Maagdenbergplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Maagdenbergplein
voormalig Huize Maagdenberg. Rechts ervan, aan de overzijde van de straat, ligt het eigenlijke plein
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Stadsdeel Stalberg
Wijk Leutherberg
Zijstraten Leutherweg
Groenveldsingel
Maagdenbergweg
Waterleidingsingel
Algemene informatie
Genoemd naar Huize Maagdenberg
Bestrating klinkers
Bebouwing supermarkt/grand café/woningen
Opvallende gebouwen Huize Maagdenberg
Openbaar vervoer buslijnen 4 en 5
Overig Midsummer Festival

Het Maagdenbergplein is een plein in de wijk Leutherberg in de Nederlandse gemeente Venlo.

Het plein is ontstaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Britse vliegtuigen de stad bombardeerden. De bombardementen waren eigenlijk bedoeld voor de nabijgelegen Fliegerhorst Venlo, maar misten veelvuldig hun doel. Gevolg was dat de bommen voornamelijk terechtkwamen in de huidige wijk Maagdenberg. Huize Maagdenberg zelf bleef echter onbeschadigd, maar het omliggende gebied werd zwaar getroffen.

Na de oorlog werd deze plek vooralsnog ongemoeid gelaten, maar werden wel eromheen huizen gebouwd. Zo is het op natuurlijke wijze ontstaan. Tot het einde van de twintigste eeuw bestond het plein zelfs louter uit een bekiezeld braak stuk terrein.

Sinds enkele jaren worden op dit plein een aantal evenementen gehouden, waaronder het Midsummer Festival. Ook is dit het terrein waar buurt- en carnavalsvereniging De Wien haar activiteiten ontplooit. Tegenwoordig is er ook een supermarkt aan het plein gevestigd.