Museum Fritz Mayer van den Bergh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Mayer van den Bergh
Museum Fritz Mayer van den Bergh
Locatie Lange Gasthuisstraat 19
Antwerpen, België
Type kunstmuseum
Thema kunst van de Nederlanden, 14de tot de 16de eeuw
Opgericht 1924
Lid van Stedelijke Musea
Stad Antwerpen
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Fritz Mayer van den Bergh is een verzameling oude meesters en sculpturen bijeengebracht door de gefortuneerde verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) en zijn moeder Henriette Mayer van den Bergh. De collectie is te zien in het naar hem genoemde museum aan de Antwerpse Lange Gasthuisstraat.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze verzameling is beroemd om haar Vlaamse oude meesters uit de Antwerpse School. In de collectie zijn verschillende belangrijke stijlen en thema's vertegenwoordigd. Van den Berghs interesse ging vooral uit naar de oude kunst der Nederlanden van de 14e tot de 17e eeuw met werk van de Vlaamse Primitieven, retabels en monumentaal beeldhouwwerk. Van den Bergh was een verwoed verzamelaar en was uitstekend geschoold in de kunstgeschiedenis, hij was een expert met een zeer kritisch oog. De ontdekking van Bruegels Dulle Griet behoort Van den Bergh toe. Zijn verzameling groeide zeer snel en Van den Bergh gaf er veel geld aan uit, waardoor hij verschillende unieke stukken wist te bemachtigen. In zijn korte leven bracht hij een grote en kwalitatief indrukwekkende collectie bij elkaar, dankzij het kapitaal van zijn vader Emil Mayer, een van de rijkste zakenlieden van Antwerpen. In 1887 werd Fritz Mayer van den Bergh in de adelstand verheven met de titel van ridder, hetgeen hem meer status gaf. Hij was een van de belangrijkste spelers van zijn tijd op de internationale kunstmarkt.

Fritz Mayer van den Bergh, 1901 (Jozef Janssens de Varebeke)

Toen de kunstverzamelaar in 1901 op slechts 43-jarige leeftijd overleed, besloot zijn moeder Henriëtte de verzameling van haar zoon open te stellen voor een breed publiek. Zijn verzameling is te zien in een bijpassend huis, dat geheel in 16de-eeuwse stijl is opgetrokken. De laat-gotische en de renaissanceversieringen van de gevels herinneren niet alleen aan de Antwerpse Gouden Eeuw, maar weerspiegelen ook de kunstsmaak en de voorkeur van de verzamelaar zelf. De kunstverzameling is nog steeds in de vorm zoals Mayer van den Bergh ze destijds samenbracht.

Het museum[bewerken | brontekst bewerken]

Vermeldenswaardig is de geschiedenis van het museum zelf. Weduwe Mayer vervulde de droom van haar oudste zoon en besloot zelf een museum in te richten, privaat beheerd en op verzoek te bezichtigen. Fritz had echter aan alles gedacht en verzamelde ook de schouwgarnituren en ornamenten die het de sfeer geven van een oud herenhuis. Het museum werd ingericht met de meest moderne technieken en had al snel faam in Antwerpen en ver daarbuiten. Dankzij Henriëtte Mayer, die zich liet omringen door specialisten, werd de verzameling van haar zoon op een ongewone, vooruitstrevende manier tentoongesteld. Tot op hoge leeftijd was ze betrokken bij het beheer van het museum. Dankzij de toekomstvisie van moeder en zoon is niet alleen de collectie beschermd maar ook het museum als gebouw. In 2022 raakte bekend dat het museum wordt uitgebreid met het aanpalende hoekhuis (het vroegere Districtshuis, de ouderlijke woning van Mayer van den Bergh) [1].

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Schilderkunst[bewerken | brontekst bewerken]

Cornelis de Vos, Portret van Jan Vekemans. - Collectie Koning Boudewijnstichting (Erfgoedfonds). - Museum Mayer van den Bergh.

De collectie schilderkunst bevat onder andere het oudste schilderij dat in een Belgische verzameling wordt bewaard. Maria met kind en vier taferelen uit haar leven is te dateren rond 1275 en werd geschilderd door de Italianen Simeone en Machilone van Spoleto. Het Zuid-Nederlandse Torenretabel met kindheidscyclus dateert uit de veertiende eeuw. Het toont net zoals Geboorte van Christus, verrijzenis en de heilige Christoffel de schilderkunst van voor Jan van Eyck. Calvarie met stichterspaar en Dulle Griet kunnen beschouwd worden als de topwerken van het museum.

Meyndert Sonck met echtgenote, kinderen en min (Jan Albertz. Rotius, 1662)

Breviarium[bewerken | brontekst bewerken]

Een zeer belangrijk werk met waardevolle miniaturen (toegeschreven aan de Gents-Brugse school) is het manuscript dat zijn naam draagt, namelijk het Breviarium Mayer van den Bergh, een getijdenboek van omstreeks 1500, dat vermoedelijk bedoeld was voor een persoon uit de Portugese elite.

Beeldhouwkunst[bewerken | brontekst bewerken]

Detail van een schilderij van de Meester van Hoogstraten, ca. 1500

Een van de sculptuurtopstukken is de zogenaamde Christus-Johannesgroep, een stuk met wereldallure van Heinrich von Konstanz, die rond 1300 werkzaam was. Daarnaast een paar fraaie retabels (onder anderen van Jan Borreman) en engelengroepen uit de late gotiek. Tevens een kerstkribbe van verguld eikenhout uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Dit stukje volkskunst is een troontje voor het goddelijke Kind, dat oorspronkelijk in deze miniatuurkribbe lag. Ook interessante ivoren sculpturen en zilverwerk zijn vermeldenswaardig.

Eiken beeld dat Sint Joris te paard voorstelt (1480-1499).

Toegepaste kunsten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast gebrandschilderd glas en oude meubelen is er ook een fraai stuk Opus Anglicanum uit circa 1340-1360. Dit oud goudborduurwerk is zeer zeldzaam en representatief voor de Nederlanden in de late middeleeuwen, gelijkaardig werk bevindt zich in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Niet te vergeten is de collectie numismatica die ridder van den Bergh verzamelde.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Museum Mayer van den Bergh.