerste inpoldering in de 11de eeuw werd gewonnen.

Landschap[bewerken]

Het gebied wordt begrensd door het snelwegknooppunt E19/A12, spoorlijn 12, de N114 (Ekersesteenweg) en het centrum van Ekeren. Aan de grens van het reservaat ligt het Veltwijckpark. Dit park bevat het kasteel van Veltwijck uit de 16de eeuw. Hier speelde ook de vroegere voetbalploeg uit eerste klasse Germinal Ekeren tot de fusie met Beerschot. Het stadion is ondertussen afgebroken.

Fauna en Flora[bewerken]

Het reservaat ligt in de vallei van de Oudelandse Beek en bestaat uit rietkragen, poldergrond en oude spoorwegbermen. In het reservaat grazen Galloway-runderen. In het zuiden knoopt het reservaat aan met de vallei van de Laarse Beek. De Oude Landen wordt beheerd door Natuurpunt.

Fauna en Flora[bewerken]

Het gebied staat bekend om zijn orchideeënrijkdom en zijn grote populatie aan rietvogels.

Fauna
Flora

Externe links[bewerken]