Moheel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een moheel (Hebreeuws:מוהל, mv. moheeliem) is een joodse rituele besnijder die het briet mila uitvoert op de penis van een man die het joodse verbond gaat betreden. Het joodse gebod van de besnijdenis van 8 dagen oude jongetjes staat beschreven in de Thora, in Genesis 17:1-14[1] en Leviticus 12:1-3[2].

In het moderne jodendom wordt de briet mila door een speciaal hiervoor getrainde moheel uitgevoerd. Bij dat ritueel neemt de moheel de penis van de baby in de mond en zuigt hij bloed van de besnijdeniswonde op.[3]

Beginnende met aartsvader Abraham voor zijn zoon Isaak, was de briet mila de taak van de joodse vader. Maar, omdat vrijwel alle vaders zich hierbij tegenwoordig niet comfortabel voelen en ongetraind zijn, geven zij hun taak ritueel door aan de moheel. Het is wel gebruikelijk dat, indien mogelijk, een moheel zijn eerste besnijdenis op zijn eigen zoon uitvoert, onder toezicht van zijn eigen leraar.

Veel moheeliem zijn ook arts of rabbijn van beroep (in sommige gevallen zelfs beide) of chazan. Niettemin dient iedere moheel een gedegen training af te leggen op zowel religieus als medisch gebied.

Externe links[bewerken]