Marrakesh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marakech)
Marrakesh
مراكش
ⵎⴰⵔⴰⴽⴻⵙ
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Marrakesh (Marokko)
Marrakesh
Situering
Provincie Marrakech
Regio Marrakech-Safi
Coördinaten 31° 38′ NB, 8° 0′ WL
Algemeen
Oppervlakte 230 km²
Inwoners
(2014)
966.987
(4.204 inw./km²)
Hoogte 474 m
Burgemeester Fatima-Zahra Mansouri
Overig
Postcode 40000
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Medina van Marrakesh
Werelderfgoed cultuur
Marrakesh
Land Vlag van Marokko Marokko
UNESCO-regio Maghreb
Criteria i, ii, iv, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 331
Inschrijving 1985 (9e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Marrakesh (of Marrakech) (Arabisch: مراكش, Berbers: ⵎⴰⵔⴰⴽⴻⵙ) is een stad gelegen in het westen van Marokko en hoofdplaats van de gelijknamige provincie. Marrakesh telde in 2014 circa 1 miljoen inwoners, en is daarmee de vierde grootste stad van het land. De stad is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas.

Marrakesh is in 1062 gesticht door de Berberse Almoraviden-heerser Yusuf ibn Tashfin en was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de eveneens Berberse Almohaden. De stad was een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd.

De stad ligt 230 km van Casablanca en 310 km van de hoofdstad Rabat. Ongeveer 250 km ten zuidwesten ligt de toeristische badplaats Agadir aan de Atlantische Oceaan. De dichtstbijzijnde kustplaats is de havenstad Safi op 150 km.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam komt van mur (n) akush, wat 'land van God' betekent in het Berbers. De stam 'mur' is in de meeste Berbertalen terug te vinden in haar vrouwelijke vorm: tamurt. De naam 'Marokko' (en andere westerse benamingen voor het land) is afgeleid van de naam van de stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het artikel Geschiedenis van Marokko

In 1062 stichtten de Almoraviden de stad en maakten haar tot hoofdstad van hun rijk. Dit zou zo blijven totdat de Meriniden Fez als hoofdstad kozen boven Marrakesh. De stad ligt aan de voet van het Atlasgebergte en passen over de Hoge Atlas voeren door de stad. Dit, in combinatie met de goede irrigatiemogelijkheden met behulp van water uit de omliggende bergen maakte deze locatie een gewilde plek. Rond 1162 gaf Abd el-Moumen opdracht om een moskee te bouwen: de Koutoubia-moskee. De stad had in de 13e eeuw een bevolking van ruim 200.000 mensen en was daarmee een van de grootste steden ter wereld.[1][2]

Ten tijde van het Franse protectoraat van Marokko (1912-1956) werd een nieuw stadscentrum buiten de oude stadsmuren gebouwd: Gueliz. Hotels, kantoren en andere (moderne) bouwwerken worden geweerd uit de medina (het oude centrum) en zijn geconcentreerd in de nieuwe wijken zoals Gueliz en Hivernage. Het oude centrum, rond het Djemaa el Fnaplein en de genoemde Koutoubia-moskee zijn hierdoor goed bewaard gebleven.

De historische kern van de stad (de medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna, is erg populair bij toeristen, evenals de ernaast gelegen soek ("bazar") met zijn pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren. Beide hebben een, voor de beleving van Europeanen, exotische sfeer. Overdag zijn er op het plein, waar vroeger executies plaatsvonden (vandaar de naam, die betekent "Plein des Doods") veel straatartiesten, waaronder ook slangenbezweerders, en 's avonds staan er tientallen eetkraampjes. Verder bevindt zich de bekende Ben Youssef-madrassa, een zogenaamde Koranschool, in deze stad. Meer dan andere grote Marokkaanse steden heeft de stad haar Marokkaanse identiteit altijd weten te behouden.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling, die in 2014 gehouden werd, telde de stad Marrakesh 911.990 inwoners in 217.245 huishoudens.[3] Dit waren bijna 111.000 mensen (13,9%) meer dan de 801.043 inwoners bij de volkstelling van 2004. De gemiddelde jaarlijkse groei in die periode komt daarmee uit op 1,3%, hetgeen vergelijkbaar is met het landelijk jaarlijks gemiddelde over deze periode.

Van de bevolking was in 2014 was 442.760 man (48,9%) en 462.937 vrouw (51,1%). Het aandeel van de bevolking tussen 0 en 14 jaar was 25,3%, tussen 15 en 64 jaar 68,5% en ten slotte was 6,1% van de bevolking 65 jaar en ouder. De alfabetiseringsgraad was 83,2% voor de bevolking ouder dan tien jaar.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 zijn de Medina van Marrakesh met haar verschillende monumenten, de Menara-tuinen, en de Tuinen van Agdal ingeschreven als werelderfgoed.[4] Het culturele leven van Djemaa el Fna is in 2008 erkend als immaterieel erfgoed.[5]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Kawkab Marrakech is de belangrijkste voetbalclub van Marrakesh. De club werd in 1958 en 1992 landskampioen van Marokko. Kawkab Marrakech speelt haar thuiswedstrijden in het Stade de Marrakech. Hier werden in 2013 wedstrijden, waaronder de finale, gespeeld voor het WK voor clubs.

Stedenbanden (Sinds 18e eeuw)[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van Marrakesh[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marrakech van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.