Mammalodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mammalodon colliveri)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mammalodon
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend (1932)
Mammalodon.jpeg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cetacea (Walvisachtigen)
Onderorde:Mysticeti (Baleinwalvissen)
Familie:Mammalodontidae
Geslacht
Mammalodon
(Pritchard, 1939)
Typesoort
Mammalodon colliveri
Afbeeldingen Mammalodon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mammalodon is een uitgestorven walvisgeslacht, ontdekt in 1932. Hoewel de soort een baleinwalvis is, had het dier tanden. Er is slechts één soort bekend: Mammalodon colliveri.

Mammalodon zou zo'n 25 tot 28 miljoen jaar geleden geleefd hebben en zou circa 3 meter lang geweest zijn. Het eerste fossiel werd in 1932 ontdekt rond Torquay, ten zuidwesten van Melbourne (Australië). Ook de baleinwalvis Janjucetus - eveneens met tanden - is in dezelfde streek gevonden en zou in dezelfde periode geleefd hebben.

Taxonomie[bewerken]

Mammalodon wordt beschouwd als een primitieve vorm baleinwalvis. De walvis had een kortere snuit, maar gelijkaardige kaken en een gelijkaardige schedel vergeleken met de huidige soorten. De soort heeft echter geen baleinen, maar tanden. Toch filterde het dier waarschijnlijk net als hedendaagse walvissen zijn eten uit zijn omgeving, in dit geval met zijn tong en gezichtsspieren, geholpen door de tanden die breed uiteen staan. Hij zou daarbij gejaagd hebben om grotere prooien die op de zeebodem voorkwamen en die als het ware hebben opgezogen en gefilterd hebben uit de modder. Dit ondersteunt de hypothese dat baleinwalvissen afstammen van soorten die hun eten uit de modder filterden en geleidelijk steeds geavanceerdere filters met baleinen ontwikkelden.

De soort zou volgens onderzoek zijn ontstaan uit grotere soorten. Door zijn geringe lengte zou hij beter geschikt zijn voor een leven op de zeebodem.