Mirabel (pruim)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mirabelle (pruim))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mirabel en kroosjespruim
Mirabellen
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Prunus (Prunus)
Soort
Prunus insititia
L. (1755)
Mirabellen
Gele kroosjespruim
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mirabel en kroosjespruim op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De mirabel en de kroosjespruim worden beide wel gerekend tot hetzelfde taxon. Dit taxon kan beschouwd worden als soort, onder de naam Prunus insititia, als een ondersoort Prunus domestica subsp. insititia of als een cultivar-groep van Prunus domestica Prunus domestica var. syriaca.

Mirabellen en kroosjespruimen komen van nature voor in Europa en Azië en zijn waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië. De boom kan 3 tot 6 m hoog worden. Het blad is min of meer elliptisch van vorm en heeft een gekartelde rand. In een bloemknop zitten meestal twee bloemen.

De ronde vruchten zijn klein en meestal geel van kleur. Er zijn echter ook variëteiten met rode of donkerblauwe vruchten. Het zoet smakende stevige vruchtvlees laat bij sommige rassen niet van de pit (steen) los. Ze worden veel gebruikt voor verwerking.

Rassen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mirabelle de Nancy (ofwel Nancy-mirabel) is een zeer oud ras van onbekende herkomst. Het wordt veel geteeld in de omgeving van Nancy, Frankrijk. De kleine ronde gele kersachtige pruimpjes zijn heel geschikt voor verwerking (stoven, wecken, jam, op suikersiroop en compote), maar kunnen ook goed vers worden gegeten. Tamelijk grote bomen die pas later beginnen te dragen, daarna wisselen zeer productieve en wat minder productieve jaren elkaar gewoonlijk af. Het ras is zelfbestuivend. De goudgele vruchten zijn in Nederland begin september rijp. Het stevige vruchtvlees laat gemakkelijk van de steen los en heeft een goede smaak.
  • Mirabelle de Metz is eveneens een zeer oud ras met gele ronde tot iets langwerpige vruchtjes met aan de zonzijde rode stippen. De vruchtjes zijn nòg kleiner dan die van de Nancy-mirabel en hebben iets minder stevig vruchtvlees dat heel zoet smaakt. Niet zelfbestuivend.
  • Gele kroosjespruim werd vroeger wel gebruikt als onderstam voor andere pruimenrassen en perziken. Als je hem niet als onderstam maar als cultuurras gebruikt, dan geeft de boom kleine, ongeveer 2,5 cm grote, ronde gele vruchtjes met een zoete smaak.
  • Bellamira - Een nieuw Duits ras dat is ontstaan uit een kruising van Cacanska Najbolja met Mirabelle de Nancy. De Bellamira heeft grotere vruchten dan de oude Nancy-mirabel. De bomen komen veel eerder in productie en zijn regelmatiger productief. Rijpt ongeveer 7 tot 10 dagen eerder dan de Nancy-mirabel. Kan daarna relatief lang aan de boom blijven hangen. Zelfbestuivend.
  • Miragrande - Dit is eveneens een nieuw Duits ras dat is ontstaan uit een kruising van Mirabelle van Herrenhausen met Gele Kwets. Net als Bellamira geeft ook Miragrande grotere vruchten dan de oude Nancy-mirabel. De vruchten zijn echter wel iets kleiner dan van Bellamira. Ook van dit ras komen de bomen veel eerder in productie en zijn regelmatiger productief. Rijpt gelijk met tot een week later dan de Nancy-mirabel. Kan net als Bellamira lang aan de boom blijven hangen. Zelfbestuivend.
  • Prune de Prince (RGF) - Oud traditioneel ras uit Gaume (Wallonië, België). Kleine ronde blauwzwarte vruchtjes met stevig zoet vruchtvlees met een los zittende steen. Pluktijd eind september. De oogst strekt zich uit over een periode van twee weken. Weinig vatbaar voor ziekten. Zelfbestuivend.
  • Berudge - Oud ras met kleine rondovale vruchtjes met een roodpaarse kleur op gele ondergrond. Het vruchtvlees heeft een zoete smaak en een los zittende steen. Middelsterke groeikracht.
  • Damson werd vroeger in Engeland en Amerika wel aangeplant. Geeft donkerblauwe ovale vruchten met een zure schil, die vooral geschikt zijn voor verwerking. Er wordt slivovitsj van gestookt. bestaan enkele varianten van de Damson, zoals de 'Farleigh' en de 'Merryweather'. Deze laatste geeft vruchten die wat meer geschikt zijn voor verse consumptie.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Prunus domestica subsp. syriaca van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.