Maury (wijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wijngebiedje Maury AOC
Het wijngebiedje Maury ligt in het noorden van de Roussillon.

Maury is een Franse wijn uit de Roussillon. De meeste wijn die hiervandaan komt is versterkte wijn van het type Vin Doux Naturel, afgekort VDN.

Variëteiten[bewerken]

De wijn kan geoxideerd of niet-geoxideerd en wit of rood zijn ("Vendange", "Récolte", "Vintage"). Maury is vooral bekend vanwege de rode variëteit. Er wordt in dit gebied ook droge wijn gemaakt. De rode droge wijn valt sinds de oogst van 2011 ook onder de AOP.

Kwaliteitsaanduiding[bewerken]

De herkomstbenaming AOC-AOP is in 1936 toegekend. Voor de rode droge wijn is deze sinds 2011 toegekend. Op het etiket wordt deze aangeduid met de toevoeging "sec".

Druivensoorten[bewerken]

Gebied[bewerken]

AOP Maury is een klein wijngebied bij het plaatsje Maury in het zuiden van de regio Languedoc-Roussillon, 30 kilometer ten noordwesten van Perpignan. Ten zuiden van de wijngaarden liggen de Pyreneeën, ten noorden ervan ligt het wijngebied Corbières. Het omvat de dorpen: Maury, Tautavel, Saint-Paul-de-Fenouillet en Rasiguères. Het wijngebied ligt in het departement Pyrénées-Orientales en is een enclave in Rivesaltes.

Terroir[bewerken]

Het is in deze streek vrij warm en droog met veel zonneschijn. Typische is de donkere bodem die uit schist bestaat.

Vinificatie[bewerken]

De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 50 jaar. De druiven kunnen hier zeer goed afrijpen waardoor een hoog suikergehalte verkregen wordt. Gehaltes van ver boven de 200 gram per liter is geen zeldzaamheid. Het potentiële alcoholgehalte komt hiermee ruimschoots boven de 14%. De betere wijnen kunnen meer dan 50 jaar oud worden. De wijn uit Maury zou als het ware het broertje van de witte Muscat de Rivesaltes kunnen zijn. Een wijngebied dat 25 kilometer zuidoostelijker ligt. De rode droge variant heeft een verplichte rijping van minimaal zes maanden.

Productie[bewerken]

  • Areaal is ongeveer 355 ha voor de zoete.
  • Vanwege de hoge kwaliteit die hier nagestreefd wordt is de maximale opbrengst slechts 25 à 30 hl/ha voor de zoete en 40 hl/ha voor de droge.
  • Productie is ca. 7.000 hl voor de zoete en 2500 hl (2011) voor de rode droge.

Wijn-spijscombinaties[bewerken]

Bronnen en externe links[bewerken]

  • Roussilon wines [1]
  • Wines from Languedoc-Rousillon [2]
  • WIC Nieuwsbrief voor professionals, april 2012