Meetjeslands krekengebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een kreek in Sint-Laureins

Het Meetjeslands krekengebied is een streek in het uiterste noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, tegen de Nederlandse grens. De streek maakt deel uit van de toeristische regio het Meetjesland. Het krekengebied ligt verspreid over de gemeenten Sint-Laureins en Assenede. De streek is populair onder fietsers door de weidse vergezichten en de grote waterplassen, kreken genaamd. De kreken zijn restanten van vroegere, grote overstromingen. Het Meetjesland wordt doorsneden door het Leopoldkanaal dat werd aangelegd voor de afwatering van het gebied, nadat Nederland na het uitroepen van de Belgische Onafhankelijk de afvoer van water naar de Westerschelde (via de Braakman) had afgesloten.

Sint-Laureins[bewerken]

Sint-Laureins bestaat uit een vijftal kleine dorpjes. In de kleine deelgemeente Sint-Margriete staan nog enkele tiendenpalen. Zij dateren uit de vijftiende eeuw en duidden aan of de boeren één tiende van hun oogst moesten afstaan aan de Sint-Baafsabdij van Gent of aan het Kapittel van Doornik. Eén derde van die tienden gingen op aan het onderhoud van de kerk, een ander derde was het loon van de pastoor en het laatste derde werd aan de armen gegeven. Opvallend is dat de Sint-Margareta kerk in Sint-Margriete reeds de vijfde kerk van het dorpje is, alle andere kerken zijn door overstromingen weggespoeld.

Het dorp Sint-Laureins wordt gedomineerd door een majestueus Godshuis. In 1843 werd begonnen met de bouw ervan. De bouw werd bekostigd door juffrouw Antonia Van Damme. Het grote gebouw moest als een onderkomen fungeren voor zieken, ouderen en gehandicapten. Gedurende haar geschiedenis kreeg het Godshuis zeer uiteenlopende functies: van klooster tot feestzaal en hotel vandaag. Het gebouw is niet minder dan 75 meter lang en 56 meter breed. In het gebouw zijn twee binnentuinen.

In Watervliet staat de ‘Kathedraal van het Noorden’, een bijzonder imposante kerk met een rijk interieur en enkele kunstschatten. Het kroonjuweel van de kerk is de zestiende-eeuwse triptiek 'de Nood Gods' met het zelfportret van de Meester van Frankfurt. Dit werk werd opgenomen in de lijst van de topstukken van de Vlaamse Gemeenschap. De markt van Watervliet, het Stee, genaamd is omringd door enkele fraaie gebouwen, het vroegere stadhuis, de pastorie en de boterbank, uit de achttiende eeuw.

In Sint-Jan-in-Eremo ligt de grootste van de Meetjeslandse kreken, de Boerekreek.

Een gerecht uit de streek is de Sentse paling. De vele palingrestaurants in het Meetjesland getuigen van de liefde voor de paling. Ook vandaag nog wordt er regelmatig paling uitgezet in de kreken van Sint-Laureins. Op de Oostpolderkreek demonstreert men nog af en toe het palingvissen met visbakken en kruisnet.

Assenede[bewerken]

Het opvallendste dorp van Assenede is Boekhoute. Ooit was het een vissersdorp. In de loop van zijn geschiedenis had het dorp maar liefst drie verschillende havens. Vandaag luidt hun slogan: ‘Vissersdorp zonder haven’. Op het dorpsplein van Boekhoute ligt een vissersschip. Op het grondgebied van Assenede liggen de kreken Grote Geul en Rode Geul

Bronnen[bewerken]

  • Toerisme Meetjesland: Infogids Meetjesland. Editie 2010.