Met het Mes op Tafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Met het mes op tafel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Met het Mes op Tafel
Genre Quiz
Bedenker Jan Kok en Joost Prinsen
Presentatie Herman van der Zandt (2015-heden)
Joost Prinsen (1997-2015)
Regie Mike Naber, Merel de Geus
Muziek Martin van Dijk (pianist en zang tot begin 2016)
Mylou Frencken (zang)
Joost Prinsen (zang)
Nico van der Linden (tijdelijk pianist vanaf 2016)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2 mei 1997
Netwerk of omroep NPS (1997-2010)
Omroep MAX (2010-heden)
NPO 2
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Met het Mes op Tafel is een Nederlands televisieprogramma dat wordt gepresenteerd door Herman van der Zandt en wordt uitgezonden door Omroep MAX. De eerste uitzending vond plaats op 2 mei 1997. Toen was het programma nog van de omroep NPS. Vanwege de fusie van NPS tot NTR in september 2010 was er geen ruimte meer voor dit programma. Vanaf woensdag 6 oktober 2010 wordt het programma uitgezonden door Omroep MAX. In 2005 zond Canvas ook een Belgische versie uit, gepresenteerd door Jo Van Damme. De intromuziek is 'Das Lied von der Unzulänglichkeit des menschlichen Strebens' uit de Dreigroschenoper.

Het programma is een combinatie van poker (inzetten en bluffen) en een kennisquiz.

In het voorjaar van 2015 werd Joost Prinsen tijdelijk vervangen door Herman van der Zandt, omdat Prinsen het seizoen niet af kon maken wegens familieomstandigheden. Van der Zandt nam hiertoe vier weken van hem over. Saillant detail is dat Van der Zandt in 1998 als student deelnam.[1]

In september 2015 is echter besloten dat Joost Prinsen niet meer terug zal komen als presentator.[2][3] Herman van der Zandt, die hem in het voorjaar van 2015 al tijdelijk heeft vervangen is sindsdien de vaste presentator.[4] Sinds het voorjaar van 2016 wordt de quiz vijf keer per week, dus elke werkdag uitgezonden. Voorheen was dat vier keer per week.

Omdat pianist Martin van Dijk begin 2016 ernstig ziek was, werd hij vervangen door Nico van der Linden. Van Dijk overleed in juni 2016.

Spelregels[bewerken]

De spelregels zijn verzonnen door Jan Kok en Joost Prinsen. Er zijn zeven spelrondes: vier rondes die door drie deelnemers worden gespeeld en twee slotrondes en een finaleronde die door twee deelnemers worden gespeeld. De deelnemer die na de vierde ronde het minste geld heeft, moet de speeltafel verlaten en aan de bar gaan zitten.

Elke ronde bestaat uit het verplicht inzetten van een deel van het door de omroep uitgereikte contante geld, 750 euro per deelnemer, het schriftelijk beantwoorden van door de presentator gestelde vragen, inzetten of passen, het geven van de antwoorden door de presentator, opnieuw inzetten of passen en het noemen van het aantal goede antwoorden door de speler die op de eerste hand zit, waarbij de overige deelnemers nog eens mogen verhogen. Spelfouten zijn toegestaan, tenzij het om een spellingsvraag gaat of de spelling een onjuiste interpretatie kan veroorzaken.

In geval van meerdere deelnemers met eenzelfde aantal juiste antwoorden, wordt door middel van een zogenaamde shoot-out beslist welke deelnemer de ronde wint. De deelnemer die het eerst op de knop drukt, mag antwoord geven op de vraag. Bij een juist antwoord is hij winnaar; bij een onjuist antwoord gaat de inzet naar de andere deelnemer.

In de finaleronde moet de deelnemer met het minste geld al zijn geld inzetten. De andere deelnemer zet hetzelfde bedrag in en krijgt tevens het recht om, na het beantwoorden van de vragen, één van de vier vragen te laten vervangen door een vraag uit dezelfde categorie. De kijkers thuis krijgen hierbij te zien welke antwoorden goed of fout zijn. De deelnemer die aan het eind van de finaleronde de meeste goede antwoorden heeft, krijgt het geld uit de pot en het geld dat eventueel is overgebleven van zijn vorige rondes.

Categorieën[bewerken]

Voor het stellen van de vraag wordt aangegeven in welke categorie de vraag valt. De meeste categorieën komen twee keer per uitzending aan bod.

 • Aardrijkskunde
 • Ambachten
 • Beeldende kunst
 • Bestuur en burgerij
 • Film
 • Geloof en bijgeloof
 • Geschiedenis
 • Grabbelton (1x per uitzending)
 • Hoe was het ook weer?
 • Levende natuur
 • Literatuur
 • Muziek
 • Rekenen en taal
 • Schone schijn
 • Sport
 • Televisie
 • Vorige week in het nieuws (1x per uitzending)
 • Wetenschap en techniek

In 2007 is de categorie Straatnamen toegevoegd, in 2012 werden voor het eerst vragen gesteld in de categorie "over de grens", met vragen over buitenlandse uitdrukkingen. Tot slot is er nog de categorie "grabbelton", waarbij het gaat om een vraag die niet in een van de andere categorieën valt. Deze categorie wordt gepeeld in de vierde ronde, d. w. z. de laatste ronde voordat één van de kandidaten afvalt. De vierde vraag van deze ronde komt uit deze categorie.

Medewerkers[bewerken]

Externe link[bewerken]