Oude Landen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het natuurgebied de Oude Landen in Ekeren, Antwerpen

De Oude Landen is een 100 ha groot natuurgebied bij Ekeren in Antwerpen. Het is sinds 1980 een beschermd landschap.[1] In 2002 werd het bovendien erkend als Vlaams natuurreservaat. De Oude Landen wordt beheerd door Natuurpunt.

Geschiedenis[bewerken]

Het reservaat is gelegen op het voormalige militair domein Kazerne Luchtbal. Tot 1929 hoorde het gebied van de Oude Landen bij de gemeente Ekeren. In de jaren 1970 kwam het domein in de handen van de stad Antwerpen en De Post. De stad richtte de kazerne in als politieschool en had bedoeling om van de Oude Landen een woonwijk te maken. Na protest hiertegen werd het een natuurgebied.

De naam verwijst vermoedelijk naar het feit dat dit land tijdens de eerste inpoldering in de 11de eeuw werd gewonnen.

Ligging[bewerken]

Het reservaat ligt in de vallei van de Oudelandse Beek en bestaat uit rietkragen, poldergronden en oude spoorwegbermen. In het zuiden knoopt het reservaat aan met de vallei van de Laarse Beek.

Oude Landen wordt begrensd door het snelwegknooppunt E19/A12, spoorlijn 12, de N114 (Ekersesteenweg) en het centrum van Ekeren. Aan de grens van het reservaat ligt het Veltwijckpark. Dit park bevat het kasteel van Veltwijck uit de 16de eeuw.

Fauna en Flora[bewerken]

Het gebied staat bekend om de orchideeënrijkdom en een grote populatie aan rietvogels.

Fauna
Flora

Begrazing[bewerken]

In het reservaat grazen Galloway-runderen.

Externe link[bewerken]