Maaike Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maaike Meijer
Maaike Meijer, 2019
Maaike Meijer, 2019
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Maria Johanna Helena Meijer
Geboortedatum 25 januari 1949
Geboorteplaats Eindhoven
Werkzaamheden
Vakgebied Literatuurwetenschappen, Genderstudies
Universiteit Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht
Proefschrift De lust tot lezen. Nederlandse dichte­ressen en het literaire systeem. (Lust for Letters. Dutch women‑poets and the literary system., 16 december 1988, Cum laude.)
Soort hoogleraar Emeritus-hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Maria Johanna Helena (Maaike) Meijer[1] (Eindhoven, 25 januari 1949) is een Nederlands neerlandica en literatuurwetenschapper. Zij is emeritus-hoogleraar van de Universiteit Maastricht, waar zij tussen 1997 en 1999 de eerste bekleedster was van de Opzij-leerstoel, en werkt onder meer aan poëzietheorie, genderstudies en cultuurstudies. Eerder was zij verbonden aan de Universiteit Utrecht waar zij leiding gaf aan de doctoraalspecialisatie vrouwenstudies. In Maastricht werkte Meijer bij het Centrum voor Gender en Diversiteit. In 2011 verscheen van haar hand een biografie van M. Vasalis. Een van haar promovendi was Marianne Vogel.

Lesbisch feministisch activisme[bewerken]

In 1972 was Meijer een van de oprichtsters van de lesbisch feministische actiegroep Paarse September[2], een afsplitsing van Dolle Mina. In 1979 verscheen het Lesbisch prachtboek onder redactie van Meijer. Meijer was columniste voor het lesbisch tijdschrift Diva en schreef artikelen voor en zat in de eerste redactie van het lesbisch tijdschrift Lust en Gratie.

Bibliografie[bewerken]

Externe links[bewerken]