Minderheidsregering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een minderheidsregering of minderheidskabinet is een kabinet dat gevormd wordt door een of meer politieke partijen die gezamenlijk geen meerderheid van ten minste de helft plus een van het totaalaantal zetels in het parlement hebben.

Gedoogsteun[bewerken | brontekst bewerken]

De politieke partij die ervoor zorgt dat bij stemmingen de helft plus een bereikt kan worden levert zogenaamde gedoogsteun. Dit betekent dat invoering van bepaalde wetten of maatregelen van de minderheidsregering gesteund zal worden als men daar in ruil wat voor terug krijgt in de vorm van een gewenste wet of wetswijziging. De partij die gedoogt maakt geen deel uit van de regering en levert dus geen ministers en staatssecretarissen.

Landen met een minderheidskabinet[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele Europese landen die in de 21e eeuw een minderheidskabinet hadden:

België[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In 1973 gedoogden de Katholieke Volkspartij en de Antirevolutionaire Partij de vorming van het kabinet-Den Uyl. Dit werd een extraparlementair kabinet genoemd. Hoewel er wel christelijke bewindslieden aan deelnamen werd het door de fracties in de Tweede Kamer van eerder genoemde partijen slechts gedoogd.

Tussen 14 oktober 2010 en 5 november 2012 had Nederland een minderheidskabinet. Het kabinet-Rutte I bestond uit de VVD en het CDA. De PVV gaf gedoogsteun aan dit kabinet, zoals was vastgelegd in het zogeheten gedoogakkoord.

Naast deze minderheidskabinetten waren er ook diverse rompkabinetten in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Dit is geen minderheidskabinet dat is gevormd na de verkiezingen, maar na terugtrekking van één of meerdere partijen uit het kabinet waardoor het zijn meerderheid in de Tweede Kamer verliest.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]