Maaike Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie voor de actrice Maike Meijer.
Maaike Meijer
Maaike Meijer, 2019
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Maria Johanna Helena Meijer
Geboortedatum 25 januari 1949
Geboorteplaats Eindhoven
Werkzaamheden
Vakgebied Literatuurwetenschappen, Genderstudies
Universiteit Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht
Proefschrift De lust tot lezen. Nederlandse dichte­ressen en het literaire systeem (Lust for Letters. Dutch women‑poets and the literary system), Universiteit Utrecht, 16 december 1988 (cum laude)
Promotor Mieke Bal
Soort hoogleraar Emeritus hoogleraar
Website
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Maria Johanna Helena (Maaike) Meijer[1] (Eindhoven, 25 januari 1949) is een Nederlands neerlandica en feministische literatuurwetenschapper.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Maaike Meijer promoveerde in 1988 cum laude aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift De lust tot lezen. Zij was daarna tien jaar verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar zij leiding gaf aan de doctoraalspecialisatie vrouwenstudies. Ze was van 1997 tot 1999 als bijzonder hoogleraar de eerste bekleedster van de Opzij-leerstoel aan de Universiteit Maastricht met als leeropdracht Gender, representatie en macht. Van 1998 tot haar emeritaat in 2014 was ze gewoon hoogleraar genderstudies bij het Centrum voor Gender en Diversiteit van dezelfde universiteit. Zij werkt onder meer aan poëzietheorie en cultuurstudies. In 2011 verscheen van haar hand een biografie van M. Vasalis. Een van haar promovendi was Marianne Vogel.

Lesbisch feministisch activisme[bewerken | brontekst bewerken]

In 1972 was Meijer een van de oprichtsters van de lesbisch feministische actiegroep Paarse September[2], een afsplitsing van Dolle Mina. In 1979 verscheen het Lesbisch prachtboek onder redactie van Meijer. Meijer was columniste voor het lesbisch tijdschrift Diva en schreef artikelen voor en zat in de eerste redactie van het lesbisch tijdschrift Lust en Gratie.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]