Crepidium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Crepidium
Crepidium
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Malaxideae
Subtribus:Malaxidinae
Geslacht
Crepidium
Blume (1825)
Typesoort
Crepidium rheedii Blume (1825) = Malaxis acutangula (Hook.f.) Kuntze (1891)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Crepidium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Crepidium is een geslacht met bijna driehonderd soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het is afgescheiden van het geslacht Malaxis.

Het zijn terrestrische planten met een weinig opvallende bloeiwijze uit schaduwrijke bossen van India, Zuidoost-Azië en het Australaziatisch gebied.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De botanische naam Crepidium is afgeleid van het Oudgriekse κρεμάστρα, kremastra (bloemstengel),[bron?] naar het opvallend gesteelde vruchtbeginsel.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Crepidium-soorten zijn kleine tot middelgrote, terrestrische planten met slanke, cilindervormige pseudobulben, die volledig zijn omgeven door de bladvoet en -schede van ovale tot breed ovale bladeren met een eindstandige, langgerekte, kegelvormige veelbloemige tros met tientallen kleine bloempjes.

De bloemen zijn niet-geresupineerde en hebben vrijstaande, uitgespreide, ovale kelkbladen en veel smallere kroonbladen en een drielobbige, bijna ronde bloemlip, met aan de basis twee lobben die zich achterwaarts langs beide zijden van het gynostemium uitstrekken. Het gynostemium draagt twee wijd gespreide staminodia.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Crepidium werd oorspronkelijk beschreven door Blume in 1825. Het is lange tijd opgenomen geweest in het zustergeslacht Malaxis en de sect. Crepidium. Het werd in 1995 door Szlachetko opnieuw als geslacht geaccepteerd[1], alhoewel andere botanici het nog steeds bij één geslacht houden.

Het geslacht zou ongeveer driehonderd soorten tellen. De typesoort is Crepidium rheedii.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]