Finse euromunten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
1 euromunt

De Finse euromunten hebben 3 verschillende ontwerpen, maar toch hebben de 6 munten met de kleinste waarden allemaal hetzelfde ontwerp. De munten van 1 en 2 euro hebben dus elk een verschillend ontwerp. Het ontwerp voor de kleinste en middelste serie is geleverd door Heikki Häiväoja. De munt van 1 euro is van de hand van Pertti Mäkinen en die van 2 euro van Raimo Heino. Alle drie de ontwerpen bevatten de 12 sterren van de EU en het jaar waarin ze geslagen zijn.

In Finland werd spoedig na invoering van de euro besloten de munten van 1 en 2 cent niet meer te gebruiken. Ze worden nog enkel geslagen voor in muntensets en zijn bij verzamelaars dus zeer gewild. De bedragen worden, net als in veel Nederlandse winkels, afgerond tot een veelvoud van 5 cent.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

1999-2006[bewerken | brontekst bewerken]

Op de rand van het muntstuk van 2 euro bevindt zich de inscriptie SUOMI FINLAND en drie leeuwenhoofden. (SUOMI betekent Finland in het Fins, en FINLAND betekent Finland in het Zweeds, de twee officiële talen in Finland.) In het ontwerp is steeds de letter 'M' zichtbaar. M is het muntmeesterteken van Raimo Makkonen, directeur van de Rahapaja Oy (Munt van Finland, LTD).

Nationale zijde (eerste serie)
€ 0,01 € 0,02 € 0,05
De leeuw van het Wapen van Finland
€ 0,10 € 0,20 € 0,50
De leeuw van het Wapen van Finland
€ 1,00 € 2,00 Rand van 2-euromunten
Twee zwanen die
over het Finse landschap
vliegen
De bloem en de vrucht
van de kruipbraam

SUOMI FINLAND
De naam van het land, zowel in het Fins als in het Zweeds

2007[bewerken | brontekst bewerken]

Finland heeft het ontwerp van zijn euromunten, met ingang van 2007, marginaal aangepast om te kunnen voldoen aan de verscherpte richtlijnen voor de nationale zijden. Aan de bestaande ontwerpen is de afkorting 'M' vervangen door 'Fi' waarbij FI staat voor de afkorting van het land Finland. Verder zijn de ontwerpen ongewijzigd gebleven.

Nationale zijde (tweede serie)
€ 0,01 € 0,02 € 0,05
De leeuw van het Wapen van Finland
€ 0,10 € 0,20 € 0,50
De leeuw van het Wapen van Finland
€ 1,00 € 2,00 Rand van 2-euromunten
Twee zwanen die
over het Finse landschap
vliegen
De bloem en de vrucht
van de kruipbraam
SUOMI FINLAND
De naam van het land,
zowel in het Fins
als in het Zweeds

2008-2010[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 heeft Finland zijn munten weer subtiel veranderd. De plaats van het muntmerk Rahapaja Oy is dit keer van plaats veranderd. Het staat nu onder de linkervoet van de leeuw, waar bij de eerste serie een M stond.

2011 tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 heeft Finland zijn munten opnieuw subtiel veranderd. Het muntmerk Rahapaja Oy is dit keer vervangen door een ander muntmerk, de Heraldische leeuw.

Herdenkingsmunten van € 2[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Euro coins of Finland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.