Microplane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een model Microplane met enkele etenswaren als voorbeeld om te raspen, zoals harde kaas, gemberwortel, limoen en knoflook.

Microplane is een sinds 1990 geregistreerde handelsnaam van Grace Manufacturing Inc, een familiebedrijf in Russellville (Arkansas), dat rasp-, slijp- en schuurgereedschappen maakt voor zowel de industrie als consumenten markt.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het bedrijf Grace Manufacturing is in 1966 opgericht als gereedschappen- en machinefabriek. In 1978 begon men met de foto-ets-techniek. Toepassingsgebieden zijn waar precisie vereist is, zoals specialistische meet- en medische instrumenten. Vanaf 1990 voor raspen in de houtbewerkingsindustrie. De eigenschappen van deze metallische oppervlaktebehandeling is dat het materiaal ook na langdurig gebruik zeer scherp blijft.

Keukengereedschap[bewerken | bron bewerken]

Een anekdote verhaalt dat een Canadese huisvrouw - die bezig was met het raspen van citrusschil voor haar sinaasappeltaart - haar botte keukenrasp beu was. Zij haalde uit de schuur van haar man een houtrasp - van Grace Manufacturing - om deze in de keuken te gebruiken. Verbaasd was ze bij het gebruik hiervan hoe fijn de schil als sneeuwvlokken op het oppervlak van de taart neerdwarrelden.
Vanaf 1994 is men gereedschappen voor de (professionele) keuken gaan produceren.

Persoonlijke verzorging[bewerken | bron bewerken]

Attributen voor persoonlijke verzorging - zoals pedicure - werden in 2004 ontwikkeld en onder de handelsnaam Microplane verkocht.

Bronnen[bewerken | bron bewerken]