Magda Berndsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magda Berndsen
Magda Berndsen
Algemene informatie
Volledige naam Magdalena Adriaantje Berndsen-Jansen
Geboren 4 mei 1950
Geboorteplaats Leiden
Partij D66 (vanaf 1980)
Politieke functies
1985-1990 lid gemeenteraad van Boskoop
1990-1995 burgemeester van Obdam
1995-2000 burgemeester van Beverwijk
2000-2002 districtschef Hilversum en plaatsvervangend korpschef Politie Gooi en Vechtstreek
2002-2006 korpschef Politie Gooi en Vechtstreek
2006-2010 korpschef Politie Fryslân
2010-2015 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
2015-2019 voorzitter D66 Fryslân
2018 waarnemend burgemeester van Súdwest-Fryslân
2018 waarnemend burgemeester van Dongeradeel
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Magdalena Adriaantje (Magda) Berndsen-Jansen (Leiden, 4 mei 1950) is een Nederlands oud-politica, oud-burgemeester en oud-korpschef bij de politie. Zij is lid van D66.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Berndsen-Jansen groeide op in haar geboorteplaats Leiden en behaalde daar ook haar mulo-diploma. Op 17-jarige leeftijd begon ze haar carrière als directiesecretaresse. Van 1969 tot 1979 was ze hoofd directiesecretariaat van de "Johannes-Stichting", een instituut voor verstandelijk gehandicapten in de Zuid-Hollandse plaats Nieuwveen. Vanaf 1985 was ze namens D66 gemeenteraadslid in Boskoop. Na negen jaar voor de kinderen gezorgd te hebben, gaat ze rond haar 38e weer fulltime werken.

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Ze solliciteerde op aandrang van Jacob Kohnstamm op enkele burgemeestersposten en in 1990 werd ze benoemd tot burgemeester van de toenmalige West-Friese gemeente Obdam met bijna zevenduizend inwoners. Vijf jaar later volgde haar benoeming tot burgemeester van Beverwijk dat qua inwoneraantal veel groter is. Een belangrijke gebeurtenis tijdens dat burgemeesterschap was in 1997 de Slag bij Beverwijk waarbij tijdens een gewelddadig treffen tussen hooligans van Feyenoord en Ajax een dodelijk slachtoffer viel. In die periode was ze naast burgemeester ook voorzitter van de commissie Vrouwen en lokaal bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Korpschef[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 2000 maakte Magda Berndsen de ongebruikelijke stap van burgemeester naar de politie toen ze districtschef in Hilversum werd en tevens plaatsvervangend korpschef van de politieregio Gooi en Vechtstreek. Op 1 mei 2002 volgde ze haar korpschef Paul Witteveen op waarmee ze de tweede vrouwelijke korpschef van Nederland werd (Anja Brink was toen al korpschef van Noord-Holland Noord). Bijna meteen, slechts vijf dagen later, kreeg de Hilversumse politie te maken met de eerste politieke moord in Nederland sinds de 17e eeuw: de moord op Pim Fortuyn.

Eind 2006 volgde ze Foeke Wagenaar op als korpschef van de politieregio Friesland. Met korpsbeheerder Geert Dales kwam zij arbeidsvoorwaarden overeen, waarvan later bleek dat die in strijd waren met de landelijke en regionale regels.[1] Toen zij kandidaat was voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft zij dit gemeld. Berndsen was niet bereid de ten onrechte ontvangen vergoedingen terug te betalen; zij beschouwde dit als de verantwoordelijkheid van de werkgever.[2] Drie dagen na de NRC Handelsbladpublicatie over deze kwestie maakte D66-fractievoorzitter Pechtold bekend dat Berndsen eventueel onterecht ontvangen vergoedingen zou willen terugbetalen.[3]

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Berndsen stond derde op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Haar portefeuilles werden veiligheid en justitie, waar ze zich met name bezighield met de regulering van de wietteelt. Ook was zij voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken, twee jaar was zij lid van het Presidium en sporadisch was zij voorzitter in de plenaire zaal. Per 1 november 2015 verliet ze de Tweede Kamer. Als reden gaf zij dat het als Tweede Kamerlid niet mogelijk is om af te bouwen en het reizen tussen Friesland en Den Haag werd haar te zwaar.

Na de Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 december 2015 werd bekend dat Berndsen verkozen is als voorzitter van D66 Fryslân. In december 2017 werd bekend dat ze met ingang van 1 januari 2018 werd benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân als opvolger van Haijo Apotheker.[4] Midden 2018 werd Jannewietske de Vries voorgedragen om daar burgemeester te worden. Deze werd op 27 september 2018 geïnstalleerd.[5] Per 30 oktober werd Berndsen aangesteld als waarnemend burgemeester van Dongeradeel.[6] Dongeradeel is per 1 januari 2019 opgegaan in de fusiegemeente Noardeast-Fryslân. In 2019 werd zij opgevolgd als voorzitter van D66 Fryslân.[7]

Op 30 april 2021 werd Berndsen door de ministerraad, op voorstel van de minister van Justitie en Veiligheid, met terugwerkende kracht per 10 februari van dat jaar benoemd tot lid van het adviescollege toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen. Deze benoeming is een toezegging aan de Tweede Kamer om een onafhankelijke commissie naar het stelsel bewaken en beveiligen te laten kijken en voorstellen te laten doen op welke wijze het stelsel toekomstbestendig gemaakt kan worden om blijvend het hoofd te bieden aan huidige en toekomstige dreigingen. Het college is verzocht om de eerste bevindingen voor 1 juli 2021 te rapporteren aan de minister.[8]

Voorganger:
J.S.C.M. Louter
Burgemeester van Obdam
1990 - 1995
Opvolger:
I. Günther
Voorganger:
W. Velders-Vlasblom
Burgemeester van Beverwijk
1995 - 2000
Opvolger:
O. van Diepen (wnd.)
Voorganger:
H.H. Apotheker
Burgemeester van Súdwest-Fryslân (wnd.)
2018
Opvolger:
J.A. de Vries
Voorganger:
M.C.M. Waanders
Burgemeester van Dongeradeel (wnd.)
2018
Opvolger:
-
Zie de categorie Magda Berndsen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.