Taxonomie en fylogenie van de orchideeënfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De taxonomie en fylogenie van de orchideeënfamilie behandelt de geschiedenis en de laatste stand van zaken in de taxonomie en de fylogenie van de orchideeën.

Voor meer algemene informatie over orchideeën, zie Orchideeënfamilie.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De taxonomie van de orchideeënfamilie is in de loop van 250 jaar geleidelijk tot stand gekomen. Enkele van de belangrijkste mijlpalen in deze periode zijn:

Huidige toestand[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige taxonomie van de orchideeën is grotendeels gebaseerd op het classificatiesysteem van Robert Louis Dressler, orchideeënspecialist en assistent-curator van het Florida Museum of Natural History. Zijn oorspronkelijke classificatie, gepubliceerd in 1981 in The Orchids: Natural History and Classification, is sindsdien al wel enkele malen herzien, maar is nog steeds de meest uitgebreide indeling, en wordt breed geaccepteerd door botanici en orchideeënkwekers. Zijn indeling steunt op de morfologie van de bloem en specifiek op een aantal sleutelkenmerken, zoals de vorm en plaatsing van de helmknop en van de pollinia op het gynostemium.

Zowel de klassieke morfologische cladistiek als recent onderzoek met rbcL-nucleotidesequenties tonen aan dat de orchideeënfamilie, en de hogere clades binnen die familie, een monofyletische groep vormen. Daarbij is er een grote overeenkomst met de traditionele taxonomie, met uitzondering van de Vandoideae. Op lagere niveaus zijn er echter nog veel onduidelijkheden. Zo zijn slechts weinige van de 22 tribus volledig monofyletisch. De cladistiek en DNA-analyse geven een steviger basis, maar de classificatie van orchideeën is nog steeds een lopend verhaal. Daarbij komt nog dat er elk jaar zowat 150 nieuwe soorten en zelfs nieuwe geslachten ontdekt worden.

Indeling van de Orchidaceae[bewerken | brontekst bewerken]

Dressler[2] deelt de orchideeënfamilie (Orchidaceae) onder in 5 onderfamilies, 22 tribus, 70 subtribus, ongeveer 850 geslachten en ongeveer 20.000 soorten.

De volgende vijf onderfamilies worden algemeen erkend:

  • Onderfamilie Apostasioideae: een monofyletische groep met de meest primitieve orchideeën, telt 2 geslachten en 16 soorten uit Zuidwest-Azië.
  • Onderfamilie Cypripedioideae: een monofyletische groep met 5 geslachten en ongeveer 120 soorten uit Zuid- en Midden-Amerika
  • Onderfamilie Vanilloideae: de eerste 'moderne' orchideeën met 15 geslachten en 180 soorten uit tropisch en subtropisch oostelijk Noord-Amerika
  • Onderfamilie Epidendroideae: een monofyletische groep die bijna 80% van alle orchideeënsoorten omvat, waaronder ook die van de voormalige onderfamilie Vandoideae. Telt meer dan 500 geslachten en ongeveer 20.000 soorten, wereldwijd verspreid.
  • Onderfamilie Orchidoideae: de tweede grootste groep 'moderne' orchideeën, met 208 geslachten en 3.630 soorten, wereldwijd verspreid.

De Apostasioideae en de Cypripedioideae zaten vroeger verenigd in de onderfamilie Diandrae (di-anther of twee-helmknoppen), de drie andere in de Monandrae. Deze benaming wordt nog steeds frequent gebruikt.

Evolutionair gezien kan dit voorgesteld worden in een cladogram:

Onderfamilie Apostasioideae[bewerken | brontekst bewerken]

Neuwiedia griffithii

De Apostasioideae vormen een monofyletische groep met de meest primitieve orchideeën, gekenmerkt door 3 fertiele helmknoppen of twee fertiele helmknoppen en een draadvormig staminodium.

De onderfamilie omvat 2 geslachten en 16 soorten, afkomstig uit Zuidwest-Azië.

Geslachten:

Onderfamilie Cypripedioideae[bewerken | brontekst bewerken]

De Cypripedioideae vormen een monofyletische groep van orchideeën met 2 fertiele helmknoppen, een schildvormig staminodium en een buidelvormige bloemlip.

De onderfamilie telt 3 tribus, 5 subtribus, 5 geslachten en ongeveer 120 soorten terrestrische of lithofytische planten uit de gematigde en tropische streken van Zuid- en Midden-Amerika

De stamboom van de Cypripedioideae kan als volgt worden voorgesteld[3]:

Onderfamilie Cypripedioideae

Fylogenie:Taxonomie:


Onderfamilie Vanilloideae[bewerken | brontekst bewerken]

De Vanilloideae werden vroeger als een aparte familie (Vanillaceae) beschouwd. Het zij de eerste 'moderne' orchideeën met slechts één helmknop.

De onderfamilie omvat 2 tribus, 4 subtribus, 15 geslachten en ongeveer 180 soorten terrestrische planten en epiparasieten uit tropisch en subtropisch oostelijk Noord-Amerika.

De stamboom van de Vanilloideae kan als volgt worden voorgesteld[3]:

Onderfamilie Vanilloideae

Fylogenie:Taxonomie:


Onderfamilie Orchidoideae[bewerken | brontekst bewerken]

De Orchidoideae zijn na de Epidendroideae de tweede grootste groep binnen de orchideeën, die ook de voormalige onderfamilie Spiranthoideae omvat. Het zijn 'moderne' orchideeën met één fertiele, rechtopstaande helmknop.

De onderfamilie omvat 2 nog niet benoemde subclades met elk 2 tribus, 21 subtribus, 208 geslachten en ongeveer 3.630 soorten terrestrische planten, wereldwijd verspreid.

De stamboom van de Orchidoideae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

Orchidaceae

Apostasioideae
Cypripedioideae
Vanilloideae
Orchidoideae


OrchideaeDiseae

CranichideaeDiurideae


Epidendroideae


Subclade[bewerken | brontekst bewerken]

Codonorchis lessonii

Tribus Codonorchideae[bewerken | brontekst bewerken]

Geslacht:
Codonorchis

Tribus Orchideae[bewerken | brontekst bewerken]

De Orchideae zijn met 1.300 soorten de grootste van de vier tribus van deze onderfamilie. Ze worden ongedeeld in twee subtribus, de Orchidinae met ongeveer 370 soorten in een dertigtal geslachten, vooral te vinden op het noordelijk halfrond, Afrika en tropisch Azië; en de Habenariinae, 930 soorten in ongeveer 25 geslachten, hoofdzakelijk uit zuidelijk Afrika.

De stamboom van de Orchideae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

Orchidoideae[bewerken | brontekst bewerken]

Habenaria rhodocheila
Subtribus: Habenariinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Androcorys  - Arnottia  - Benthamia  - Bonatea  - Brachycorythis  - Centrostigma  - Cynorkis  - Deroemeria  - Diphylax  - Diplacorchis  - Diplomeris  - Dracomonticola  - Gennaria  - Habenaria  - Hemipiliopsis  - Herminium  - Kryptostoma  - Megalorchis  - Oligophyton  - Parhabenaria  - Pecteilis  - Peristylus  - Physoceras  - Platycoryne  - Podandria  - Porolabium  - Renzorchis  - Roeperocharis  - Rolfeella  - Senghasiella  - Smithorchis  - Stenoglottis  - Thulina  - Tsaiorchis  - Tylostigma  - Veyretella
Orchis quadripunctata
Subtribus: Orchidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Aceratorchis  - Amerorchis  - Amitostigma  - Anacamptis  - Aorchis  - Bartholina  - Brachycorythis  - Chamorchis  - Chondradenia  - Chusua  - Comperia  - Dactylorhiza (Handekenskruid)  - Galearis  - Gymnadenia (Muggenorchis)  - Hemipilia  - Himantoglossum  - Holothrix  - Neobolusia  - Neotinea  - Neottianthe  - Ophrys (Spiegelorchis)  - Orchis  - Piperia  - Platanthera (Nachtorchis)  - Ponerorchis  - Pseudodiphryllum  - Pseudorchis  - Schizochilus  - Serapias (Tongorchis)  - Steveniella  - Symphyosepalum  - Traunsteinera

Tribus Diseae[bewerken | brontekst bewerken]

De Diseae omvatten 5 subtribus met in totaal 14 geslachten en ongeveer 400 soorten, voornamelijk uit Zuid-Afrika, het Arabisch Schiereiland, Madagaskar, India, China en Indonesië.

De stamboom van de Diseae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

Orchidoideae

Diseae

Orchideae


Satyriinae

Satyrium
Coryciinae s.s.

Corycium, Pterygodium
Disinae

Disa, Herschelia, Monadenia
Brownleeinae

Brownleea
Coryciinae

Disperis


Diurideae, CranichideaeSubtribus Brownleeinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Brownleea
Subtribus Coryciinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Ceratandra  - Corycium  - Disperis  - Evotella  - Pterygodium
Disa tripetaloides
Subtribus Disinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Disa  - Herschelia  - Monadenia  - Schizodium
Subtribus Huttonaeinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Huttonaea
Satyrium odorum
Subtribus Satyriinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Pachites  - Satyridium  - Satyrium

Subclade[bewerken | brontekst bewerken]

Tribus Cranichideae[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige onderfamilie Spiranthoideae is nu opgenomen in de Orchidoideae als de tribus Cranichideae (Dressler, 1993)[2]. Het is een polyfyletische groep met 95 geslachten en ongeveer 1100 soorten, voornamelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en tropisch Azië. De onderstaande subtribus zijn op zich wel monofyletisch.

De stamboom van de Cranichideae zou er als volgt kunnen uitzien:

Cranichideae

Cranichideae


Megastylidinae

MegastylisPterostylidinae

Pterostylis

Pachyplectroninae

PachyplectronGoodyerinae


PlatylepesGoodyera

LudisiaDossinia
Galeottiellinae

Galeottiella


Manniellinae

Manniella


Prescottiinae

Stenoptera
Gomphichis
PorphyrostachysAa

Prescottiinae

PrescottiaCranichidinae

Pterichis
CranichisPonthievaSpiranthinae


Stenorrhynchos
Sacoila
MesadenellaEltroplectris
Coccineorchis
Cyclopogon
Sarcoglottis
OdontorrhynchusPelexia
Eurystyles


Spiranthes
SvenkoeltziaAulosepalum, BeloglottisMicrothelysFunkiella
Schiedeella


Mesadenus
SchiedeellaDeiregyneDichromanthus


Stamboom van de Cranichideae volgens Salazar et al. (2003)[5]
Ponthieva maculata
Subtribus Cranichidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Baskervilla  - Cranichis  - Exalaria  - Fuertesiella  - Nothostele  - Ponthieva  - Pseudocentrum  - Pseudocranichis  - Pterichis  - Solenocentrum
Subtribus Cyclopogoninae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Cyclopogon
Subtribus Galeottiellinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Galeottiella
Goodyera repens
Subtribus Goodyerinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Aenhenrya  - Anoectochilus  - Aspidogyne  - Chamaegastrodia  - Cheirostylis  - Cystorchis  - Dicerostylis  - Danhatchia  - Dossinia  - Erythrodes  - Eucosia  - Eurycentrum  - Evrardia  - Gonatostylis  - Goodyera  - Gymnochilus  - Halleorchis  - Herpysma  - Hetaeria  - Hylophila  - Kreodanthus  - Kuhlhasseltia  - Lepidogyne  - Ligeophila  - Ludisia  - Macodes  - Meliorchis ()  - Microchilus  - Moerenhoutia  - Myrmechis  - Odontochilus  - Orchipedum  - Papuaea  - Platylepis  - Platythelys  - Pristiglottis  - Rhamphorhynchus  - Rhomboda  - Stephanothelys  - Tubilabium  - Vrydagzynea  - Zeuxine
Subtribus Manniellinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Manniella
Subtribus Pachyplectroninae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Pachyplectron
Subtribus Prescottiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Aa  - Altensteinia  - Gomphichis  - Myrosmodes  - Porphyrostachys  - Prescottia  - Stenoptera
Pterostylis coccina
Subtribus Pterostylidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Pterostylis
Spiranthes ochroleuca
Subtribus Spiranthinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Aracamunia  - Aulosepalum  - Beloglottis  - Brachystele  - Buchtienia  - Coccineorchis  - Cotylolabium  - Cybebus  - Cyclopogon  - Degranvillea  - Deiregyne  - Dichromanthus  - Discyphus  - Dithyridanthus  - Eltroplectris  - Eurostyles  - Funkiella  - Greenwoodia  - Hapalorchis  - Helonema  - Kionophyton  - Lankesterella  - Lyroglossa  - Mesadenella  - Mesadenus  - Microthelys  - Odontorrhynchus  - Oestlundorchis  - Pelexia  - Physogyne  - Pseudogoodyera  - Pteroglossa  - Sacoila  - Sarcoglottis  - Sauroglossum  - Schiedeella  - Skeptrostachys  - Spiranthes  - Stalkya  - Stenorrhynchos  - Stigmatosema  - Svenkoeltzia  - Thelyschista  - Veyretia  - Wallnoeferia
Subtribus Stenorrhynchidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Stenorrhynchos

Tribus Diurideae[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer 39 geslachten en 550 soorten, voornamelijk uit het Australaziatisch gebied, Zuid-Amerika en Nieuw-Caledonië.

De stamboom van de Diurideae zou er als volgt kunnen uitzien:[6]

Orchidoideae

Diurideae


Acianthinae


Acianthus, Stigmatodactylus

CorybasCyrtostylis


AcianthusPrasophyllinae


PrasophyllumGenoplesium
Microtis
Caladeniinae

Caladenia
Cyanicula
ElythrantheraGlossodia


Praecoxanthus
Leptoceras
Eriochilus

Adenochilus

DrakaeinaeCaleanaParacaleana

ChiloglottisDrakaea

Spiculea
Megastylidinae*Thelymitrinae

ThelymitraCalochilus
Cryptostylidinae

CryptostylisCoilochilus
Diuridinae

DiurisOrthocerasOrchideae, Diseae, Codonorchideae, Cranichideae  • Volgens meer recentere bronnen horen de Megastylidinae thuis in de Cranichideae
Subtribus Acianthinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Acianthus  - Corybas  - Cyrtostylis  - Stigmatodactylus  - Townsonia
Caladenia longicauda
Subtribus Caladeniinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Adenochilus  - Aporostylis  - Caladenia  - Cyanicula  - Elythranthera  - Ericksonella  - Eriochilus  - Glossodia  - Leptoceras  - Pheladenia  - Praecoxanthus
Bipinnula fimbriata
Subtribus Chloraeinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Bipinnula  - Chloraea  - Gavilea  - Geoblasta
Subtribus Cryptostylidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Coilochilus  - Cryptostylis
Diuris carinata
Subtribus Diuridinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Diuris  - Orthoceras
Chiloglottis diphylla
Subtribus Drakaeinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Arthrochilus  - Caleana  - Chiloglottis  - Drakaea  - Myrmechila  - Paracaleana  - Spiculaea
Microtis media
Subtribus Prasophyllinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Genoplesium  - Microtis  - Prasophyllum
Subtribus Rhizanthellinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Rhizantella
Thelymitra rubra
Subtribus Thelymitrinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Calochilus  - Epiblema  - Thelymitra

Onderfamilie Epidendroideae[bewerken | brontekst bewerken]

De onderfamilie Epidendroideae is de grootste binnen de orchideeën, en omvat ongeveer de helft van alle orchideeënsoorten. De meeste Epidendroideae zijn tropische epifyten (boombewonende planten, meestal met pseudobulben), maar onder meer alle Europese soorten zijn terrestrisch en enkele zijn zelfs epiparasieten (parasieten op schimmels, waarmee ze een mycorrhiza vormen). Het zijn 'moderne' orchideeën met één fertiele helmknop, die gebogen is en een rechte hoek vormt met het gynostemium.

De onderfamilie omvat 2 nog niet benoemde subclades, de primitievere of 'lagere' en de meer geëvolueerde of 'hogere' Epidendroideae, elk met verscheidene tribus en subtribus, met in totaal ongeveer 90 tot 100 geslachten en meer dan 10.000 soorten.

'Lagere' Epidendroideae[bewerken | brontekst bewerken]

De samenstelling van de primitieve of 'lagere' Epidendroideae zoals hier voorgesteld op basis van DNA-onderzoek[4][7] verschilt op meerdere punten met die van Dressler (1986, 1993)[2], alhoewel de benaming meestal wel behouden is.

Zoals hier voorgesteld vormen de 'lagere' Epidendroideae een groep met 23 geslachten en ongeveer 400 soorten met een kosmopolitische verspreiding.

De stamboom van de 'Lagere' Epidendroideae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

'Lagere' Epidendroideae

Orchidaceae

Apostasioideae
Cypripedioideae
Vanilloideae
Orchidoideae' Lagere' Epidendroideae

Xerorchideae

Xerorchis


Nervilieae

Nervilia
Triphoreae

Diceratostele
TriphoraMonophyllorchis

Tropidieae

TropidiaCorymborkis
Neottieae

Palmorchis
Cephalanthera
EpipactisNeottia


Sobralieae

SobraliaElleanthus
'Hogere' Epidendroideae
Stamboom van de 'Lagere' Epidendroideae
De Gastrodieae zijn in deze stamboom nog niet opgenomen, maar zouden dicht bij de Nervilieae moeten staan.

Tribus Gastrodieae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tribus bevat enkel nog de geslachten van de voormalige subtribus Gastrodiinae met ongeveer 70 soorten achlorofiele, epiparasitische planten met een pantropische verspreiding.

Geslachten:
Auxopus  - Didymoplexiella  - Didymoplexis  - Gastrodia  - Neoclemensia  - Uleiorchis

Tribus Neottieae[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine tribus met 6 geslachten en ongeveer 190 soorten, voornamelijk uit gematigde streken van het Palearctisch gebied. In tegenstelling tot de classificatie van Dressler (1993)[2] is het geslacht Palmorchis, dat vroeger op zijn eentje de tribus Palmorchideae vormde, hierbij toegevoegd[4].

Epipactis palustris
Subtribus: Limodorinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Aphyllorchis  - Cephalanthera  - Epipactis  - Limodorum
Neottia ovata
Subtribus: Listerinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Neottia
Subtribus: Niet bepaald[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Palmorchis
Epipogium aphyllum

Tribus Nervilieae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze nieuw gevormde tribus omvat het geslacht Nervilia en de geslachten van het voormalige subtribus Epipogiinae, samen bijna 75 soorten.

Subtribus: Epipogiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Epipogium  - Silvorchis  - Stereosandra
Subtribus: Nerviliinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Nervilia
Sobralia macrophylla

Tribus Sobralieae[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine tribus met 4 geslachten en ongeveer 235 soorten uit het Neotropisch gebied, die door Dressler (1993)[2] nog bij de Cranichideae werden gerekend.

Subtribus: Sobraliinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Sobralia
Elleanthus brasiliensis
Subtribus: Elleanthinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Elleanthus  - Epilyna  - Sertifera

Tribus Triphoreae[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine tribus met 4 geslachten en 28 soorten. Het geslacht Diceratostele is hieraan toegevoegd op basis van recent DNA-onderzoek.

Subtribus: Diceratostelinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Diceratostele
Psilochilus modestus
Subtribus: Triphorinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Monophyllorchis  - Psilochilus  - Triphora

Tribus Tropidieae[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine tribus met 2 geslachten en 35 soorten met een pantropische verspreiding.

Corymborkis flava
Subtribus: Tropidiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Corymborkis  - Tropidia

Tribus Xerorchideae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze onlangs voorgestelde tribus[8] zou monotypisch zijn, dus enkel het geslacht Xerorchis met twee soorten omvatten.

Geslacht:
Xerorchis

'Hogere' Epidendroideae[bewerken | brontekst bewerken]

De stamboom van de 'Hogere' Epidendroideae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

'Hogere' Epidendroideae

Orchidaceae

Apostasioideae
Cypripedioideae
Vanilloideae
Orchidoideae
'Lagere' Epidendroideae'Hogere' Epidendroideae

ArethuseaeEpidendreae
Podochileae

MalaxideaeDendrobieae

CalypsoeaeEpidendreaeVandeaeEpidendreae
Cymbidieae (inc. Maxillarieae)Stamboom van de 'Hogere' Epidendroideae

Tribus Arethuseae[bewerken | brontekst bewerken]

De samenstelling van deze tribus is zeer omstreden. In de classificatie van Dressler (1993)[2] was dit een zeer grote tribus, met 6 subtribus, 30 geslachten en ongeveer 500 soorten. Recent DNA-onderzoek toonde echter aan dat deze groep niet monofyletisch was,[9] waarna een nieuwe classificatie werd voorgesteld met slechts twee subtribus en 26 geslachten, maar bijna 700 soorten[4][7]

De stamboom van de Arethuseae zou er als volgt kunnen uitzien:

Arethuseae

Epidendroideae

Arethuseae
Coelogyninae

Coelogyne
Thunia
BletillaGlomeraArethusinae


Arundina

ArethusaCalopogonEpidendreae, ...Stamboom van de Arethuseae volgens Cameron et al. (1999)[10]
Arethusa bulbosa
Subtribus Arethusinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Anthogonium  - Arethusa  - Arundina  - Calopogon  - Eleorchis
Bletilla ochracea
Subtribus Coelogyninae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Aglossorhyncha  - Bletilla  - Bracisepalum  - Bulleya  - Chelonistele  - Coelogyne  - Dendrochilum  - Dickasonia  - Dilochia  - Entomophobia  - Geesinkorchis  - Glomera  - Gynoglottis  - Ischnogyne  - Nabaluia  - Neogyna  - Otochilus  - Panisea  - Pholidota  - Pleione  - Thunia
Calypso bulbosa

Tribus Calypsoeae[bewerken | brontekst bewerken]

Ook deze tribus is zeer omstreden. In de classificatie van Dressler (1993) was dit een beperkte tribus met slechts vier geslachten. In de meest recente classificatie is dit opgelopen tot 12 of 13 geslachten en 70 soorten[4][7]

Geslachten:
Aplectrum  - Calypso  - Changnienia  - Corallorhiza  - Cremastra  - Dactylostalix  - (Didiciea)  - Ephippianthus  - Govenia  - Oreorchis  - Tipularia  - Yoania  - Wullschlaegelia

Tribus Cymbidieae[bewerken | brontekst bewerken]

De tribus Cymbidieae zoals gedefinieerd Dressler (1993)[2] was parafyletisch ten opzichte van de Maxillarieae, daarom werd deze door Cameron et. al (1999)[3] uitgebreid met de subtribus van deze laatste. De voormalige subtribus Cyrtopodiinae is om dezelfde reden opgesplitst in drie aparte subtribus, Bromheadiinae, Cymbidiinae en Eulophinae. De voormalige subtribus Cryptarrhenianae en Lycastinae zijn in de Maxillariinae opgenomen, en de Ornithocephalinae, Pachyphyllinae en Telipogoninae in subtribus Oncidiinae.

Dat alles maakt de Cymbidieae een van de grootste tribus, met ongeveer 200 geslachten en meer dan 3.800 soorten.

De stamboom van de Cymbidieae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

Epidendroideae


Arethuseae, Epidendreae, Podochileae, Malaxideae, Dendrobieae
Calypsoeae, Epidendreae
Vandeae, EpidendreaeCymbidieae


Cymbidieae


MaxillariinaeBifrenariaCryptocentrum
Neomoorea
XylobiumLycasteCoeliopsidinae

Lycomormium


Stanhopeinae


AcinetaKegeliella
Coryanthes
Houlletia
StanhopeaZygopetalinae

Zygopetalum


Eriopsidiinae

Eriopsis


Zygopetalinae


CryptarrhenaDichaeaHuntleya
Koellensteinia


Stellilabium
Oncidiinae

Oncidium


Cyrtopodium
Ansellia
CatasetinaeDressleriaMormodes
Catasetum
GaleandraEulophiinae

Eulophia


Cymbidiinae

CymbidiumGrammatophyllum

Subtribus: Bromheadiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Bromheadia
Catasetum fimbriatum
Subtribus: Catasetinae (=Cyrtopodiinae)[bewerken | brontekst bewerken]

Een subtribus met 8 geslachten en ongeveer 460 soorten, waartoe volgens Chase et al. ook de geslachten van de subtribus Cyrtopodiinae horen[4].

Geslachten:
Catasetum  - Clowesia  - Cycnoches  - Cyrtopodium  - Dressleria  - Galeandra  - Grobya  - Mormodes
Peristeria elata
Subtribus: Coeliopsidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Coeliopsis  - Lycomormium  - Peristeria
Cymbidium iridioides
Subtribus: Cymbidiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Cymbidium  - Grammatophyllum  - Graphorkis  - Porphyroglottis
Eulophia alta
Subtribus: Eulophiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Acriopsis  - Acrolophia  - Ansellia  - Cymbidiella  - Cyanaeorchis  - Dipodium  - Eulophia  - Eulophiella  - Geodorum  - Grammangis  - Oeceoclades  - Thecopus  - Thecostele
Subtribus: Eriopsidinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Eriopsis
Maxillaria violaceopunctata
Subtribus: Maxillariinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Anguloa  - Bifrenaria  - Chrysocycnis  - Cryptocentrum  - Cyrtidium  - Lycaste  - Maxillaria  - Mormolyca  - Neomoorea  - Pityphyllum  - Rudolfiella  - Scuticaria  - Sepalosaccus  - Teuscheria  - Trigonidium  - Xylobium
Ada keiliana
Oncidium batemaninanum
Ticoglossum krameri
Subtribus: Oncidiinae[bewerken | brontekst bewerken]

De grootse subtribus met bijna 1.000 soorten in een 70-tal geslachten, afkomstige uit het Neotropisch gebied (Zuid- en Midden-Amerika, de Caraïben en Florida). Voornamelijk epifyten, slechts enkele soorten zijn terrestrisch.

Geslachten:
Ada  - Amparoa  - Antillanorchis  - Aspasia  - Brachtia  - Brassia  - Caluera  - Capanemia  - Caucaea  - Centroglossa  - Chytroglossa  - Cischweinfia  - Cochlioda  - Comparettia  - Cuitlauzina  - Cypholoron  - Cyrtochiloides  - Cyrtochilum  - Darwiniella  - Diadenium  - Dignathe  - Dipterostele  - Dunstervillea  - Eloyella  - Erycina  - Fernandezia  - Gomesa  - Goniochilus  - Hintonella  - Hofmeisterella  - Hybochilus  - Ionopsis  - Leochilus  - Lockhartia  - Macradenia  - Macroclinium  - Mesospinidium  - Miltonia  - Miltoniopsis  - Neokoehleria  - Notylia  - Odontoglossum  - Oncidium  - Ornithocephalus  - Osmoglossum  - Otoglossum  - Pachyphyllum  - Palumbina  - Papperitzia  - Pfitzeria  - Phymatidium  - Platyrhiza  - Plectrophora  - Polumnina  - Pfitzeria  - Phymatidium  - Pityphyllum  - Platyrhiza  - Plectrophora  - Polyotidium  - Psychopsiella  - Psychopsis  - Pterostemma  - Quekettia  - Raycadenco  - Rodriguezia  - Rodrigueziella  - Rodrogueziopsis  - Rossioglossum  - Rauhiella  - Rhynchostele  - Rudolfiella  - Sanderella  - Saundersia  - Scelochiloidest  - Scelochilopsis  - Scelochilus  - Scuticaria  - Seegeriella  - Sigmatorthos  - Stellilabium  - Suarezia  - Sutrina  - Symphyglossum  - Systeloglossum  - Telipogon  - Teuscheria  - Thysanoglossa  - Ticoglossum  - Tolumnia  - Trichocentrum  - Trichoceros  - Trichopilia  - Trigonidium  - Trizeuxis
Stanhopea anfracta
Subtribus: Stanhopeinae[bewerken | brontekst bewerken]

Een subtribus met ongeveer 200 soorten, voornamelijk epifyten uit het Neotropisch gebied.

Geslachten:
Acineta  - Braemia  - Cirrhaea  - Coryanthes  - Embreea  - Gongora  - Horichia  - Houlletia  - Kegeliella  - Lacaena  - Leuckelia  - Lueddemannia  - Paphinia  - Polucycnis  - Schlimmia  - Sievekingia  - Soterosanthus  - Stanhopea  - Trevoria  - Vasqueziella
Subtribus: Vargasiellinae[bewerken | brontekst bewerken]

Een monotypische subtribus met slechts één geslacht en twee soorten, door Dressler aanvankelijk in de subtribus Zygopetalinae opgenomen, maar door Romero en Carnevali (1993) en door Szlachetko (1995) in een eigen subtribus geplaatst.[11]

Geslacht:
Vargasiella
Subtribus: Zygopetalinae[bewerken | brontekst bewerken]
Aganisia cyanea
Chaubardiella tigrina
Chondrorhyncha hirtzii
Chondroscaphe chestertonii
Galeottia grandiflora
Pescatorea ecuadorana
Stenia guttata

Een subtribus met 37 geslachten en ongeveer 150 soorten, en daarnaast nog tientallen hybride geslachten, traditioneel in de tribus Maxillarieae geplaatst, maar in 1999 door Cameron en later in 2005 door Chase et al. bij Cymbidieae opgenomen[3][4].

De stamboom van de Zygopetalinae zou er als volgt kunnen uitzien:

Zygopetalinae

Cymbidieae

ZygopetalinaeChondrorhyncha s.s.

Chondroscaphe

Aetheorhyncha
IxyophoraChaubardiella

PescatoreaWarczewiczella


Daiotyla
Stenia

Benzingia
Euryblema
Kefersteinia
Echinorhyncha

StenotylaCochleanthes


Chaubardia
Huntleya
Dichaea
Cryptarrhena
Batemannia, Galeottia, ZygosepalumPabstia, Neogardneria, Zygopetalum
Promenaea

Koellensteinia
AcacallisAganisia


Koellensteinia, Otostylis, Paradisanthus


WarreaWarreopsis


Vargasiellinae, Cymbidiinae, Eulophiinae, Catasetinae, ...Stamboom van de Zygopetalinae naar Whitten et al. (2005)[12]
Warczewiczella discolor
Warrea warreana
Geslachten:
(Acacallis) - (Ackermania) - Aetheorhyncha - Aganisia - Batemannia - Benzingia - (Bollea) - Chaubardia - Chaubardiella - Cheiradenia - Chondrorhyncha - Chondroscaphe - Cochleanthes - (Colax) - Cryptarrhena - Daiotyla - Dichaea - Dodsonia - Echinorhyncha - Euryblema - Galeottia - Huntleya - Ixyophora - Kefersteinia - Koellensteinia - Neogardneria - Otostylis - Pabstia - Paradisanthus - Pescatorea - Promenaea - Stenia - Stenotyla - Warczewiczella - Warrea - Warreella - Warreopsis - Zygopetalum - Zygosepalum

Tribus Dendrobieae[bewerken | brontekst bewerken]

Een tribus met onzeker statuut, die ook als subtribus van de Podochilieae worden aanschouwd. 28 Geslachten met meer dan 3.330 soorten. De tribus bevat de twee grootste orchideeëngeslachten, Dendrobium (ooit 1.200 soorten, nu 450) en Bulbophyllum.

De stamboom van de Dendrobieae zou er als volgt kunnen uitzien:

Dendrobieae

Epidendroideae

Arethuseae, Epidendreae
Podochileae (+Bulbophyllinae), MalaxideaeDendrobieae

Epigeneiinae
GrastidiinaeDendrobiinaeCalypsoeae, Epidendreae, Vandeae, CymbidieaeStamboom van de Dendrobieae volgens Clements (2003)[13]
Bulbophyllum lobbii
Subtribus: Bulbophyllinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Acrochaene  - Bulbophyllum  - Chaseella  - Cirrhopetalum  - Codonosiphon  - Drymoda  - Epicrianthes  - Ferruminaria  - Hapalochilus  - Ione  - Mastigion  - Monomeria  - Monosepalum  - Osyricera  - Pedilochilus  - Rhytionanthos  - Saccoglossum  - Sunipia  - Synarmosepalum  - Tapeinoglossum  - Trias  - Vesicisepalum
Callista densiflora
Dendrobium anosmum
Subtribus: Dendrobiinae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vroeger zeer grote subtribus werd door Clements in 2003[13] gereduceerd tot een monofyletische groep, bestaande uit het geslacht Dendrobium met daarin enkel de Aziatische soorten van het vroegere reuze-geslacht, ongeveer 450 soorten, en een aantal geslachten daarvan afgescheiden.

Geslachten:
Anisopetala  - Aporum  - Callista  - Ceraia  - Coelandria  - Dendrobium s.s.  - Distichorchis  - Eurycaulis  - Pedilonum
Epigeneium triflorum
Subtribus: Epigeneiinae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze subtribus werd door Clements in 2003[13] genoemd als nieuwe monofyletische groep binnen de tribus Dendrobieae. Het is nog niet duidelijk welke geslachten naast Epigeneium deze subtribus nog zal moeten bevatten.

Geslacht:
Epigeneium
Subtribus: Grastidiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Sayeria atroviolacea
Thelychiton kingianus

Eveneen door Clements in 2003[13] genoemd als nieuwe monofyletische groep binnen de tribus Dendrobieae. Clements plaatst de volgende geslachten in deze subtribus, waarvan de meeste zijn afgesplitst van Dendrobium:

De stamboom van de Grastidiinae zou er als volgt kunnen uitzien:

Grastidiinae

Dendrobieae

EpigeneiinaeGrastidiinae

Winika
Cadetia

Grastidium

Diplocaulobium
LeioanthumSayeria


DurabaculumCepobaculum
FlickingeriaTropilis

Australorchis
Dockrillia
Thelychiton
TetrabaculumThelychitonDendrobiinae
Stamboom van de Grastidiinae volgens Clements (2003)[13]
Geslachten:
Abaxianthus  - Australorchis  - Bouletia  - Cadetia  - Cannaeorchis  - Cepobaculum  - Ceratobium  - Davejonesia  - Dendrobates  - Dichopus  - Diplocaulobium  - Dockrillia  - Durabaculum  - Eleutheroglossum  - Eriopexis  - Euphlebium  - Exochanthus  - Flickingeria  - Grastidium  - Herpetophytum  - Inobulbum  - Kinetochilus  - Leioanthum  - Microphytanthe  - Monanthos  - Sarcocadetia  - Sayeria  - Stilbophyllum  - Tetrabaculum  - Tetrodon  - Thelychiton  - Trachyrhizum  - Tropilis  - Vappodes  - Winika

Tribus Epidendreae[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste tribus van deze onderfamilie, met meer dan 8.000 soorten. Ook deze tribus is sinds Dressler (1993)[2] in samenstelling gewijzigd[4][7][9] en omvat nu enkel soorten uit het Neotropisch gebied. De positie van Chysis en Coelia, beiden in een eigen subtribus, is omstreden.

De stamboom van de Epidendreae zou er als volgt kunnen uitzien[3]:

Epidendroideae


ArethuseaeEpidendreae
Coeliinae

CoeliaPleurothallidinae

Dilomilis
Restrepia
PleurothallisMasdevallia

Podochileae, Malaxideae, DendrobieaeCalypsoeaeEpidendreae
Chysiinae

ChysisBlettiinae

Blettia


VandeaeEpidendreae
Laeliinae

Meiracyllium
Polystachya

EncycliaCattleya

EpidendrumArpophyllum


Cymbidieae


Hexalectris spicata
Subtribus Bletiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Basiphyllaea  - Bletia  - Hexalectris
Chysis laevis
Subtribus Chysinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Chysis
Coelia macrostachya
Subtribus Coeliinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Coelia
Laelia sincorana
Cattleya maxima
Subtribus Laeliinae[bewerken | brontekst bewerken]

Een grote groep met bijna 1.800 soorten in 46 geslachten, voornamelijk epifyten uit het Neotropisch gebied. In deze groep worden ook veel hybride geslachten opgenomen.

Geslachten:
Acrorchis  - Alamania  - Arpophyllum  - Artorima  - Barkeria  - Brassavola  - Broughtonia  - Cattleya  - Caularthron  - Dimerandra  - Dinema  - Domingoa  - Encyclia  - Epidendrum  - Euchile  - Guarianthe  - Hagsatera  - Hexisea  - Homalopetalum  - Isabelia  - Jacquiniella  - Laelia  - Lanium  - Leptotes  - Loefgrenianthus  - Meiracyllium  - Myrmecophila  - Nageliella  - Nanodes  - Nidema  - Oerstedella  - Oestlundia  - Orleanesia  - Pinelia  - Platyglottis  - Prosthechea  - Pseudolaelia  - Psychilus  - Pygmaeorchis  - Quisqueya  - Renata  - Rhyncholaelia  - Scaphyglottis  - Schomburgkia  - Sophronitis  - Tetramicra
Isochilus linearis
Subtribus Ponerinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Helleriella  - Isochilus  - Ponera
Pleurothallis lamellaris
Subtribus Pleurothallidinae[bewerken | brontekst bewerken]

Een zeer grote groep met meer dan 40 geslachten en 4000 soorten afkomstig uit het Neotropisch gebied.

Geslachten:
Acianthera  - Acostaea  - Anathallis  - Andinia  - Antherion  - Barbosella  - Barbrodria  - Brachionidium  - Chamelophyton  - Condylago  - Dilomilis  - Diodonopsis  - Draconanthes  - Dracula  - Dresslerella  - Dryadella  - Echinosepala  - Frondaria  - Jostia  - Lepanthes  - Lepanthopsis  - Luerella  - Masdevallia  - Myoxanthus  - Neocogniauxia  - Octomeria  - Ophidion  - Pabstiella  - Phloeophila  - Platystele  - Pleurothallis  - Pleurothallopsis  - Porroglossum  - Restrepia  - Restrepiella  - Salpistele  - Scaphosepalum  - Specklinia  - Stelis  - Teagueia  - Tomzanonia  - Trichosalpinx  - Trisetella  - Zootrophion

Tribus Malaxideae[bewerken | brontekst bewerken]

Een qua samenstelling relatief stabiele tribus met 9 tot 19 geslachten en bijna 1.400 soorten waarvan een aantal ook in Europa voorkomen. De laatste jaren is er wel druk om de tribus verder op te splitsen in twee subtribus, en een aantal grote geslachten verder op te delen.[14]

De stamboom van de Malaxideae zou er als volgt kunnen uitzien:

Malaxideae

Epidendroideae

Arethuseae, Epidendreae
Podochileae

Malaxideae
Terrestrische soortenMalaxisLiparis
Liparis

MalaxisLiparis
Epifytische soorten


LiparisOberonia
Disticholiparis


Dendrobieae


Calypsoeae, Epidendreae, Vandeae, CymbidieaeStamboom van de Malaxideae volgens Cameron (2005)[14]
Malaxis monophyllos
Liparis loeselii
Subtribus: Malaxidinae[bewerken | brontekst bewerken]

Een grote subtribus met naargelang de auteur 7 tot 17 geslachten met bijna 1.000 soorten terrestrische varens uit het Palearctisch gebied, waarvan er 3 in België en Nederland voorkomen.

Geslachten:
Alatiliparis  - Crepidium  - Crossoglossa  - Dienia  - Disticholiparis  - Hammarbya  - Liparis  - Malaxis  - Oberonioides  - Orestias  - Pseudoliparis  - Risleya  - Saurolophorkis  - Seidenfia  - Seidenforchis  - Stichorkis  - Tamayorkis
Oberonia sp.
Subtribus: Oberoniinae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze subtribus omvat twee geslachten voornamelijk epifytische orchideeën uit Zuidoost-Azië en Australazië, met samen meer dan 400 soorten.

Geslachten:
Hippeophyllum  - Oberonia

Tribus Podochileae[bewerken | brontekst bewerken]

Ook van deze tribus staat de inhoud nog sterk ter discussie. Deze beperkte indeling op basis van Cameron et. al (1999)[3] en van den Berg et al. (2000) gaat uit van 3 subtribus, 23 geslachten met 1.230 soorten. De tribus is ook kandidaat om samengevoegd te worden met de Dendrobieae.

De stamboom van de Podochileae zou er als volgt kunnen uitzien:

Podochileae

Epidendroideae

Arethuseae, Epidendreae
Podochileae
Thelasiinae

PhreatiaEriinae


EriaTrichotosia

PseuderiaPodochilinae

Podochilus

Malaxideae, Dendrobieae
Calypsoeae, Epidendreae, Vandeae, CymbidieaeStamboom van de Podochileae volgens Cameron et al. (1999)[15]
Eria javonica
Subtribus: Eriinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Ascidieria  - Ceratostylis  - Cryptochilus  - Epiblastus  - Eria  - Mediocalcar  - Porpax  - Pseuderia  - Sarcostoma  - Stolzia  - Trichotosia
Subtribus: Podochilinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Appendicula  - Chilopogon  - Chitonochilus  - Cyphochilus  - Poaephyllum  - Podochilus
Subtribus: Thelasiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Chitonanthera  - Octarrhena  - Oxyanthera  - Phreatia  - Rhynchophreatia  - Ridleyella  - Thelasis

Tribus Vandeae[bewerken | brontekst bewerken]

De Vandeae zijn nauw gerelateerd aan de Cymbidieae en vormen samen een monotypische groep, voorlopig zonder naam. De relaties en samenstelling van de subtribus staat nog ter discussie. De indeling van Cameron et. al (1999)[3] en nadien Carlsward et al.[16] geeft 3 subtribus, ongeveer 120 geslachten en meer dan 2.300 soorten. Vele van deze geslachten zijn echter nog niet monofyletisch en due nog aan veranderingen onderhevig.

De stamboom van de Vandeae zou er als volgt kunnen uitzien:[3][16]

Epidendroideae

Arethuseae, Epidendreae, Podochileae, Malaxideae, Dendrobieae
Calypsoeae, EpidendreaeVandeaeEpidendreae
CymbidieaeVandeae

Polystachyinae

Polystachya, Neobenthamia
Angraecinae


Aerangis, MicroterangisEurychoneAncistrorhynchusBolusiella

Microcoelia, SolenangisSolenangis

CyrtorchisRangaeris, Tridactyle, Ypsilopus
Rangaeris
Podangis


ListrostachysTridactyle, Ypsilopus
Tridactyle

Angraecopsis, Mystacidium, Sphyrarhynchus

CribbiaRhipidoglossum
Diaphananthe

AngraecumChamaeangis, DiaphanantheCalyptrochilum


Angraecum
CampylocentrumDendrophylax

AngraecumBeclardia


CryptopusOeonia
Neobathiea
Lemurella
AeranthesAngraecum, Bonniera, Sobenikoffia, Oeoniella

Angraecum
JumelleaLemurorchis


Aeridinae


AcampeTrichoglottis


AmesiellaPhalaenopsis

NeofinetiaVandaPolystachya maculata
Subtribus: Polystachyinae[bewerken | brontekst bewerken]

Deze subtribus wordt pas recent bij de Vandeae ingedeeld, voordien maakte hij deel uit van de Epidendreae.

Geslachten:
Hederorkis  - Imerinaea  - Neobenthamia  - Polystachya
Aerides lawrenciae
Phalaenopsis hieroglyphica
Subtribus: Aeridinae[bewerken | brontekst bewerken]

De Aeridinae vormen in deze samenstelling een duidelijk monotypische groep binnen de Vandeae. Deze geslachten zijn alle afkomstig uit Azië.

Geslachten:
Abdominea  - Acampe  - Adenoncos  - Aerides  - Amesiella  - Arachnis  - Armodorum  - Ascocentrum  - Ascochilopsis  - Ascochilus  - Ascoglossum  - Biermannia  - Bogoria  - Brachypeza  - Calymmanthera  - Ceratocentron  - Ceratochilus  - Chameaeanthus  - Chiloschista  - Chroniochilus  - Cleisocentron  - Cleisomeria  - Cleisostoma  - Diplocentrum  - Diploprora  - Drayadorchis  - Drymoanthus  - Dyakia  - Eparmatostigma  - Esmeralda  - Gastrochilus  - Grosourdya  - Gunnarella  - Gunnarella  - Haraella  - Holcoglossum  - Hygrochilus  - Hymenorchis  - Lesliea  - Loxomorchis  - Luisia  - Macropodanthus  - Malleola  - Mmegalotus  - Micropera  - Microsaccus  - Microtatorchis  - Mobilabium  - Neofinetia  - Nothodoritis  - Omoea  - Ornithochilus  - Papilionathe  - Papillilabium  - Paraphalaenopsis  - Parapteroceras  - Pelatantheria  - Pennilabium  - Peristeranthus  - Phalaenopsis  - Phragmorchis  - Schoenorchis  - Sedirea  - Seidenfadenia  - Smithsonia  - Smitinandia  - Staurochilus  - Stereochilus  - Taeniophyllum  - Thrixspermum  - Trichoglottis  - Tuberolabium  - Uncifera  - Vanda  - Vandopsis  - Ventricularia  - Xenikophyton
Angraecum infundibulare
Aerangis biloba
Subtribus: Angraecinae[bewerken | brontekst bewerken]

De Angraecinae en de Aerangidinae, zoals gedefinieerd door Chase et al.[4], waren elk op zich nog steeds polyfyletisch. Samengevoegd in een uitgebreide subtribus Angraecinae, zoals voorgesteld door Carlsward et al., zijn ze echter wel monofyletisch[16]. Deze geslachten zijn voornamelijk afkomstig uit Afrika en Madagaskar.

Geslachten:
Aerangis  - Aeranthes  - Ambrella  - Ancistrorhynchus  - Angraecopsis  - Angraecum  - Beclardia  - Bolusiella  - Bonniera  - Calyptrochilum  - Campylocentrum  - Cardichilos  - Chamaeangist  - Chauliodont  - Cribbia  - Cryptopus  - Cyrtorchis  - Dendrophylax  - Diaphananthe  - Dinklageella  - Distylodont  - Eggelingia  - Eurychone  - Harrisella  - Jumellea  - Lemurella  - Lemurorchis  - Listrostachys  - Margelliantha  - Microcoelia  - Microterangis  - Mystacidium  - Neobathiea  - Oeonia  - Oeoniella  - Ossiculum  - Rhaesteria  - Rhipidoglossum  - Sobennikoffia  - Solenangis  - Sphyrarhynchus  - Summerhayesia  - Taeniorrhiza  - Triceratorhynchus  - Tridactyle  - Ypsilopus
Subtribus: Onbepaald[bewerken | brontekst bewerken]
Geslacht:
Christensonia

Niet toegewezen subtribus[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende drie subtribus hebben nog geen juiste plaats in de Epidendroideae toegewezen gekregen.

Earina mucronata
Subtribus: Agrostophyllinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Adrorhizon  - Aglossorhyncha  - Agrostophyllum  - Earina  - Glossorhyncha  - Ischocentrum  - Sepalosiphont  - Sirhookera
Calanthe triplicata
Subtribus: Collabiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Acanthephippium  - Ancistrochilus  - Aulostylis  - Calanthe  - Cephalantheropsis  - Chrysoglossum  - Collabium  - Diglyphosa  - Eriodes  - Gastrorchis  - Hancokia  - Ipsea  - Mischobulbum  - Nephelaphyllum  - Pachystoma  - Phaius  - Plocoglottis  - Spathoglottis  - Tainia
Dendrobium anosmum
Subtribus: Dendrobiinae[bewerken | brontekst bewerken]
Geslachten:
Chaseella  - Dactylorhynchus  - Drymoda  - Genyorchis  - Jejosephia  - Monomera  - Monosepalum  - Pedilochilus  - Saccoglossum  - Sunipia  - Triast