Dienia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dienia
Dienia ophrydis
Dienia ophrydis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Malaxideae
Subtribus:Malaxidinae
Geslacht
Dienia
Lindl. (1824)
Typesoort
Dienia congesta Lindl. (1824) =
Dienia ophrydis (J.König) Seidenf. (1997)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dienia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dienia is een geslacht met een tiental soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het zijn terrestrische planten met een weinig opvallende bloeiwijze uit schaduwrijke bossen van subtropisch en tropisch Azië. Dienia is afgescheiden van het geslacht Malaxis.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniem: Gastroglottis Blume (1825), Predilea Lindl. (1826)

De botanische naam Dienia is afgeleid van het Oudgriekse δίενος, dienos (tweejarig), waarschijnlijk naar het idee dat de plant maar om de twee jaar in bloei komt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Dienia bestaat uit kleine tot middelgrote, terrestrische of zelden epifytische planten met een cilindrische, vlezige, dikwijls kruipende stengel, twee of meer dunne, geplooide, ovale bladeren met een gevleugelde bladsteel, en een eindstandige, rechtopstaande, langgerekte, veelbloemige tros met tientallen kleine bloempjes.

De bloemen zijn al dan niet geresupineerd en groen, bruin, geel, roze of paars gekleurd. De kelkbladen zijn vrijstaand of gefuseerd, de kroonbladen smaller en steeds vrijstaand. De bloemlip is drielobbig of uit één stuk, soms hol aan de basis, zonder mentum of callus maar met onduidelijke longitudonale richels, parallel aan het gynostemium. De helmknop draagt vier kegelvormige, wasachtige pollinia in paren van twee.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Dienia werd oorspronkelijk beschreven door Lindley in 1824, maar is lange tijd opgenomen geweest in het zustergeslacht Malaxis en de sect. Crepidium. Het werd in 1995 door Szlachetko weer als apart geslacht erkend[1], alhoewel andere botanici het nog steeds bij één geslacht houden.

Het geslacht telt in de meest recent geaccepteerde taxonomie dertien soorten. De typesoort is Dienia congesta, nadien hernoemd naar Dienia ophrydis.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]