Maltese Door kinderen met solidariteit-serie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Malta heeft in de periode van 2016 tot en met 2020 jaarlijks een nationale 2-euroherdenkingsmunt uitgegeven in het kader van een project voor maatschappelijke verantwoordelijkheid met als titel Door kinderen met solidariteit. De Centrale Bank van Malta had hiervoor in samenwerking met de charitatieve instelling het Malta Community Chest Fund een muntprogramma ontwikkeld waarbij scholieren van alle middelbare scholen werden betrokken. Het programma omvat vijf thema's: Liefde, Vrede, Natuur en milieu, Cultureel erfgoed en Spelen.[1]

Het programma startte officieel op vrijdag 5 juni 2015 door Hare Excellentie de president van Malta, Marie-Louise Coleiro Preca en de gouverneur van de Centrale Bank van Malta, professor Josef Bonnici tijdens een persconferentie gehouden in de Centrale Bank van Malta. De diverse munten zijn door Centrale Bank zowel in omloop gebracht als in verzamelaarskwaliteit in coincards verkocht. De opbrengst van deze laatste categorie ging naar het Malta Community Chest Fund.

De ontwerpen van de opeenvolgende munten werden bepaald op basis van een wedstrijd, waaraan scholieren van alle middelbare scholen konden deelnemen. Nadat een panel van deskundigen van elke munt vijf ontwerpen had geselecteerd, konden de scholieren van alle middelbare scholen hieruit dan weer het definitieve ontwerp kiezen.

Hieronder staat een tabel met een overzicht van de uitgegeven munten:

Jaar # Thema Afbeelding
2016 1 Solidariteit door liefde
2017 2 Vrede
2018 3 Cultureel erfgoed
2019 4 Natuur en milieu
2020 5 Spelen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]