Elleanthus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elleanthus
Elleanthus hymenophorus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Sobralieae
Subtribus:Elleanthinae
Geslacht
Elleanthus
C.Presl (1827)
Typesoort
Elleanthus lancifolius C.Presl (1827)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Elleanthus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Elleanthus is een geslacht met 111 soorten tropische orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Ze zijn afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika en komen vooral voor in de Andes. Het zijn planten uit het tropische regenwoud die bestoven worden door kolibries.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Synoniem: Eveleyna Steud 1820, Evelyna P&E 1836, Pseudelleanthus Brieger, Epilyna Schlechter

De botanische naam Elleanthus is een samenstelling van Oudgrieks Elle (of Ἕλλη, Hellē, een figuur uit de Griekse mythologie) en ἄνθος, anthos (bloem).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Elleanthus-soorten hebben veel vegetatieve kenmerken gemeen met het zustergeslacht Sobralia. Het zijn voornamelijk terrestrische of epifytische orchideeën. Ze bezitten vlezige, matvormende wortels, maar geen pseudobulben.

Ze hebben een enkele of vertakte grasachtige bloemstengel en duidelijk parallel generfde en geplooide lancetvormige bladeren met spitse top langs de gehele stengel. In tegenstelling tot de Sobralia hebben ze veel bloemen, aan de top van de stengel in een dicht, veelbloemig bolvormig bloemhoofdje of in een kegelvormige aar, met schutbladen langer dan de bloemen.

De bloem is geresupineerd, de kelkbladen en kroonbladen gelijkvormig, langgerekt en volledig gespreid, de bloemlip groter, rechtopstaand, zakvormig aan de basis, en het gynostemium omvattend. Het gynostemium is opgericht, aan de top geribd of gevleugeld. De helmknop draagt acht wasachtige pollinia. De bloemen zijn meestal fel en opvallend gekleurd, en variëren van wit over geel, groen, roze, paars en rood.

De meeste Elleanthus worden bestoven door kolibries.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Elleanthus zijn net als Sobralia terrestrische of epifytische planten die te vinden zijn vochtige tropische regenwouden. Door de afwezigheid van pseudobulben zijn ze gebonden aan vochtige biotopen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Elleanthus komt voor in de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, zoals in Mexico, Peru en Brazilië, met het zwaartepunt rond het Andesgebergte.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Dressler plaatste dit geslacht samen met Sobralia bij de Epidendreae.[1] Ondertussen zijn beide geslachten in een aparte tribus Sobralieae opgenomen.[2] Wat de opsplitsing in twee subtribi betreft laten zelfs de meest recente DNA-onderzoeken uit 2007[3] nog steeds ruimte voor twijfel, maar houden het voorlopig bij de opdeling zoals hier beschreven.

Het geslacht omvat ongeveer 112 soorten. De typesoort is Elleanthus lancifolius C.Presl (1827)

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]