Madagaskarralreiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madagaskarralreiger
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Ardeola idae.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie:Ardeidae (Reigers)
Geslacht:Ardeola
Soort
Ardeola idae
(Hartlaub, 1860)
Blauw: Winterseizoen, Geel: Broedseizoen
Blauw: Winterseizoen, Geel: Broedseizoen
Afbeeldingen Madagaskarralreiger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Madagaskarralreiger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Madagaskarralreiger (Ardeola idae) is een bedreigde vogel uit de familie der reigers (Ardeidae).

Kenmerken[bewerken]

De vogel meet zo'n 45 tot 48 centimeter en heeft een gedrongen postuur. Zijn verenkleed is in het broedseizoen zuiver wit met lange kuifveren op de kop. De snavel is blauw en de poten zijn rood.

Buiten het broedseizoen zijn de boven- en achterkant van de kop oker met brede zwarte strepen. De snavel is grijsgroen met een zwart uiteinde. De iris is geel. Zijkanten van het hoofd en de keel zijn geelbruin tot zwartbruin met smalle stroken. De rug is donkerbruin met wit of geelbruine strepen. Romp en staart zijn wit. De onderkant van de vleugels is wit, wat in de vlucht een opvallend contrast oplevert. Jonge vogels lijken op de volwassen vogels in hun winterkleed. De vleugels zijn blauwgrijs, de snavel is oranje.

Voeding en habitat[bewerken]

De Madagaskarreiger voedt zich met kikkers, vissen, kleine hagedissen en insecten waar hij vanaf de kant of in ondiep water op jaagt in draslanden, meren, vijvers, beken, sloten en rijstvelden. Ontbossing en het omzetten van draslanden naar rijstvelden hebben een negatief effect op het voortbestaan van deze soort. De broedpopulaties zijn hierdoor in de laatste decennia gestaat afgenomen. Kolonies die voorheen nog honderden broedparen bevatten, bestaan tegenwoordig nog slechts uit enkele tientallen paren.

Broed[bewerken]

Het broedseizoen vangt aan aan het begin van het regenseizoen in Madagaskar. Het nest van takken wordt gebouwd in bomen of struiken op een hoogte van een halve tot vier meter in kolonies samen met de ralreiger. Het vrouwtje legt gewoonlijk drie tot vier eieren over een periode van maximaal drie dagen. De eieren komen na 20 dagen uit. Beide ouders broeden en voeden de jongen.

Verspreiding[bewerken]

De Madagaskarreiger broedt enkel op Madagaskar, op de Seychellen en op Réunion, buiten het broedszeizoen komt hij voor op de Comoren, in Mozambique, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenia, Uganda, Burundi, Rwanda en Congo-Kinshasa en als dwaalgast in Angola, Somalië en Yemen. Op de internationale IUCN-lijst is hij geclassificeerd als bedreigd.