Monophyllorchis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Monophyllorchis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Triphoreae
Subtribus:Triphorinae
Geslacht
Monophyllorchis
Schltr. (1920)
Typesoort
Monophyllorchis maculata Garay (1978)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Monophyllorchis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Monophyllorchis is een monotypisch geslacht (met slechts één soort) van tropische orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae.

Monophyllorchis maculata is een kleine, terrestrische orchidee met één (soms twee) opvallend groot, hartvormig blad, afkomstig uit Zuid-Amerika.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De botanische naam Monophyllorchis is afkomstig van het Oudgrieks μόνος, monos (één), φύλλον, phullon (blad) en ὄρχις, orchis (orchidee), wat betrekking heeft op het (meestal unieke) opvallende blad.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De plant bezit een tot 40 cm lange, gebogen bloemstengel met enkele stengelomvattende bladscheden en één (zelden twee), in verhouding opvallend groot blad. Het hartvormige blad is bovenaan prachtig donkergroen tot paars, met zilverachtig-wit gestreepte nerven geaderd, onderaan donkerrood.

De bloeiwijze is een eindstandige, ijle bruine tros met enkele kleine witte bloemen, die zich over een lange periode een voor een openen. Dikwijls blijven de bloemen dicht en is de plant zelfbestuivend.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Monophyllorchis-soorten groeien op de bodem van zeer natte, montane regenwouden op een hoogte van 400 tot 1700 m, voornamelijk in het Andesgebergte van Zuid-Amerika, van Ecuador tot Panama en Costa Rica.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht is monotypisch, het omvat slechts één soort. Sommige botanici noemen nog één of twee extra soorten, maar die worden over het algemeen als synoniemen beschouwd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]