Griekse euromunten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De acht Griekse euromunten hebben allen een uniek ontwerp van de hand van Georgios Stamatopoulos. De kleine muntjes hebben een afbeelding van Griekse schepen, de middelgrote munten bevatten afbeeldingen van beroemde Grieken en de twee grootste munten hebben een afbeelding uit de Griekse geschiedenis en mythologie. Op alle munten vindt men de twaalf sterren van de EU en het jaartal terug. Het unieke aan de nationale zijde van de Griekse euromunten is dat de waarde van de munt wordt weergegeven in het Griekse alfabet. Verder heet de eenheid van waarden kleiner dan een euro in het Grieks de lepto, terwijl dat bij andere landen de cent is.

Griekse euromunten met het jaartal 2002 zijn (deels) in andere landen geslagen. Deze zijn te herkennen aan de letter die in de ster naast het jaartal staat. Is er geen letter aanwezig, dan is de munt in Griekenland zelf geslagen. Een ster met de letter 'F', 'S' of 'E' geeft aan dat de munt in respectievelijk Frankrijk, Finland (Suomi) of Spanje (España) is geslagen.

De reden dat er een deel van de munten in het buitenland is geslagen is dat Griekenland pas in 2001 toestemming kreeg om de euro in te voeren en zodoende nooit voor 1 januari 2002 voldoende munten op tijd af zou krijgen.

Nationale zijde[bewerken | brontekst bewerken]

Herdenkingsmunten van € 2[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]