Sayeria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sayeria
Sayeria atroviolacea
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Dendrobieae
Subtribus:Grastidiinae
Geslacht
Sayeria
Kraenzl. (1894)
Typesoort
Sayeria paradoxa Kraenzl. (1894) = Dendrobium cruttwellii T.M.Reeve 1980
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Sayeria is een geslacht met ongeveer vijftig soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het geslacht is afgesplitst van Dendrobium.

Het zijn epifytische orchideeën van warme, vochtige regenwouden uit Zuidoost-Azië, Australazië en Nieuw-Guinea, in het bezit van pseudobulben en diwijls vreemdgevormde, opvallende bloemen.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Sayeria-soorten zijn kleine tot grote epifytische of lithofytische orchideeën, met gegroepeerde, cilindrische tot spoelvormige, groen-, geel-, oranje- of purpergekleurde en gesegmenteerde pseudobulben, met aan de top één of enkele grote lancetvormige tot ellipische, leerachtige bladeren, en een korte zijstandige bloemtros met enkele tot maximaal een tiental veelkleurige bloemen.

De bloemen zijn klein tot groot, meestal vlezig en langlevend, dikwijls onopvallend groenbruin gekleurd, maar soms zeer opvallend en afwijkend gevormd en/of bezet met haren of stekels. Ze hebben dikwijls een opvallende, prettige geur.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Sayeria-soorten komen voor op mossige bomen en rotsen van warme, vochtige rivier- en kustregenwouden tot koele montane bossen, in Zuidoost-Azië en Australazië, meer specifiek in Java, de Molukken, Nieuw-Guinea, het noorden van Australië, Vanuatu, de Salomonseilanden en de Carolinen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Sayeria omvat voornamelijk planten van de voormalige secties Latourea en Holochrysa van het geslacht Dendrobium, door Rauschert in het reeds eerder beschreven geslacht Sayeria geplaatst.

Het geslacht telt in de meest recent geaccepteerde taxonomie een vijftigtal soorten. De typesoort is Sayeria paradoxa.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]