Medisch Spectrum Twente

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Medisch Spectrum Twente (MST)
Ingang van Locatie Haaksbergerstraat in Enschede
Ingang van Locatie Haaksbergerstraat in Enschede
Plaats Enschede / Oldenzaal
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1995 (fusie)
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Bedden 1070
Architect Harry Abels
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Medisch Spectrum Twente (MST) is een Nederlands ziekenhuis met de hoofdvestiging in Enschede. Het is ontstaan uit fusies tussen de ziekenhuizen Ziekenzorg en Sint Joseph Stadsmaten in Enschede, het St. Bernardusziekenhuis in Losser, het Sint-Antoniusziekenhuis uit Haaksbergen en Heil der Kranken te Oldenzaal.

De faciliteiten bestaan uit twee met een honderden meters lange loopbrug verbonden ziekenhuiscomplexen in het centrum van Enschede en een perifeer ziekenhuis in Oldenzaal. De ziekenhuizen in Losser en Haaksbergen werden na de fusie gesloten. Hiervoor zijn poliklinische voorzieningen in de plaats gekomen. In Oldenzaal is naast poliklinische zorg nog in beperkte mate opname mogelijk, de acute zorgverlening werd er per 2014 gestaakt.

Medisch Spectrum Twente behoort tot de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland. Het verzorgingsgebied telt circa 264.000 inwoners. De organisatie heeft een erkenning voor 1070 bedden.

Opdracht en middelen[bewerken]

De organisatie is verantwoordelijk voor de klinische en poliklinische gezondheidszorg in een groot deel van de regio Twente. Er werken circa 4000 medewerkers, onder wie 240 specialisten. Het jaarlijks budget bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. Alle basisfaciliteiten zijn beschikbaar en nagenoeg alle medische specialismen zijn vertegenwoordigd. Ook zijn er afdelingen voor onder meer radiotherapie, autologe beenmergtransplantaties, neurochirurgie, hart en longchirurgie en hemodialyse. Verder vormt het MST met de Isala Klinieken te Zwolle een transportkliniek voor in-vitrofertilisatie. Sinds 1999 is het een van de elf Nederlandse traumacentra.

 • opnames: 33000
 • dagopnames: 24.000
 • verpleegdagen: 200.000
 • polikliniekbezoeken: 420.000

Nieuwbouw[bewerken]

In 2012 werd in het centrum van Enschede nabij het bestaande ziekenhuis gestart met nieuwbouw die het huidige gebouw aan het Ariënsplein en de Haaksbergerstraat zal vervangen. Het gebouw aan de Haaksbergerstraat zal wel in het bezit blijven van het ziekenhuis, maar zal een nieuwe functie krijgen. Deze locatie Koningsplein wordt naar verwachting in 2016 geopend.

Vrouw-Kind-Centrum[bewerken]

Een Vrouw-Kind-Centrum (VKC) is sinds 2009 gevestigd in nieuwbouw aan de Haaksbergerstraat. De afdelingen voor gynaecologie, kindergeneeskunde, verloskunde en een kraamzorghotel bevinden zich hier onder een dak.

Solvent Team Enschede[bewerken]

In het Medisch Centrum Twente is het Solvent Team Enschede gevestigd. Dit team houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van het organisch psychosyndroom, ook wel bekend als schildersziekte.

Bedrijfhulpsverlening[bewerken]

Een traumahelikopter bij MST op de helihaven

Omdat het MST een traumacentrum is heeft het een landingsplaats voor traumahelikopters. Het begeleiden van de landing van de helikopter is een taak van daartoe getrainde bedrijfshulpverleners. De bedrijfshulpverleners van het MST zijn verder gekwalificeerd om EHBO te verlenen inclusief levensreddende handelingen, brand te bestrijden en gebouwen te ontruimen.

Thoraxcentrum[bewerken]

Bij het MST is in 2004 een thoraxcentrum gebouwd voor het doen van hart- en longoperaties. Behalve uit het verzorgingsgebied van het ziekenhuis komen er ook patiënten uit overig Nederland en het buitenland hier naartoe voor thoraxchirurgie.

De affaire Jansen Steur[bewerken]

Tussen globaal 1998 tot 2004 stelde neuroloog Ernst Jansen Steur binnen MST verkeerde diagnoses van MS, parkinson en alzheimer bij zijn patiënten. Dit werd blootgelegd door de Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost.[1] In 2004 moest de neuroloog vertrekken[2] en kregen de overige artsen zwijgplicht opgelegd.[3]

De zaak kwam opnieuw onder de aandacht door publicaties in 2009, nadat de arts in Duitse ziekenhuizen zijn beroep weer uitoefende. Het MST stelde een commissie in onder leiding van de Hengelose oud-burgemeester Wolter Lemstra. De voornaamste conclusie van dit onderzoek was dat de aandacht van het MST in de zaak Jansen geheel was gericht op de eerste twee problemen van Jansen - verslaving en fraude - met voorbijgaan aan het probleem van het medisch disfunctioneren.[4] Bovendien heeft het MST de malversaties van neuroloog Jansen Steur bewust onder de pet gehouden uit angst voor reputatieschade voor het ziekenhuis. Signalen over het disfunctioneren van de medisch specialist werden door met name de raad van bestuur van het ziekenhuis, de toezichthouders en de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet opgepikt.[5]

Inmiddels was in 2006 Herre Kingma Ruud Ramaker opgevolgd als voorzitter van de raad van bestuur van de ziekenhuisgroep Medisch Spectrum Twente. Daar kreeg hij direct te maken met de affaire-Jansen Steur, de nasleep van een disfunctionerende neuroloog in het ziekenhuis. Deze was bij het aantreden van Kingma dus al afgevloeid met een uitkering, maar uit vrees voor reputatieschade had het ziekenhuis zijn personeel en gedupeerde patiënten een zwijgplicht opgelegd. Kingma liet bovengenoemd onderzoek instellen door Wolter Lemstra, ex-burgemeester van Hengelo.

De commissie-Lemstra rapporteerde op 1 september 2009, dat niet alleen het MST, maar ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg had gefaald, de instantie waaraan Kingma leiding gaf in de jaren waarin de affaire zich afspeelde. Met klachten en meldingen gebeurde weinig tot niets.[6] Minister Klink stuurde het rapport naar de Tweede Kamer [7] en stelde direct een onafhankelijk onderzoek in door Rein Jan Hoekstra. Deze concludeerde op 27 mei 2010 eveneens dat de Inspectie had gefaald in haar toezichthoudende taak.[8] De titel van het rapport is "Angel en Antenne".[9][10] De Commissie steunde de eerdere conclusies van de commissie Lemstra. Kingma's opvolger Gerrit van der Wal bij de IGZ liet weten dat sindsdien verbeteringen zijn aangebracht in de werking van de dienst.

In het vervolgonderzoek van Lemstra, precies een jaar later gepresenteerd op 2 september 2010, kwam Kingma ook als bestuursvoorzitter van het Medisch Centrum onder vuur te liggen. De commissie oordeelde, dat het Enschedese ziekenhuis de gedupeerde patiënten jarenlang aan hun lot had overgelaten. Pas in 2009, toen de zaak in de publiciteit kwam, ondernam de ziekenhuisleiding actie. "De raad van bestuur had zich moeten afvragen of patiënten schade of andere nadelige gevolgen hadden ondervonden en daar gericht onderzoek naar moeten doen." En: "Gedupeerde patiënten hadden goed moeten worden begeleid. Niet alleen medisch technisch, maar vooral ook in de verwerking van het gebeurde."[11] Op 25 januari 2013 werd bekend dat oud patiënten een tuchtklacht hadden ingediend tegen Herre Kingma als bestuursvoorzitter.[12] Ook twee oud-bestuurders van het ziekenhuis, de omstreden neuroloog zelf en twee oud-inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werden voor de tuchtrechter in Zwolle gedaagd.

Op 1 mei 2013 volgde Bas Leerink Herre Kingma op als bestuursvoorzitter van het Medisch Centrum Twente.[13] Curieus is dat de affaire-Jansen Steur de dan voormalig bestuursvoorzitter van Menzis Bas Leerink zal blijven achtervolgen, omdat Menzis een schadeclaim heeft jegens het Medisch Centrum Twente.[14]

Op 10 januari 2014 ontving oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker,verpleegkundige, van het Medisch Spectrum Twente een berisping bij het Medisch Tuchtcollege te Zwolle voor zijn aandeel in het binnenskamers houden van de affaire.[15][16] Oud bestuurders Tom Zijlstra en Herre Kingma, beiden arts, werden vrijgesproken.[17] Er is door de slachtoffers hoger beroep ingesteld.[18]

Noodafdeling intensieve zorg[bewerken]

In januari 2008 hebben vijftig militairen van 400 Geneeskundig Bataljon van de Koninklijke Landmacht op de parkeerplaats bij het ziekenhuis een noodafdeling voor intensive care (IC) opgebouwd. Twee van de veertien patiënten op de afdeling intensieve zorg waren besmet met de resistente Acinetobacter baumannii-bacterie (MDARB). Deze bacterie lijkt sterk op MRSA en is, evenals de MRSA, ongevoelig voor de meeste antibiotica. De IC moest daarom ontsmet worden. Om dit mogelijk te maken kreeg Medisch Spectrum Twente ondersteuning van het leger. Er werden tijdelijk een mobiele operatiekamer en twee verpleegunits met elk zes bedden geplaatst.

Veiligheidsmanagementsysteem[bewerken]

Het ziekenhuis stond van november 2013 tot mei 2014 onder verscherpt toezicht medisch toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg omdat het niet tijdig een goedgekeurd veiligheidsmanagementsysteem (VMS) beschikbaar had.[19] In mei 2014 was het gewenste niveau van veiligheidsmanagement nog niet geheel aanwezig, maar verscherpt toezicht was niet meer noodzakelijk.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. 'Neuroloog was verslaafd aan medicijnen', Tubantia, 20 januari 2009
 2. "Ziekenhuis betaalde neuroloog nog 2,5 ton", Algemeen Dagblad, 1 september 2009
 3. Medisch Spectrum Twente: zwijgplicht over neuroloog, Skipr, 19 januari 2009
 4. Eindrapport commissie-Lemstra
 5. Ziekenhuis zweeg over missers arts, de Volkskrant, 1 september 2009
 6. Het Parool 2 september 2009
 7. [1]
 8. De Telegraaf 28 mei 2010
 9. [2] Rapport
 10. http://www.skipr.nl/actueel/id4420-commissie-hoekstra-igz-moet-werkwijze-verbeteren.html
 11. Het Parool 2 sept. 2010
 12. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/25/ook-bestuurders-ziekenhuis-van-omstreden-neuroloog-voor-tuchtrechter/
 13. http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/125680/Bas-Leerink-volgt-Herre-Kingma-op-bij-MST.htm
 14. http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=158881
 15. http://www.nu.nl/binnenland/3672186/beroep-vonnis-oud-werkgever-jansen-steur.html
 16. Uitspraak
 17. http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=179969
 18. Tuchtuitspraak Ruud Ramakers 10-1-2014
 19. http://www.igz.nl/actueel/nieuws/medisch_spectrum_twente_onder_verscherpt_toezicht.aspx